Kolovoz 06, 2025, 20:06:52 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Litre vs lumeni vs snaga rasvjete  (Posjeta: 3475 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline krco

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Litre vs lumeni vs snaga rasvjete
« u: Siječanj 30, 2008, 16:55:00 poslijepodne »

Ufazi sam slaganja tanka od nekih 700 i sitno litara dubine 60cm (radi se dakle o visini bočnih stakala, pa kad se stavi pijesak i napuni voda, stvarna dubina bit će nekih 52-54 cm) peterokutnog oblika u kojem planiram složiti biotopni Rio Negro gdje bi od riba okosnica priče bili diskusi &skalari, neonke i možda još poneka jatna riba, a od bilja bi stavio ono što pripada tom biotopu, ali ne bih želio pretjeranu zasađenost. Bio sam u Kalistu, pokupio tamo informacjie i cijene vezano uz t5 rasvjetu, gdje su me uputili na Bradu kao gurua na temu rasvjete, pa evo iz tog razloga molim da se Brada i oglasi u ovoj temi.

Znam za preporučenu snagu od nekih 0,5 W po litri što bi u mojem slučaju iznosilo potrebnih 355 W, pa ako bih instalirao 6x54 W dobio bih 324 W ili 0,45 W/l, a druga varijanta bila bi 8x54W što daje 432 W ili 0,6 W/l. Na forumu kažu više je bolje, da li to znači uzeti 8x54 W?

Drugo pitanje odnosi se napreporučeni odnos lumen/litra.

Naime jedna lampa FHO54W/Aquastar T5 daje 10000 K i 2800 lm što na duljinu cijevi od 1149 mm daje 2,43 lm/mm. Ako pak uzmem F58W/Aquastar T8 koja daje također 10000 K ali 3550 lm na 1500 mm daje 3550 lm ili 2,3 lm/mm. Ako bih uzeo 6x FHO54W/Aquastar T5 dobio bih 16800 lm za uloženih 324W,a ako bih uzeo 6x F58W/Aquastar T8 dobio bih 21300 lumena uz uloženih 348 W. Vidim da uz male razlike u uloženoj snazi ispadaju velike razlike u dobivenim lumenima. Da li i kakva postoji veza između zapremine tanka i preporučene količine lumena?

Zujao sam na forumu ne bih li pronašao traženi odgovor, no bezuspješno.

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #1 u: Siječanj 31, 2008, 13:34:00 poslijepodne »
Kvaka je da T8 cijevi imaju kraći vijek trajanja, a učinak/ potrošnja struje je slabiji. Što se lumena tiče, nisam do sada razmišljao o potrebnoj količini istih, već sam se vodio po Watima i Kelvinima. Ako sam dobro shvatio Kelvine (toplina boje svijetla), radi se o spektru koji je potreban za određene organizme. Zato se i rade bijela (bijelo/plavo) do 14000 K (ATI Blue Plus Spezial) za dnevno svijetlo, te actinic plava (ATI Blue Plus) koja kao i CoralStar simulira svijetlo na dubini oko 8 - 10 metara.
Za slatkovodni trebaš Grolux (razvijena je za potrebe hidroponskih farmi u Finskoj), a koja stimulira razvoj klorofila (biljke općenito). Ako pokriješ spektar upotrebom DaylightStar (oko 6000K)+ AquaStar (10000K) mislim da će ti biti dovoljno 6 cijevi T5.
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 04, 2008, 07:26:00 prijepodne »

Hvala Brada na odgovoru. I meni se nekako više sviđala varijanta sa 6x54W T5.

Ajmo ljudi, šta baš nitko ne zna vezu između lumena litara i wata?

Ili je ta veza zapravo bez veze?!

Offline Šmigy

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 04, 2008, 08:13:00 prijepodne »
Jačina svjetlosti mjeri se u lumenima.
Lux je broj lumena po kvadratnom metru. Dnevna sunčeva svjetlost mjeri oko 70000-80000 luxa. Broj luxa potreban za akvarij je od 300 do 6000, ovisno o bilju koje imaš. Luxi se mogu izmjeriti standardnim foto svjetlomjerom.

