Srpanj 30, 2025, 18:18:47 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Prije nego poenem  (Posjeta: 3991 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline RobiR

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Prije nego poenem
« u: Kolovoz 07, 2004, 11:57:00 prijepodne »

Neko se vrijeme bavim akvaristikom i zarazil sam se do ibera (op.a. totalka). Sad imam 120 lit. miješani a svidjeli su mi se jako ciklidi. Uzeo bi baru od 200-250 lit. pa me zanima koji bi bili bolji za poeetnika: Malawi ili Tanganyika s obzirom na vodu ( iz pipe po moguenosti , pH=7,2gH=22, kH=25 ) da imam eim manje petljanja s njom jer me ovaj kaj imam ubija u pojam s prekuhavanjem, destiliranom, kiseljenjem itd., jer gdje god proeitam spominju se pH 7,5 - 8,5 ,gH 8-12 ,kh 5-10 a po postovima punoljudi stavlja drito iz pipe. Ukratko koji su lakši izahvalniji za držanje, jer bi ovaj stari ostao. (Pa nemam eetvero ruku ženo božja !) E da, imam juš i 20 lit sa borcem i ancistrusom i malu kuglu ( 5 lit. sa mladim gupiaima i platiaima ).Edited by: RobiR
Santa Cruz / Zaprešić

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Prije nego poenem
« Odgovori #1 u: Kolovoz 07, 2004, 12:20:00 poslijepodne »

prekuhavanje, kiseljenje, destiliranje? Jel ti uzgajaš ribice ili konzerviraš povrae...

Koliko ja znam ciklidi vole tvrdu vodu, obianu špinsku...
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline RobiR

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #2 u: Kolovoz 07, 2004, 12:59:00 poslijepodne »
Dok sam bio još više neuk nego sada nisam se zabrinjavao parametrima ni nitritim ni nitratima a za nitrifikacijske i ine bakterije nisam ni znao da postoje, koliko kelvina ( a što je to ?) ima lampa i kojeg spektra itd, život mi je bio lakši. E kad sam malo dublje ušao u topoeeo sam sve poštelavat i ušao sam u zaearan krug bez kraja ali i moram priznat da i u tom poštelavanju ima eari. Nagrada su živahne, zdrave ribice. E sad pošto imam jedan s kojim se igram kemieara htio bih jedan sa lijepim, živahnim i kemijski ne prezahtjevnim ribama pa molim ciklidaše da me upute a i koji savjet ili trik je dobrodošao.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline edolino

• Novi član
  • *
Prije nego poenem
« Odgovori #3 u: Kolovoz 07, 2004, 13:19:00 poslijepodne »

E ovako,ja drzim malawi ciklide u akvarijumun 200 Li sto se tice vode sipam im cesmovacu i nemem nikakvih problema a mijenjam negdje oko pola vode 70 do 80 Lsvakih 7 do 8 dana mada ljudi mijenjaju i kroz 15 dana a neki i mijesecno,ako nisi nikada imao ciklide je ti preporucujem malawi jer oni su idealni za pocetak a sto se tice svijetlost ljudi preporucuju da se kupuju zarulje sa 18000 K spektra.

Zasto da ja nabavim CIKLIDE ?

• ribe koje vladaju akvarijumom

• ribe najljepsih boja

• velike ribe i ribe koje su u svim nivoima akvarijuma

• ribe koje se redoviti i lagano mrijeste samo strpljenja

• ribe koje vole cesmovacu

• ribe koje jednom zavolite i volite do kraja

• ribe na koje non stop mislite
  • [/list]

Offline RobiR

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #4 u: Kolovoz 07, 2004, 13:27:00 poslijepodne »
Moram priznati da me je oduševljenje nekih forumaša ( cichlid, bojko itd., nek se ne uvrijede ostali koje nisam spomenuo), zarazilo i kad sam vidio te ribice u akciji ( u živo )oduševio sam se. Stvarno su nešto posebno. Koje vrste preporueaš za poeetak, ada nisu ultra agresivne ? Tnx.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline edolino

