Kolovoz 04, 2025, 23:09:44 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: skalari - opci fajt  (Posjeta: 4253 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline dd64

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
skalari - opci fajt
« u: Siječanj 18, 2008, 15:18:00 poslijepodne »
Naselili smo akvarij za Badnjak sa 4 skalara, velicine tada 4-5 cm, i tu je jos 7 nekih drugih ribica, nebitno .. skalari su nam izbor br. 1. Jedan (ne najveci) se odmah nametnuo ko gazda i brzo zaveo reda dijeleci packe okolo. Najvecega nije dirao pa pretpostavljam da je to najveca, dakle zenka). E sad su malcice narasli i izgleda da se treci malo okurazio pa poceo napadat prvoga koji, iako sada manji, se ne da i jos je gazda. Ovaj treci je valjda isfrustriran pa se onda stravicnom brzinom zaletava u cetvrtoga (koji je najmanji sada) a malteretira i zenku koja je inace mirna, ali je ovaj razljuti pa onda i ona pocne mlatit sve oko sebe. Onda gazda uzima stvar u svoje ruke i napada ovu dvojicu (zenku ne dira iako i ova kad pozivcani mlati njega). Spektakl .. bilo bi zabavno da se ne brinemo za cevrtog, malca, koji je sada u takvom stresu da se povukao ispod panja i izlazi samo kad se ja pojavim u blizini jer zna da cu sprijeciti napade trecega kuckanjem o staklo. Strah me za malca jer je povucen, trbuh mu je nateko, cini mi se da ne radi probava iako jede normalno, a i na perajicama se pojavljuje lagano ichi. Sta mi je cinit da mi malac ne krepa? Ako uvedem jos dva skalara (to bi pomoglo, kako je opisano u proslom broju magazina) oce ih ovaj frustrirani isto ganjat? Inace moram priznat da su skalari iznad svih nasih ocekivanja. Uzeli smo ih radi ljepote, ali pojma nismo imali da su toliko interaktivni, definitivno inteligentni i brzo uce. Ovaj frustrirani ne napada malca kad sam u blizini, al cim se maknem .. fijuuu na njega i ovaj pobjegne u rupu. Ma, ribe ipo ... thx

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
  • Dob: 43 Lokacija: Virovitica
skalari - opci fajt
« Odgovori #1 u: Siječanj 18, 2008, 15:32:00 poslijepodne »
Tuča među skalarima oko teritorija itd..i njihova međusobna dokazivanja su sasvim normalna prirodna pojava ne treba te to toliko zabrinjavati, a teško da češ ikako to i spriječiti. Pusti ih na miru znaju oni šta rade. Naši se već tri godine tuku i svi su još živi i zdravi. Jači će vladati a slabiji se skrivati i tako u krug. Hijerarhija na djelu
Virovitica
No Brain, no Pain!!!
Da riba valja za jest i šunke bi plivale!

Offline Lewis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Lewis Design
skalari - opci fajt
« Odgovori #2 u: Siječanj 19, 2008, 21:45:00 poslijepodne »
Da nazalost ali kod skalara je to "normalno" :) :).
LEWIS
http://www.lewis.tomsoft.hr
Skype - lewis3d , ICQ - 7128177

Offline vincent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
skalari - opci fajt
« Odgovori #3 u: Siječanj 20, 2008, 20:33:00 poslijepodne »
yup....što manje mješanja sa tvoje strane....samo dopridonosi ekstra stresu a nećeš promijeniti teritorijalno ponašanje....oni su ipak, na kraju ciklidi....imaj to na umu....
"Biti lud ima i svojih prednosti, kojih su samo luđaci svjesni."

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
skalari - opci fajt
« Odgovori #4 u: Siječanj 20, 2008, 20:41:00 poslijepodne »
probaj malog izdvojit u karantenu dok se ne oporavi - da ipak ne strada...inače je to normalno ponašanje kod skalara

Offline dd64

• Novi član
  • *
skalari - opci fajt
« Odgovori #5 u: Siječanj 27, 2008, 13:44:00 poslijepodne »
Crko mi malac ... kako sam očekivao izolirao se, prestao jesti i u dva dana riknuo. Nažalost, viroze nas prikovale doma pa nismo bili od akcije za organizirat karantenski akvarij. Prva slijedeća stvar mi je ta ... a sada, kako dalje sa skalarima? Javio mi se jedan formuaš privatnom porukom i reko da ima trojku i da je to fajt non-stop toliko da razmišlja o eliminiaciji prekobrojnoga. Ja bih sada uveo novu trojku malaca pa me interesira postupak. Što možemo očekivati? Da će trojci malih bit lakše skupa? Oće ih ovaj treći šta radi nered rasturit? Kako im povećat šanse?

Offline DANNY

• Punopravni član
skalari - opci fajt
« Odgovori #6 u: Siječanj 27, 2008, 16:57:00 poslijepodne »
To i mene zanima,jer namjeravam uskoro formirati veči akvarij sa skalarima,ali ako su tako zeznuti,kao im pridružiti nove članove,a da ih stari ne poubijaju?Ili kupiti nove iste veličine kao što su stari,pa da barem budu ravnopravni fajteri?
DANNY

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
skalari - opci fajt
« Odgovori #7 u: Siječanj 27, 2008, 17:44:00 poslijepodne »

probajte nabaviti 5 komada - ako vam stane u akvarij...

to je funkcioniralo kod mojih sijamaca --- sve što je bilo manje nabavljenih, bila je tućnjava...

