Kolovoz 07, 2025, 14:21:06 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: podloga i hrana zimi  (Posjeta: 2643 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline leco

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
podloga i hrana zimi
« u: Siječanj 13, 2008, 10:33:00 prijepodne »

Cenim vaše stručno mišljenje pa bi razmenio neka iskustva.Izlegle su mi se male čančare i držim ih do proleća u terarijumu.Za podlogu sam koristio "baltica"treset. Kako sa hranom kornjače pojedu i nešto podloge,a hraniće se u terariju do proleća,to nije mala količina pa neznam jel bi im škodilo.Treset sam zamenio suvim listom lucerke i livadskog sena(kad se bala rastrese dobije se cca jedna kofa).Vidim da ga rado i jedu(podlogu menjam na 5-6 dana zbog izmeta i urina).Dali je toOK?Duže vreme nisammogao doći do maslačka zbog snega a ijak mraz ga je ošuriotako da ih hranim rendanom bundevom i mrkvom sa dodatkom"prefoskal"preparata(ca:p-2:1+vitamini).Ponekad dodam i malo gamariusa.dali je to OK i čime još da ih hranim?Kolika je potrebna vlaga ? kod mene je oko 60%, dali je to  malo?& nbsp;& nbsp;& nbsp;& nbsp;& nbsp;& nbsp;& nbsp;& nbsp;& nbsp;& nbsp;& nbsp;& nbsp;

Offline leco

• Novi član
  • *
podloga i hrana zimi
« Odgovori #1 u: Siječanj 13, 2008, 10:49:00 prijepodne »
gore navedrne kornjače su "testudo hermanni" pa sam mislio da će biti pod"kornjače"

Offline babydoll2

• Punopravni član
podloga i hrana zimi
« Odgovori #2 u: Siječanj 14, 2008, 08:00:00 prijepodne »

ne kuzim se nesto u kornjace al ono sto sto znam bar sto se tice hrane mozes im ponuditi osim toga i zeleno povrce i voce,a sto se tice podloge cula sam da neki preporucuju i zemlju kao podlogu.....
stavi UV rasvjetu zbog sinteze D3,prvenstveno zbog metabolizma kalcija a i da im struktura oklopa ne oslabi,posudu s svjezom vodom(ne duboku).cancare u zatocenistvu ugl. obavljaju nuzdu na istom mjestu pa ne trebas mijenjati cijelu vec dio podloge jer ostaje miris po kojemu se vracaju uvijek na isto mjesto.(procitah pred mjesec dana na netu...nisam ni ja znala)
pricekaj da ti se javi tito ili netko tko se kuzi pa ce ti znati reci puno vise.
poz...

Edited by: babydoll2
of all the things I\'ve ever lost I miss my mind the most

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
podloga i hrana zimi
« Odgovori #3 u: Siječanj 14, 2008, 11:40:00 prijepodne »

Ovako, uzmi neku plitku posudu gdje im stavljas hranu,
nemoj nikad hranu stavljati "na pod".
Podloga ti je u redu ali nesmije biti presuha.
Hrani je time cim je sada hranis, i obicno gledaj da je hranis sa travkama
koje rastu u divljini, vani. (korov, neznam dali sam se dobro izrazio sad).
Cim 5 mjesec dodje, sibaj je napolje u vrt,europske kopnene kjornjace
nisu za terarijum. UV rasvjeta bi bila takodjer pozeljna.
Imas ovdje negdje text o Tesatudo hermani,
sto im sve treba, napisao sam pod kornjace.
(mozda admini mogu priheftat za lakse vidjenje)
Vlaga bi trebala biti do 70%, tih desetak posto koje ti falemozes povecati.
Plitka posuda sa vodom, koju dnevno mjenjas, mora takodjer biti.
Eto, ako nisam sta zaboravio, sve sam ti rek'o.
Ak' treba jos nesto, javi se.

Pozdrav, M.Edited by: TITO
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline leco

• Novi član
  • *
podloga i hrana zimi
« Odgovori #4 u: Siječanj 14, 2008, 18:13:00 poslijepodne »
Zahvaljujem se na vašim odgovorima,opremu imam adekvatnu tako da to nije problem.grejem ih spot lampama od 60w,uv lampe koristim "arcadia"D3 reptile lamp i "arcadia"natural sunlight lamp,jedino neznam koja je bolja za kornjače,ili da iznad svakog terarijuma stavim obe?da nebude prejako svetlo? koristim i kombinovane termo-vlagomere tako da mogu fino podesiti klimu.kompletna polica je prikopčana na tajmer pa se gasi od 23-8h.sneg se otopio te sam ceo dan proveo trazeć maslačak,ipak je nezamenljiv,prosto ga žderu.na podlogu sam namerno stavljao hranu kako bi sa njom pojeli sto više lista zbog%celuloze,mada me muči prevelik% proteina jer je lucerka u pitanju a i bundeva je jako jaka.VODA!!! tu verovatno pravim grešku al je za sada nedajem.kupam ih na 5 dana u mlakoj vodi pa je piju i malo se osveže.i u prirodi je piju samo kad je kiša i kroz rosu .dobijaju svakodnevno sočnu hranu. Ovo je kratak opis kako ih držim,prihvatam svaku sugestiju.

Offline leco

• Novi član
  • *
podloga i hrana zimi
« Odgovori #5 u: Siječanj 14, 2008, 18:17:00 poslijepodne »

E,da,TITO,dali znaš u EU koliko malih kornjača ide na jedan CITES?