Srpanj 20, 2025, 23:39:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolesne rasbore  (Posjeta: 1252 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vala

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
bolesne rasbore
« u: Veljača 01, 2008, 17:11:00 poslijepodne »

Imam 10 rasbora harlekin i jutros sam primjetila da je nekima prsna peraja slijepljena i prekrivena bijelim. Jedna ima zahvaćenu prsnu, trbušnu i čak malo leđnu peraju. Normalno jedu i plivaju. Prije 4 dana kad smo se vratili s vikenda jednu sam našla mrtvu, sad me strah da nije bilo od toga.

Inače, akvarij je 120 l i u njemu su još pande(7), ancistrusi(2), sijamski algojed i borac. Može li biti da im je to učinio borac jer sam primjetila da ih nekad naganja?

Akvarij je formiran 24.12.2007., a rasbore su unutra 15 dana.

Šta mi je činit?

Nažalost, nikako ne mogu to uslikati da se vidi

Hvala unaprijed.

Split

Offline vala

• Novi član
  • *
bolesne rasbore
« Odgovori #1 u: Veljača 01, 2008, 19:03:00 poslijepodne »

Evo uspila sam nešto slikat, nadam se da će pomoći.

Evo i akvarij...

Plese help dok još rade dućani...
Split

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
bolesne rasbore
« Odgovori #2 u: Veljača 01, 2008, 19:53:00 poslijepodne »
Akvarij je lijep, malo rogolist bode oci.
Sto se tice ribica i moje rasbore su imale isti problem koji sam rijesio tetrinim lijekom general tonic. Odvojio sam ribice u mali akvarij i za 2 dana su ozdravile. Ako su zarazene samo neke izdvoji ih i lijeci u karantenskom akvariju u suprotnom tretiraj cijeli akvarij i izvadi aktivni ugljen iz filtera.

Offline vala

• Novi član
  • *
bolesne rasbore
« Odgovori #3 u: Veljača 01, 2008, 20:42:00 poslijepodne »
Hvala, a šta se tiče rogolista on tu samo čuva mjesto biljci koju ne mogu nabaviti i usput pomaže mladom akvariju da se "sredi".
Split

Offline vala

• Novi član
  • *
bolesne rasbore
« Odgovori #4 u: Veljača 02, 2008, 02:19:00 prijepodne »

Odnila sam sliku u pet shop. Momak koji se bavi akvaristikom mi je preporučio bactopur. Sve sam rasbore stavila u karantenu (uh, jedva sam ih pohvatala).

Koliko ih treba držati u karanteni nakon liječenja, naravno pod pretpostavkom da simptomi nestanu?
Split

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
bolesne rasbore
« Odgovori #5 u: Veljača 02, 2008, 06:50:00 prijepodne »
Mislim da ti pise na uputama lijeka. Ako simptomi nestanu nakon preporucenog trajanja lijecenja izmjeni 50% vode i ostavi ih dan, dva. Pojacaj aeraciju u karanteni.

Offline Arbun

• Novi član
  • *
bolesne rasbore
« Odgovori #6 u: Veljača 03, 2008, 18:50:00 poslijepodne »
To se isto meni dogodilo prije par miseci kad san bija na putu,a otac zabunom opra filter u običnoj vodi iz špine i time se poremetila ravnoteža u akvariju. Vratija san se doma i vidija da mi je umisto 8 rasbora 6 živo i neke su izgledale identično tvojima i čudno su plivale. Ujutro ih je bilo 4 , ali nigdi ih nisan uspija nać u akvariju (mislin da je puž jabučar ima dobre obroke ta dva dana)... ipak 2 ribe koje su imale tako bijele, zamućene peraje su mi ozdravile bez da san ikako intervenira tj. nisan ni stiga stavit lijek (i meni su preporučili Baktopur, mislim da ga preporučuju za razna oboljnenja - mislin da možeš na tu litražu akvarija i liječit i prevenirat Baktopurom da se ostale ribe ne zaraze, da je dozaža dovoljna) već su sljedeći su normalno izgledale... Sritno, nadan se da će sve bit okei s tvojima!
... a little red fish

Offline vala

• Novi član
  • *
bolesne rasbore
« Odgovori #7 u: Veljača 05, 2008, 17:57:00 poslijepodne »

Još je jedna uginula u karanteni, ostale su ok iako im perajice nisu još skroz "čiste".

Mislim ih za svaki slučaj još neko vrijeme držat u karanteni jer me strah vratiti ih u veliki akvarij.
Split