Efikasnost svjetlosnog tjela mjeri se u lumen/wattu, što će reći da obična žarulja od 60W nema istu efikasnost kao fluocijev od 60W. Isto tako dvije neonske cijevi iste snage ne moraju davati jednaku količinu svjetla (ovisno o premaz i plinu koji je unutra). Tako da watti ne igraju nikakvu ulogu. Oni samo pokazuju kolika će ti biti potrošnja struje. Može se ugrubo uzeti prosjek lumena po watu za standardne akvarijske cijevi pa računati po watima. No svakako je bolje gledati lumene koju daje cijev. Spektar (Kelvini) je opet neka druga priča.

Preporučeno osvjetljenje za akvarijsko bilje bi bilo otprilike od 30-50 lumena po litri vode.

Osijek, Slavonija

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 05, 2008, 11:23:00 prijepodne »

Ako sam dobro shvatio onda mi u mojem slučaju matematika izgledala ovako:

zapremina 710 l

1. ako uzmem minimum od 30 lumena po litri ispada 21300 potrebnih lumena

1.a) da bih to postigao treba mi 7,6; zaokružimo na osam FHO54W/Aquastar T5 (10000K, 2800 lm) neonki uz utrošenu snagu od 432 W iliti 0,6 W/l;

1.b) ili pak 6,5; zaokružimo na sedam Daylightstar T8 36W (5000K, 3250 lm) neonki uz utrošenu snagu od 252 W ili 0,35 W/l

2. ako uzmem maximum od 50 lumena po litri ispada 35500 potrebnih lumena

2.a) i koristim FHO54W/Aquastar T5 treba mi dotičnih 12,6; zaokružimo na 13 komada uz utrošenu snagu od 702 W ili nevjerojatnih 0,99 W/l

2.b) odnosno 10,9; zaokruženo na 11 komada Daylightstar T8 36W uz utrošenu snagu 396 W ili 0,55 W/l

Mislim da ako je Šmigyev podatak o količini lumena točan i ako nisam negdje zaribao u matematici ispada da je bolje staviti T8 rasvjetu, jer ionako ne postoje Daylightstar neonke u T5 izvedbi a i matematika što se odnosa wata i litara tiče tada paše - za slučaj 2.b) tj. 11 komada T8 Daylightstar od 36W. Mali problemleži u činjenicida su te cijevi dugačke 1200 mm i nema teorije da ih nahitam u poklopac čak 11

Moram priznati da me ovaj račun još dodatno zbunjuje. Da li to znači da za T8 rasvejtu vrijedi pravilo 0,5W/l a za T5 ne vrijedi?!

Možda ovakvi rezultati ispadaju jer sam za izračun koristio samo jedan tip neonki, oću reć nisam radio kombinacije - možda bi na taj način pomirio podatak 0,5 W/l s podatkom 30-50 lm/l....

Edited by: krco

Offline Šmigy

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Veljača 05, 2008, 22:20:00 poslijepodne »
Hi Krco !

Koliko sam shvatio u svom prvom postu si rekao citiram : "...a od bilja bi stavio ono što pripada tom biotopu, ali ne bih želio pretjeranu zasađenost."

Što će reći da možeš računati s 20-30 lumena po litri. Problem je onih 60 cm dubine jer svjetlost zbog prolaska kroz vodu gubi intenzitet (otprilike svakih 10cm) a na 50-60 cm to je osjetno. Ukoliko nećeš imati neko prezahtjevno bilje mislim da možeš proći s tom računicom. Teško je to točno odrediti. Probaš pa ako vidiš da bilje ne raste kako treba pojačaš malo

Račun 0.5W/l vrijedi za akvarije ne dublje od 38cm pa se ja osobno ne bi bazirao na njemu u tvom slučaju.

Ako ipak želiš više svjetla možeš razmisliti o MH lampama. One ti daju puno veći intenzitet svjetlosti i imaju veću iskoristivost lumena/W ali je problem što se griju i što trebaju balast (prigušnicu) za rad.[/b]

I još jedan savjet probaj kombinirati temperature da bi pokrio što veći spektar (za bilje ti treba plavi i crveni a ribama je svejedno ) jer ako staviš sve Aquastar prevladavat će ti plavi spektar. Gledaj također da ove standardne (6500K) imaju što veći CRI(Ra) index.

Pozdrav !
Osijek, Slavonija