Nadam se da ne smeta sto cu pisati o mjesovitom akvariju. Evo mog iskustva:
prije 15-ak godina, dok sam jos bila dijete i o akvaristici cula samo od cike iz jednog shopa u kojem se sve nabavljalo, imala sam jedan 70l aq. Naravno taj je ciko u svojim akvarijima mijenjao trecinu vode, ali nije to govorio nama, djeci... A mi... Pa nije bilo interneta, a o akvaristickim knjigama necu niti govoriti... Pa ni brosure, kakve danas izdaju sve vodece akvaristicke firme...
Uglavnom, nema se podloge, sljunak (sad znam) prilicno krupan, neonka, vjerojatno najobicnija, nikad zamijenjena, voda se ne mijenja, filter spuzva se pere deterdzentom...
Kod mene je stvarno sljakalo... Sjecam se da sam zelene tockaste po staklima imala ko u prici, ali ni govora o drugim algama... Ali nista sto zilet ne bi rijesio... Biljke divljale, kad se samo sjetim ricije koja je gotovo svaki drugi dan morala biti sankcionirana, dalje mislim da je bila hrpa valisnerija raznih, limnophile sesiflore, nekih cripti i mozda jos necega, ne sjecam se...
Sve bi fantasticno bivalo oko 6 mjeseci... Onda nastaje frka... Ribe ugibaju za 10-ak dana, i onda naravno slijedi kupovina druge, iste takve da se nadoknadi uginula. Ona naravno ugine, doduse po danasnjim spoznajama poslije nevjerojatnih mjesec dana. Alge se stvaraju u jednom danu i vise ni ne vidis unutrasnjojst akvarija... Interesantno da neonkice nikad nisu stradale?!
I tu puca film i dijete od 13-ak godina samo radi generalku. Koja podrazumijeva pranje svega i to deterdzentima, naravno sipanje klorirane vode, ali ispravne temperature!

Jos pamtim sliku poslije kompletnog posla... Upalis svjetlo i imas sta vidjeti: ples klora i ribica... Ni danas mi nije jasno kako su prezivljavale...
Tako je to trajalo dobrih 10 godina... 2 generalke godisnje, zilet za alge i sve 5...

Eto, pa kako sad da vjerujem ljudima (i to jos u ciklidnom gdje nema bilja da barem malo zagadjivaca potrosi) da nikako ne ciste akvarij... Mozda je caka i u mocnijim danasnjim filterima, ali ja jednostavno tesko mogu protiv sebe, svojih ociju i sjecanja...
Edited by: Ninina mama