• Novi član
  • *
Prije nego poenem
« Odgovori #5 u: Kolovoz 07, 2004, 14:34:00 poslijepodne »

pa ja sam za pocetak nabavio auratuse,Maylandia / Metriaclima estherae, Labidochromis caeruleus "Yellow"i Pseudotropheus demasoni e sad da ti malo opisem dozivljaj koji dozivim svako jutro kada im palim svijetlo i kada ih hranim kada se pojave ribice naran?aste boje pa onda zuta boja a zatim siva a na kraju dolazi plava ma prelijepo je , ja sam imao dosta ribica pocevsi sa gupi i ostalim zivorotkama dosao sam do ciklida ali imam jos i skalare njih 5 kom. ali ciklidi su ciklidi,evo ove vrste sto sam spomenuo nemaju nikakvu agresivnu narav mene samo nervira ova maylandia ova vrsta mi je u akvarijumu naj agresivnija.

PS:Izvinjenje na duzem postu ali namjere su mi da samo pomognem jos jednog ciklid-fana

Offline RobiR

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #6 u: Kolovoz 07, 2004, 14:42:00 poslijepodne »
Puno ti hvala !
Santa Cruz / Zaprešić

Offline Marko69

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #7 u: Kolovoz 07, 2004, 15:20:00 poslijepodne »
Oti?i na http://www.ciklidi.comi pod voda prona?i chart sa parametrima koji odgovaraju ciklidima. Shvatit aeš da im odgovara sve što ima 2 atoma vodika i 1 atom kisika.
Split/Hrvatska

Offline Marko69

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #8 u: Kolovoz 07, 2004, 15:22:00 poslijepodne »

Evo ti cili link (ah što sam danas dobar)

http://www.ciklidi.com/akvarij/voda/voda.shtml
Split/Hrvatska

Offline RobiR

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #9 u: Kolovoz 07, 2004, 15:28:00 poslijepodne »
Imaš pivu ! Tnx !
Santa Cruz / Zaprešić

Offline rott

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb,Dubrava
Prije nego poenem
« Odgovori #10 u: Kolovoz 07, 2004, 18:11:00 poslijepodne »

euj ja ti imam malawi vea par mjeseci i oduševio sam se sa njima.fenomenalne su.kod mene nema puno kemijanja sa vodom,drito iz pipe.naravno ne hladna,a jedino što vodu pustim da odstoji bar pol dana.ja sam ti poeeo sa par komada red zebri,a sad imam socolofija,electric yellow,neon spot,kingszei,lombardoi crabro,par eistaea.moja prreporuka ti je da dobro proueiš vrste i kad ih budeš kupovaonekasve budu mlade ribe,podjednake velieine,da ne bi vea u poeetku imao problema.bitno je da im napraviš puno skrovišta i da ti je turbulencija vode veaa,jer to obožavaju.ja sam im stavio 2 raspršivaea i mogu ti reai da jako uživaju.evo nekih linkova pa uživaj u informiranju

http://www.amateurcichlids.com/index.php

http://www.gcca.net/classic/index.htm

http://www.hagblomfoto.com/articles_n.htm

http://www.tropheus.info/riftlakes/cichlids/malawi_e.html

http://www.malawicichlidhomepage.com/

http://www.cichlidtank.com/Community/MessageBoard/default.as p

http://www.cichlid-forum.com/articles/l_caeruleus.php

skoro zaboravih,ako aeš stavljati eistaee,stavi plehiae ali malo veae,jer oni se kod mene jedini drže sa ciklidima,ovi im malo rasture peraje ali ovi i dalje briju po svom.prošli tjedan sam stavio tri manja corydorasa,ali rezultat je bio katastrofa,ovi su im pojeli oei.moram priznat jako ružan prizorEdited by: rott
Donja Dubrava/ZGB/Hrvatska

Offline cichlid

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #11 u: Kolovoz 07, 2004, 21:38:00 poslijepodne »
evo da i ja kazem koju,to što je gore naveo je istina,i još nešto moram pohvaliti TUKANO imaju sada najaai izbor ciklida u gradu ,4 vrste alnokare,ahlia ,hongi red top,labidokromise,melanokromise,alnokare su 6--7 cm i koštaju 39 kuna <,stvarnoi pohvalaidem sadsmanjit slike pa ih stavim.

