Kolovoz 09, 2025, 13:48:26 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Malawi ciklidi,ispočetka  (Posjeta: 1242 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Malawi ciklidi,ispočetka
« u: Siječanj 27, 2008, 17:17:00 poslijepodne »

Stavio sam ovu temu medju prikucane,ipak prihvatio sam ideju Sine-ta,da o temi što se vuče ,napišem i tako ,da bih ujedno bio i putokaz ka daljim razmišljanjima ,idejama.

Puno sam vremena razmišljajo ,kako početi,kako to na jednostavan način prenjeti,a da se pri tome ne dignu nit filozofi,nit oni koji znadu gledati pod prste,i teška je to zadača.
Mada da bude sve to koliko toliko jasno,odlučio sam se ,da krenem ispočetka,kako bih takav pristup,možda bio jedini pravi i kao takav jasan i onima kojima je sad sve što se zbiva oko mešanca,čistunca nejasno odnosno su oko toga neopredeljeni.

Afrički ciklidi su se masovno pojavili u akvaristiki  tek početkom 70 godina u SAD,a početkom 80 godina i u Europi.Naravno,da su veliki i renomirani akvariji po metropolima Zapadne Europe te ciklide imali i prije ali u masovnu akvaristiku su ulazili tek u godinama ,koje sam več napisao.
prvi su koraci tih ciklida bili jako teški,jer su u početku akvaristi ,koji su se počeli baviti ciklima,prosto bili izbačeni iz akvarističkih redova,jer su ciklidi prosto bili kopači,uništavači bilja,ubice i slično.I u takvim crnim vremenima,tim ciklidima nije bilo ništa dobro pisano i u biti jih na tržištu nit nije bilo puno,jer su to tek bili početki ciklidistike.
U razgovoru sa nekim našim /SLO/starijim akvaristima ista je to priča,čak je neko rekao,kako su jih samo čudno gledali,a da njihove mladunce niko nije htio.I u akvarističkoj knjigi te dobe,su opisani samo troje ciklida:

• Maylandia zebra
  • Maylandia estherae
  • Melanochromis auratus
  • [/list]I za neki period ti su ciklidi pali u nemilost i njih se prihvata termin ciklidno prokletstvo.No pošto je bilo malo ciklida na razpolaganju,nije nit bilo mešanca,ipak o njima se takodjer vodi ta priča.

Kako tehnika napreduje i samim tim napretkom širi nam obzorje,pomoči interneta i foruma nastalih u to vreme,o tim ciklidima se počelo pisati i pisati.Odjednom pojavi se velika tražnja tih ciklida,a tržište slabo,pa se je počelo uvoziti ciklide iz Singapura i Češke,pod oznakom Ciklidi mix.Ciklidi mix ne znači ništa dobro,samo,da se to skuži treba vremena,u biti to je bio neki potez,kako sa nekim NO NAME ciklidima pokriti potražnju.
    Sad se moram vratiti još par godina unazad,jer kad sam ja tražio ciklide dobio sam jih iz Nemačke te Austrije i tu nije bilo debate,da to nisu baš oni ciklidi koje sam tražio i platio.
    Sad imamo na jednoj strani situaciju,da se dobiju NO NAME ciklidi po jeftinim parama,a da se za "iste" ciklide može i papreno platiti.Naravno,kako se širio interes za te ciklide,trebalo je akvariste osvjestiti,tako ,da se o njima pisalo,a i znam vremena,kad smo oni najvatreniji ciklidaši išli knjigom u ruki u dučan,pa kontali prava imena.Prava imena....eh ,kad sad pogledam,bio sam ....možda su to več tad bili samo mešanci,samo kod tolikih primarnih pitanja,ko bi se još mučio time.
    Ali voz je krenuo,mada u početku to još nije bilo toliko alarmantno,no koliko se to sad javalja u poslednje vreme.
    Opet treba izdvojiti ciklidaše,na one,koji su spremni izdvojiti pare za poželjenog ciklida,koji je pravi,možda čak divljak i sve to garnatira,da če se takva linija i održati.Ti se ciklidi pribavljajau pretežito izvana.
    A opet imamo akvariste kojima je žao svake pare a hteli bi ciklide i onda je za njih malawi mix pravi odabir.

Pošto sam ja uvek ili uzimao ciklide od preverenih akvarista ili njih kupovao u Austriji,ja sam te 2004 godien /spomenuo Njofra/i živio u tom uverenju,kojeg sam i tada napisao i ohladivši glavu,ništa nisam toga napisao,da bih se sada mogao pokajati jer to u biti još stoji.
    Znam za jednog akvarista,neču ga nazvati,jer ne želim,da to onda bude krivo protumačeno,koji je nabavio jednu vrstu u BG,a ženke u Austriji i bilo je odmah mresta i pravih maldunca,ali je čovek dobio prave ciklide.

Sad šta raditi,da se križanja spreče:

• kupujte ciklide kod proverenih akvarista
    • nikada ne kupuijete ciklide kad piše da su to malawi mix
    • ako ste pravi fan,kupujte ciklide i u inostranstvu,pr

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Malawi ciklidi,ispočetka
« Odgovori #1 u: Siječanj 28, 2008, 13:50:00 poslijepodne »
pa ja mislim da nakon ovakvog posta, svaki komentar ili daljnje filozofiranje je suvisno, svaka cast Bojko

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Malawi ciklidi,ispočetka
« Odgovori #2 u: Siječanj 28, 2008, 15:26:00 poslijepodne »
Bravo Bojko, cichlid power!

Samo znam da kada se spominje malawi da bih vrlo rado osposobio drugi akvarij uz Tanganyiku za te ljepotane    

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
Malawi ciklidi,ispočetka
« Odgovori #3 u: Siječanj 28, 2008, 15:46:00 poslijepodne »
Da, stvarno se nema više što dodati.Bojko

Snaga ciklida

Offline napoleon

• Punopravni član