Srpanj 21, 2025, 05:30:00 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zemlja  (Posjeta: 2663 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Max!!

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Zemlja
« u: Kolovoz 07, 2004, 14:45:00 poslijepodne »

Htjeo bi napravit dno akvarija sa sitnim pjeskom pa bi stavio u nekakvu posudu koju bi zakamuflirao zemlju za biljke, pa me zanima kakvu zemlju mogu metati u akvarij i kakvu posudu mogu staviti, plastienu ilise ne preporuea pa da napravim nešto od drveta?

Kako je teško održavati takav sitni pjesak?
Bolje ja nego neki stranac!!

Offline Liquid

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvarij.net
Zemlja
« Odgovori #1 u: Kolovoz 08, 2004, 01:25:00 prijepodne »

Neznam za zemlju sam cuo da je glina ok ali nisam probavao.

A u samim pocetcima moje akvaristike sam napravio zajeb sa zemljom za cvijece i to generalan,krepale mi sve ribe

Offline chubby

• Punopravni član
Zemlja
« Odgovori #2 u: Kolovoz 08, 2004, 12:47:00 poslijepodne »

max, nemoj stavljat zemlju ako bas ne moras ... ako se oces malo igrat probaj.

kakvu zemlju si mislio stavit?

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Zemlja
« Odgovori #3 u: Kolovoz 08, 2004, 13:13:00 poslijepodne »
MAx imas zemlju u ducanu za akvaristiku, od sere i tetre mi se cini. Za 100 lit akvarij dodje nekih 100 kn. To ti je najjednostavnije za uzet i siguran si da je to OK
Rijeka/Hrvatska

Offline Max!!

• Punopravni član
Zemlja
« Odgovori #4 u: Kolovoz 09, 2004, 09:14:00 prijepodne »
Mislio sam bilo kakvu podlogu za posaditi biljke, iskreno enam pojma biljke mi se dosta slabo primaju pa sam mislio pošto au nešto preure?ivati zasaditi malo bolje biljke

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Zemlja
« Odgovori #5 u: Kolovoz 09, 2004, 11:46:00 prijepodne »
Vee sam napisao da sam radio jedan pokus sa zemljom za cvjeee kao podlogom. Stvar sad vee preko dva mjeseca funkcionira savršeno. Ukratko bilje raste odlieno bez dodatka CO2 samo pod dobrim svjetlom. Algi nema. Corydorasi i molyji su ubaeeni unutra drugi dan nakon što sam složio cijeli akvari i uginuea nema. Poslje sam u literaturi pronašao i teorisko objašnjenje potkrijepljeno hrpom pokusa zašto je obiena zemlja dobra kao podloga (bolja od skupih specijalnih podloga).
Jedini nedostatak joj je da se nakon 2 do 3 godine iscrpi i treba ju skroz promjeniti, ali isto vrijedi i za serinu i sve druge kupovne podloge pa to zapravo i nevidim kao veliki nedostatak.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Max!!

• Punopravni član
Zemlja
« Odgovori #6 u: Kolovoz 09, 2004, 12:46:00 poslijepodne »
Jel mi možeš reai dgdje da pogledam elanak ili o kojoj se zemlji radi?

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
Zemlja
« Odgovori #7 u: Kolovoz 09, 2004, 14:36:00 poslijepodne »

Ne znam da li ste probali da ubacite u podlogu Laterit?

A, sa Tuljanom se u potpunosti slazem, da ne treba tako olako odbaciti Humus (zemlja za cvece) jer niko do sada nije dokazao da se narusava bioloska ravnoteza u akvarijumu ako se on pripremi dobro i ako se procentualno dozira na ostatak podloge.Price da se povecavaju amonijak, nitriti,..ne drze vodu. Uspostavljanjem biloske ravnoteze taj problemnestaje, a korist je velika i vizuelna.

"Humus je proizvod zivetvari i njen prirodni izvor,humus je rezerva i stabilizator organskog zivota na Zemlji" ( Vaksman )

Offline chubby

• Punopravni član
Zemlja
« Odgovori #8 u: Kolovoz 09, 2004, 15:22:00 poslijepodne »

taj laterit, to je zeljezna ruda ... kakve to veze ima s humusom?

btw. u onom mom konceoptu "NI KUNE NE DAM ZA AKVARIJ" uklopio se i laterit kojeg sam uzeo sa standa RGN-a na smotri fakulteta

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Zemlja
« Odgovori #9 u: Kolovoz 09, 2004, 16:10:00 poslijepodne »
Jedan od jednostavnijih pokusa koji me se dojmio a ide u prilog humusu je bilo stavljanje u plastiene boce razlieitih vrsta akvariskih podloga i dodavanja vode obogaeene NH4, NO3 i NO2. Zaboravio sam toene cifre koliko je kojeg spoja bilo u vodi ali iz boce s humusom su u roku tri tjedna u potpunosti "nestali" svi navedeni spojevi. Glina ih je maknula pola pjesak razlieitih granulacija skoro ništa.
Prvih par dana koncentracija tih spojeva u vodi iznad humusa je nešto porasla ali je brzo ponovo pala.
Zato bi  bilo dobro zemlju držati u vodi dva tri tjedna prije nego se metne kao podloga.