Offline algar

• Novi član
  • *
  • Zagreb - Dubrava
Odg: skalari - opci fajt
« Odgovori #8 u: Siječanj 26, 2009, 00:03:20 prijepodne »
Imam akvarij 30 lit. i imao sam 4 skalara, 1 betta, 4 somića i čistača za staklo, prema savjetu prodavača. Moje mišljenje je da su skalari agresivni jedni prema drugima zato jer imaju premalo prostora i jednostavno smetaju jedni drugima. Isto kao što si naveo bio je slučaj i kod nas, jedan se izolira od njih trojice i ugiba. sada imamo jednog skalara koji je ubio preostala dva skalara. Zatim je poćeo napadati somiće i njih je ubio, jedino kog nije dirao nikada je betta i čistač za staklo. Nisam imao nikada veći akvarij ali mislim da je za četiri skalara najmanje potrebno imati akvarij od 120 lit.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #9 u: Siječanj 26, 2009, 00:58:30 prijepodne »
algar:  30 l nije dosta ni za pola skalara, a kamoli za 4 pa ti preporučam da sirotu živinu odmah daš nekome tko ima uvjete za držanje. jer ti ni taj neće dugo poživjeti.

zg centar

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #10 u: Siječanj 26, 2009, 09:52:39 prijepodne »
Crko mi malac ... kako sam očekivao izolirao se, prestao jesti i u dva dana riknuo. Nažalost, viroze nas prikovale doma pa nismo bili od akcije za organizirat karantenski akvarij. Prva slijedeća stvar mi je ta ... a sada, kako dalje sa skalarima? Javio mi se jedan formuaš privatnom porukom i reko da ima trojku i da je to fajt non-stop toliko da razmišlja o eliminiaciji prekobrojnoga. Ja bih sada uveo novu trojku malaca pa me interesira postupak. Što možemo očekivati? Da će trojci malih bit lakše skupa? Oće ih ovaj treći šta radi nered rasturit? Kako im povećat šanse?

nikad ne mozes znat to ces ocekivat...1. pitanje koliki je to uopce akvarij?
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline algar

• Novi član
  • *
  • Zagreb - Dubrava
« Odgovori #11 u: Siječanj 26, 2009, 10:01:35 prijepodne »
algar:  30 l nije dosta ni za pola skalara, a kamoli za 4 pa ti preporučam da sirotu živinu odmah daš nekome tko ima uvjete za držanje. jer ti ni taj neće dugo poživjeti.

Imamo samo jednog i on je s nama već nešto više od tri godine.

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #12 u: Siječanj 26, 2009, 10:07:52 prijepodne »

skalari su inace ribe koje ne se ne drze po jedna ;)
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 26, 2009, 12:43:10 poslijepodne »

nema to veze što je on s vama više od 3 godine, jadna riba se ne može ni okrenuti kako spada. skalarima treba min 50 cm visine akvarija, a ti nemaš toliku ni duljinu, kamoli visinu.
ne može ti životinja preživljavati u akvariju. i kako crazy kaže, ne može biti sam. udomi ribu i nabavi neto za što imaš uvjete. min veličina akvarija za njih je 120 litara. pa makar bio samo jedan.
zg centar

Offline algar

• Novi član
  • *
  • Zagreb - Dubrava
« Odgovori #14 u: Siječanj 26, 2009, 18:54:36 poslijepodne »

nema to veze što je on s vama više od 3 godine, jadna riba se ne može ni okrenuti kako spada. skalarima treba min 50 cm visine akvarija, a ti nemaš toliku ni duljinu, kamoli visinu.
ne može ti životinja preživljavati u akvariju. i kako crazy kaže, ne može biti sam. udomi ribu i nabavi neto za što imaš uvjete. min veličina akvarija za njih je 120 litara. pa makar bio samo jedan.
Molim te malo pročitaj gore što sam napisao...

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 26, 2009, 22:54:05 poslijepodne »
koje što si napisao? -?
zg centar

Offline frane123

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: SPLIT
  • a nima ribe!!!!!!!
« Odgovori #16 u: Siječanj 26, 2009, 23:36:47 poslijepodne »
ja imam skalare al su za divno cudo jako miroljubivi sto jedno prema drugima sto prema drugim ribama :up:
Split

Offline drago

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • VODENA LISICA
« Odgovori #17 u: Siječanj 28, 2009, 23:20:31 poslijepodne »
Pozdrav ljudi ja sam ovdje novi.
Logirao sam se netom jer sam nedavno,za sada vrlo uspješno instalirao AQ od 30L(za početak).
   Sve super radi,imam unutra osam riba i moj problem je taj što Gupi jedan napada svoga manjeg slabijeg para tako da ovaj jadnik nesmije ni plivati okolo nego je na dnu ili ispod lista.Ja sam ovog agresivca izolirao van ali kad ga vratim opet po starom...
   Ne znam šta ću,žao mi je malog a i ne dozvolim nasilje jer će ga ovaj ubiti!
   Ako netko zna neka mi pomogne!
Pozdrav![/color]
VODENA LISICA