Srpanj 18, 2025, 11:58:47 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Uginuća molija  (Posjeta: 2142 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline maedusa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://mordorela.blog.hr
Uginuća molija
« u: Siječanj 12, 2008, 23:23:00 poslijepodne »
Akv. 54 litre, star 10 mjeseci, Rekord 60 -sve je originalno osim lampe. Temperatura je oko 27, dosta zdravog bilja, a o neuspjevanju limuna sam pričala na drugom podforumu. 10-ak molija, 3 mlada platija (kod mene okoćeni, roditelji su misteriozno uginuli, i o tome sam pisala), ancistrus, botia, skalar. Tjedno mijenjam 5-10 litara vode (ravno iz pipe - Rijeka ima odličnu vodu). Dodajem TetraPlant, Feropol, povremeno aquatan i fishtamin.

Moliji jedan po jedan ugibaju (u većem vremenskom razdoblju - zadnja riba je uginula prije Božića, a prije toga negdje na jesen) Bez nekih simptoma...samo skupe peraje i par dana nekako treperavo plivaju. Onda ih samo nađem izvrnute. Za sad je bilo samo kod kupljenih riba, a sad sam primjetila da je i jedna od "mojih" počela treperavo plivati (kao da pliva uz jaku struju). Brinem se da bi i ona mogla uginuti.

Povremeno mi se mužjaku zamuti oko ili pobijele usta pa ubacim Baktopur.

Imate li kakvih ideja?

Rijeka

Offline maedusa

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #1 u: Siječanj 13, 2008, 12:03:00 poslijepodne »
GH je između 14 i 28. Jel to može biti od tvrdoće?
Rijeka

Offline maedusa

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #2 u: Siječanj 13, 2008, 12:15:00 poslijepodne »
Ribe se hrane s nekoliko vrsta hrane u listićima i dvije vrtse tableta (za rive dna i spirulna) od JBL, Dajana i Sere. Povremeno (svakih tjedan - dva) dobiju crve komaraca i to pojedu, ali nisu baš oduševljene. Probala sam im dati salate, ali to ima baš ne miriše (upravo im stoji crveni radić unutra, nisu ga ni pogledale).

Što im još mogu dati, da nije samo ova ind. hrana (brinem se da im od toga nije dobro).

Rijeka

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Uginuća molija
« Odgovori #3 u: Siječanj 13, 2008, 18:03:00 poslijepodne »

po mom mišljenju, definitivno tvrdoća .... stavi hitno treseta u filter i smanjuj tvrdoću - moliji ne vole tvrdu vodu, a zato su ti vjerojatneo i roditelji platići uginuli...

mojim gupijima i platićima stavljam uvijek 1/3 profiltrirane vode...i to jako pomaže smanjenju tvrdoće, pa probaj i tako!

sretno i javi!

Offline mariba

• Punopravni član
  • **
Uginuća molija
« Odgovori #4 u: Siječanj 13, 2008, 18:21:00 poslijepodne »
Mislim da ne bi trebao biti problem s tvrdocom kod molija.  Po literaturi, oni u prirodi zive u prilicno tvrdim vodama (do 30).  

Maedusa, otkud ovo "izmedju 14 i 28?"  Cime to mjeris?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Uginuća molija
« Odgovori #5 u: Siječanj 13, 2008, 18:55:00 poslijepodne »

pH 7,5 do 8, gH do 16, plus kH do 10 - 18... to bi za njih bilo idealno...malo mi je 30 puno previše...no, dobro --- ima i ta vrijednost u literaturi..

ja bih ipak išla na smanjenje tvrdoće i vidila što će biti...i svakako prekontrolirala ostale parametre...!!!

Offline maedusa

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #6 u: Siječanj 13, 2008, 19:28:00 poslijepodne »

Citat: mariba
Mislim da ne bi trebao biti problem s tvrdocom kod molija.  Po literaturi, oni u prirodi zive u prilicno tvrdim vodama (do 30).  