Offline cichlid

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #12 u: Kolovoz 07, 2004, 21:49:00 poslijepodne »

Offline cichlid

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #13 u: Kolovoz 07, 2004, 21:51:00 poslijepodne »
to je mlada alnokarica uzo sam 4 kom iima i baenschi ,krasne žute ima i i plavih i ovakvih crvenih ,sad ide mladi ahli

Offline cichlid

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #14 u: Kolovoz 07, 2004, 21:54:00 poslijepodne »

Offline cichlid

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #15 u: Kolovoz 07, 2004, 21:57:00 poslijepodne »
evo ga moj san se ostvario nabavio sam ,pa mogu reai naljepšeg plavog ciklida uzo sam 2 muška i 3 ženke.i sve to 39 kuna ,stvarno pohvale TUKANU..cjena je stvarno prihvatljiva i imaju sad stvarno dobar izbor...

Offline cichlid

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #16 u: Kolovoz 07, 2004, 22:02:00 poslijepodne »
robir ciklidi su zakon,ko još u to sumlja neka pogleda ove dvije ribe gore ,mislim da ae vidjeti da je to to...

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #17 u: Kolovoz 07, 2004, 22:33:00 poslijepodne »

Ma i da ja ponešto reknem,bavim se ja Malawi ciklidima više godina,imao sam podosta vrsta,dosta su me i izuaili,pa da krenem da nekako savetujem RobiR.I ja mislim,da ti i zbog nabavke i neke ugodne cene valja poaeti sa malawi ciklidima

• akvarij:kažeš 250l,to bi bio za neke vrste dobar i dobro si to odabrao

• voda,pa stvarno Malawi ciklidi vole vodu direktno iz eesme,naravno ugrijanu na 25 stupnjeva,što ciklidima i nekako najviše odgovara.Barem u poeetku,ja bih ti savjetovao,da si nabaviš barem test za Nitrite,jer ti su i najopsaniji.

• dekoracija za ciklidni tank,kamenje,kamenje i kamenje.Naime ja bih ti preporueio,da poeneš sa M'bunama,koji vole baš takvu dekoraciju.Napraviš peeinice,prolaze,skrovišta

• Treba obratiti veliku pažnju filtraciji vode,ustvari neki uslov tu jeste,da ti crpke u sat vremena okrene7 puta zapremine akvarija,to bi došlo za 250 l negdje oko 1750l.Ako se to ne uradi sa jednom filterom i crpkom,nabavi još koji filter.U biti u ciklidnom tanku filtera nikad dosta,ipak to su krupne ribe .

• E sad koje ribe,da se mene pita ja bih odabrao recimo samo tri ili eetiri vrste sa po više primjerka.M'bune su poligamne ustonoše,što to znaei,da treba jedan mužjak,da ima više ženki,minimalno 5 i tako se dobija jedna oformljena grupa,koja ee i u akvariju dobro funkcionisati.Moj bi izbor bio:lLabidochromis caeruleus,Labidochromis sp Hongi,Aulonocara stuartgranti,te koje plavo crne Pseudotropheus elongatus.

• Naravno,da se ciklidi kupuju svi od jednom,to je najbolje i naravno mirni idu sa mirnim,ipak nisu svi ciklidi neki agresivci.

• Voda se obieno u ciklidnom tanku menja jednom nedeljno 50%,jer ti ciklidi vole eistu vodu,prilikom promjene vode,par kapi SERA<Aquatan više nego odlieno rešenje,kako se zaštiti ribe od stresa.