Autorica knjige je matematieki na modelu akvarija od 200l gusto obrašteno dokazala da uz sloj humusa od 3 do 4 cm ima željeza bez ikakvog dodavanja u vidu gnojiva dovoljno za pet godina.

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
Zemlja
« Odgovori #10 u: Kolovoz 09, 2004, 16:15:00 poslijepodne »

Pa niko i ne poredi laterit sa humusom , pitanje je bilo da li je neko probao da ubacilaterit u akvarijum ( misli se na iskustvo sa njim ).

Chubby, nesto mi slabokontas ( kako kazu bosanci )moje postove

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Zemlja
« Odgovori #11 u: Kolovoz 09, 2004, 16:17:00 poslijepodne »
Inaee sve ovo potiee iz knjige:Ecology of the Planted Aquarium: A Practical Manual and Scientific Treatise for the Home Aquarist
od Diana L. Walstad

Offline chubby

• Punopravni član
Zemlja
« Odgovori #12 u: Kolovoz 09, 2004, 17:13:00 poslijepodne »

fauna-ma nista ti ja vise ne kontam ... ma nije skuzio sam, samo mi to nije bilo isto, a i taj laterit, sve je to bez veze ... najbolja je izbalansirana podloga, ako tljan kaze da je tako s humusom onda to treba probati, ja se sjecam onih starih teorija kako oni dizu sve u vodi pa me nije zanimao ... al ovo sad ... i ja bi se malo igrao ... ma ne znam...

tuljane, ocemo da malo menjamo te knjigice?

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
Zemlja
« Odgovori #13 u: Kolovoz 09, 2004, 17:48:00 poslijepodne »

Moj brat je nekad davno kod formiranja akvarijuma obavezno stavljao humus(a sa sigurnoscu se sjecam da nije imao nikakvih problema sa ribicama)
Oh sto te volim joj

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
Zemlja
« Odgovori #14 u: Kolovoz 09, 2004, 21:57:00 poslijepodne »

Ja humus iliti zemlju za cvijeae natrpam u najlon earapu i stavim u akvarij. Tamo gdje idu biljke probušim rupu i posadim biljku. Na kraju, naravno, sve zatrpam šljunkom. I to je šljakalo tri godine. Sad sam primjetio slabiji rast bilja tako da bi trebao promijeniti zemlju. Ovo mi je drugi akvarij (300 litara) gdje sam primjenio ovaj naein. U manjem (140 l) mi ovo šljaka vea osam godina uz izmjenej zemlje svake dvije godine. Tad jednostavno izvueem ovu kobasicu, razrežem je, pažljivo isperem zemlju oko korijenja i ponovo napunim novu earapu svježom zemljom. Za sada ide sve bez nekih problema. Jest da prvih tjedan ili dva bilje malo slabije raste (vjerojatno zbog šoka) ali sve šljaka.

Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline Max!!

• Punopravni član
Zemlja
« Odgovori #15 u: Kolovoz 10, 2004, 12:56:00 poslijepodne »

Bedemgrad super si to riješio sa earapom moram priznati, mislim da au probati sahumusom pa javim kako je prošlo no ako vi niste imali problema mislim da neau ni ja?

Možda netko zna postoji li kakva knjiga o slaganju akvarija da nije o ribicama, ja potražio malu u Zagrebu u centru knjižare no nitko nema!

A sad najgluplje pitanje može li se morski pjesak iskuhati da bude dobar za slatkovodni akvarij imam tog pjeska sitnog na tone i ako se može iskoristio bi ga

Offline KRISTAL

• Punopravni član
Zemlja
« Odgovori #16 u: Kolovoz 20, 2004, 16:51:00 poslijepodne »
Hm meni samo nije jasno , ja sam isto mislila pokusati sa carapom ali poslije mi je palo na pamet da biljka na sve strane pruza zile i kada se zile rasprostane po zemlji ispod carape i kad krenu mladice kuda ce da izbiju ...Fakat ne kontam ? kroz carapu?
RIBA RIBI GRIZE REP

Offline miran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Zemlja
« Odgovori #17 u: Kolovoz 20, 2004, 17:22:00 poslijepodne »
paaa...ak su stare earape s rupom...
Zagreb / Hrvatska

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
Zemlja
« Odgovori #18 u: Kolovoz 22, 2004, 13:44:00 poslijepodne »

Izbiju kroz earapu! Kad se ukaže potreba za promjenom podloge, razrežeš earapu tako da biljke ostanu eitave, napuniš novu earapu, probušiš rupe i ponovno biljke posadiš. Meni je trebalo dvije i pol godine dok se nije ukazala potreba za promjenom podloge. Biljke su se raširile po cijelom akvariju a one koje traže malo više hrane se šire samo po earapi.

U drugom akvariju, manjem - oko 140 l, sam sadio bez earape. Ovdje sam pravio kuglice od zemlje u koje sam umjesio nekoliko kuglica umjetnog gnojiva i jednostavno zabio ispod korijena biljke. I to je radilo zadovoljavajuae.

Sad mi je sve dopi.... pa auakvarij od 140 l probati napraviti za zlatne ribice kako bi prebacio pomladak iz vrtnog ribnjaka.
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !