Manuela, sto se tice onog "trzanja" koje si spomenula... nemam neonke, ali imam nekoliko vrsta tetrica, i vise-manje sve se ponekad "trzaju" (plivaju u mjestu, i kao da kliznu milimetar-dva unazad i onda se trzajem vrate na mjesto i tako puno puta za redom, kao da titraju...). Koliko kuzim, to je normalno za tetre, ako si na to mislila pod trzanjem.
Drugo, mali savjet za unosenje novih ribica u akvarij - trik koji meni dobro funkcionira (cini se da stvarno smanjuje stres kod riba). Umjesto da stavis vrecicu s ribama plutati u akvarij i onda dolijevas akvarijsku vodu unutra, ucini ovako: vrecicu otvori, mozes cak odrezati gornju polovicu da ti ne smeta, i stavi vrecicu u neku posudu da moze stajati uspravno (ucvrsti stipaljkom ako treba da se ne prevrne). Posudu stavi pored akvarija, ispod razine vode u akvariju. Uzmi tanko plasticno crijevo i napravi na sredini cvor ili ga necim stegni tako da voda ne moze curiti, nego samo kaplje, i to polako, s povecim pauzama izmedju kapljica. Jedan kraj crijeva u akvarij, navuci vode u crijevo, drugi kraj u vrecicu s ribama. Neka se polako, polako puni. Sto postupnije, to bolje, posebno za osjetljivije ribice poput neonki. Naime, nagle promjene u kiselosti i ostalim osobinama vode su veliki sok za ribice, a taj sistem kap po kap je najpostupniji moguci prijelaz, i jos ribice ne plasis ulijevanjem vode, buckanjem i pomicanjem vrecice... kad nakaplje toliko vode da imas cca 3/4 akvarijske vode i 1/4 one vode u kojoj si ribice donijela, uzmi vrecicu, ribice brzo "procijedi" u mrezicu, i spusti ih u akvarij (u kojemu si ugasila svjetlo). Mislim da je to najmanje stresan nacin, i da tako imas najmanje sanse za ich kod stresa kod novih riba. Sretno.