• hrana neka bude na bilnoj osnovi,to je ono što ti ciklidi traže,no moram,da reknem,da meni ciklidi nisu nikad htjeli da jedu SERA granugreen,pa to je možda bilo samo kod mene.

• pa kad svi linkuju,ajde da i ja ,jer puno mojih tekstova se može naei na ;http://www.akvaristika.orgi tamo ima više podataka i više savjeta,pa ako ti nije mrsko proeitaj i tamo pokoju temu.

• slika moga akvarija:/insert/
  • [/list]

• [/list]

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #18 u: Kolovoz 07, 2004, 22:50:00 poslijepodne »

A moram da te i upozorim,:

• ciklidi su poznati po dugom životu.Zavisno od djetinstva živeee od 5 do 12 godina

• i kad ih jednom zavoliš postaješ njihov fan zauvijek i kao takav i dio velike porodice ciklidaša,koje povezuje baš ta ljubav do ciklida i tako to

• postaneš dio ciklidne kulture i pozdrav ti se glasi :Snaga ciklida ili Cichlid power
  • [/list]

Offline edolino

• Novi član
  • *
Prije nego poenem
« Odgovori #19 u: Kolovoz 07, 2004, 23:40:00 poslijepodne »
E ljudi ovo su ciklid fanovi svi za jednog jedan za sve,ovoliko odgovora na jednu tek postavljenu temu ,ma nemem rijeci samo cu reci a nadam se i ostali Snaga ciklida/ Cichlid power

Offline cichlid

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #20 u: Kolovoz 08, 2004, 08:20:00 prijepodne »
zato što ja i bojko i još mnogi takvi fanovi ciklida želimo ljudima poruaiti ,i dokazati na sve moguae naaine da je ciklid stvarno jedino šta vrijedi ,vrijedi i druga riba ali...ali ,sad bi ti mogo pisat do sutra ,veaii dio je rekao bojko,jednom nabaviš ciklida ,pogotovo malawi stalno si na njima,iskreno poaeo sam sa gupima,udovice ,barbusi itd..............ništa stari moj dok ne nabaviš mladog ciklida i gledaš kako raste a kad naraste nagradi te ljepotom da svaki dan buljiš u tank,i misliš JOOOŠ,,JOŠŠŠ, I VEAI TANK I SVE VEAE i nije dosta.eto tako završiš.... povuae aovjeka...

Offline cichlid

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #21 u: Kolovoz 08, 2004, 08:55:00 prijepodne »

Offline cichlid

• Punopravni član
Prije nego poenem
« Odgovori #22 u: Kolovoz 08, 2004, 08:56:00 prijepodne »
evo to je jedan dio tanko mojeg

Offline edolino

• Novi član
  • *
Prije nego poenem
« Odgovori #23 u: Kolovoz 08, 2004, 12:36:00 poslijepodne »

M a Cichlid poslao bi i ja tebi fotke mog tank-a ali nemam trenutno foto aparat,ma i ja sam na malwi ciklidima imao sam i ja gupike i jos neke zivorotke pa skalare a na kraju su samo dosli kao slag na tortu malawi ciklidi za mene ne postoji ljepsa riba a uz to i zivahnija a o bojama da i ne govorim,mada je kod nas situacija u BiH kriza sto se tice ciklida uspio sam da nabavim neke,svi imaju fobiju od ciklida kada spomenem rijec ciklid u radnji svi me poprijeko gledaju,kao komentari sta ce ti to,mi to ne drzimo non stop se biju i tako to,zalosno da nemoze zalosnije biti,ali ja ostajem na njima i dalje a nadam se i do kraja zivota

PS:Nadam se da ce biti jos vise ciklid fanova

Offline Ivek

• Punopravni član
    • http://www.mojklc.com
Prije nego poenem
« Odgovori #24 u: Kolovoz 08, 2004, 13:24:00 poslijepodne »
Da,da... Samo neki više vole južnoamerieke ciklide