Svibanj 13, 2025, 14:20:32 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: hlađenje morskog akvarija  (Posjeta: 1938 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sonique

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
hlađenje morskog akvarija
« u: Siječanj 30, 2008, 12:52:00 poslijepodne »

Hi,

ja sam "friška" u akvaristici, jedno 3god.Sada imam akvarij od 120l sa ciklidima. No kako to biva igrom slucaja sam naletila na jedan morski akvarij koji je bio prekrasan i zaljubila sam se na prvi pogled (to je bilo prije par dana).... od tada surfam netom i malo se zanimam o morskim akvarijima. Još se nisam odlucila koji tip morskog akvarija želim.Citala sam da je uakvariju najidealnija temperatura negdje oko 25° zanima me kako se ljeti održava ta temperatura, kod mene u kavariju ponekad zna biti i do 29° kada su velike vrucine, no ja ga hladim ledom..... kako jesa morskim akvarijem, s obzirom da je daleko osjetljiviji nego slatkovodni..... Definitivno sam odlucila da idem na morski akvarij, no to iziskuje dosta novaca a nebi željela da ga vrucina ubije. Molim za savjet, hvala!

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #1 u: Siječanj 30, 2008, 13:56:00 poslijepodne »
29°C če tvoji tropski organizmi podnjet bez problema.

ja hladim akvarij ventilatorima za PC, 4 komada koji direktno pušu na lampe, 6*39W sa reflektorima.
Preko ljeta održim 29°C i to je bitno.

Kada zaglibi na 30°C nije dobro, na 31°C me određeni koralji napuštaju, pogotovo oni iz prirode..

Eto, nebi trebalo bit problema, postavi akvarij u hladniji dio kuće/stana, a ukoliko želiš pravo osiguranje, uvijek možeš kupiti chiller koji košta cca 300-500€ ali je isplativa investicija za profi reefing.
za običan morski akvarij, ti to netreba...

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Siječanj 30, 2008, 14:01:00 poslijepodne »
jap... hlađenje PC ventilatorima se pokazalo efikasnim i kod Smarkya, a ishlapljelu vodu je uredno nadolijevao svaki dan ..par litara koliko se sjećam ..na sreću RO je u podrumu

Offline sonique

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 30, 2008, 14:10:00 poslijepodne »
Citat: Stina

ja hladim akvarij ventilatorima za PC, 4 komada koji direktno pušu na lampe, 6*39W sa reflektorima.

Kada zaglibi na 30°C nije dobro, na 31°C me određeni koralji napuštaju, pogotovo oni iz prirode..

Eto, nebi trebalo bit problema, postavi akvarij u hladniji dio kuće/stana, a ukoliko želiš pravo osiguranje, uvijek možeš kupiti chiller koji košta cca 300-500€ ali je isplativa investicija za profi reefing.

Offline sonique

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 30, 2008, 14:12:00 poslijepodne »

Citat: sonique
Citat: Stina

hvala na savjetu......no nije da sam nova samo u akvaristici, ovo je moj prvi forum na koji se javljam..