Maedusa, otkud ovo "izmedju 14 i 28?"  Cime to mjeris?
Dajana Pet test 3u 1: pH GH I KH

Rijeka

Offline duda

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #7 u: Siječanj 13, 2008, 19:34:00 poslijepodne »

Veliš da ti je gh između 14-28 to je veelika razlika... jeli možda to mjereno tetra listićima 5u1 ? ako su tetra listići jest da nepostoji tester u kojeg se možeš 100% pouzdati no ovi listići su zbilja ( ako si s njima testirala)

Akoje gh 14 to je ok i nemaš brige do 16 je u redu...kod kh do 10...

Moj skormni savjet uzmi salifert testere ako možeš. ako ne onda tetra pojedinačno. ostali mi se testeri nisu pokazali dobro...

Offline maedusa

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #8 u: Siječanj 13, 2008, 19:36:00 poslijepodne »
Kako izgleda treset? Zanima me jer bi ga htjela stavitii u mali akv. u kojem je onaj mini spužvasti filter.
Rijeka

Offline duda

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #9 u: Siječanj 13, 2008, 19:37:00 poslijepodne »
Mekšaj destiliranom a kiseli tresetom naravno postepeno i možeš ubacit i CO2 sistem... zbog čeg temp 27? njima je sasvim ok da ih držiš na 25-26C...

Offline maedusa

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #10 u: Siječanj 13, 2008, 19:46:00 poslijepodne »
Ok. Budem spustila.

A koliko treba biti za razbore i bette?

Rijeka

Offline duda

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #11 u: Siječanj 13, 2008, 19:49:00 poslijepodne »

Čuj ja ću poslje probat uslikati pa pošaljem.. sad nažalost ne mogu pune m ise baterije... a hm bojim se da nećeš niš vidjeti jer imam specifičan fotić. Ako se slika kad je večer niš se ne vidi...koliko para toliko muzike.

Imaš ga kupit u svakom petcentru i naarvno zooshopu. imaš u vidu granulica koje su smeđkaste boje i onako kao maaaale sitne loptice. taj ja koristim uvjek. uzimam fluvalov jer sam alergična na išta serino. No ovaj put nigdjen ije bilo pa sam uzela sera 500 grama 37 kn... budu i manja pakovanja. A imaš treset koji je hm kako objasnit kao u vidu trave izgleda ko trava neka samo je isto smeđi. ( nikad taj koristila)

ja sam tvrdoću rijašvaal postepenim dodavanjem tih granulica treseta. No kako sam imala premali filter i nije moglo puno stat treseta ubacila sam i CO2 i riješila problem... nisam imaal potrebe dodavati destiliranu.

treset u najlon čarapu stavit i onda u filter.. ako ti je onaj mali filter samo sa spužvicom kao šta sam ja imalao nda tu boji mse neeć stat najlon čarapa neg niš u tu spužvu nutra. Ako govorimo o istom filteru...Edited by: duda

Offline mariba

• Punopravni član
  • **
Uginuća molija
« Odgovori #12 u: Siječanj 13, 2008, 21:58:00 poslijepodne »

Citat: babyboom

pH 7,5 do 8, gH do 16, plus kH do 10 - 18 ... to bi za njih bilo idealno...malo mi je 30 puno previše...no, dobro --- ima i ta vrijednost u literaturi..

ja bih ipak išla na smanjenje tvrdoće i vidila što će biti...i svakako prekontrolirala ostale parametre...!!!

Ja nigdje nisam nasla podatak o ogranicenju gH na 16 za molije.  Stovise, nalazim na vise mjesta podatak da za njih gH nikako ne bi smio ici ispod 11, dok gornja vrijednost varira, ovisno o izvoru, od 25 do 30.

I nesto sto mi upada u oci u ovom citatu, bez ljutnje   , ne mislim se svadjati ali je potpuno nelogicno -- ako kH za molije moze ici do 18, na koji nacin bi gH trebao ostati ispod 16, s obzirom da je, koliko shvacam, kH zapravo dio gH (stupanj gH izrazava ukupnu kolicinu karbonatnih i magnezijevih spojeva u vodi, a kH samo karbonate -- zato gH uvijek i jest malo visi od kH)?

Offline mariba

• Punopravni član
  • **
Uginuća molija
« Odgovori #13 u: Siječanj 14, 2008, 06:45:00 prijepodne »
Da dodam, isla sam prije nekih mjesec-dva pogledati akvarij u kaficu Come Back ovdje u SB (https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=18289&PN=5) i zatekla i kaficu i vlasnika (nick Huljo) i malo ga unakrsno ispitivala o krasnom mu akvariju, hvala Hulji na strpljenju   Postav u akvariju je mijesani tropski (tetre, botie, koridorasi, nesto ciprinida, algojedi, sigurno sam nesto zaboravila, plus kozice) - znaci, ribe koje baj d buk sve traze daleko meksu vodu nego zivorotke.  Medjutim, u akvariju je, po Huljinim rijecima, gH preko 20, a pH skoro 8 unatoc CO2 - Huljo ne omeksava vodu nikako, toci cistu pipovacu, treset ne koristi.  Ribe izgledaju fantasticno i ogromne su, znaci nisu u akvariju mjesec-dva nego puno duze (botia je valjda 15 cm duga).  I u drugim nekim akvarijima koje sam vidjela u SB a koji su punjeni nasom pretvrdom pipovacom zive ikrasice za koje bi trebala prilicno meka i blago kisela voda, a ribe su zive i zdrave i sudeci po velicini prilicno dugovjecne.  Pretpostavljam da se ne mrijeste bas u takvim uvjetima, ali ocito su u dobrom stanju.  Mislim da je stvar u tome, kako sam procitala na dosta mjesta, da je stabilnost uvjeta drzanja, bez cestih promjena pH i tvrdoce, ribi ipak vaznija od toga da joj pogodimo pH i tvrdocu navedene u literaturi - inace bi Huljine i mnoge druge ribe odavno bile u velikom akvariju na nebu.  Kad to pogledam, tesko mi je povjerovati da Maedusini moliji, kojima bi po literaturi zapravo odgovarala voda i tvrdja od rijecke, ugibaju od pretvrde vode.  I kako da joj je onda yo-yo botia ziva i zdrava ako je molijima pretvrda voda?

Inace, imam slican problem kao i ona, samo s platijima.  I mislim da je u pitanju kombinacija nekog tvrdokornijeg patogena (za koji Bactopur nije dovoljan) i ocajne kvalitete zivorotki koje se mogu kupiti u nasim pet shopovima.  Za ilustraciju, drzala sam u istoj vodi, samo u razlicitim akvarijima, platije i crvenonose tetre, koje bi trebale biti osjetljive ribe.  Imam istih 11 crvenonosih tetri koje sam kupila prije godinu dana, a platija su mi pune tegle s cvijecem...

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Uginuća molija
« Odgovori #14 u: Siječanj 14, 2008, 08:56:00 prijepodne »
...neee,totalno pogrešno smanjivati tvrdoći i pH za živorotke,ne znam odakle vam sad to?baš suprotno,čim pH padne ispod 7,molly-ke(i velifere,i u manjoj mjeri xipho i platy) manifestiraju skupljenim repovima,"veslanjem"u mjestu,odbijanjem hrane itd...vjerujte mi da je tako,trenutačno imam dva od 120 litara krcate molly-ima,sigurno 300 kom...ovdje je problem druge prirode,tj.radi se o bolesti,po meni bakteriološka infekcija(bijela usta)...bactopur pomaže više preventivno,ali ne riješava problem,potrebno je nešto jače,baktopur-direkt tablete koje sadrže antibiotik bi riješile problem ili nešto iz humane medicine

Offline Logo30

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #15 u: Siječanj 14, 2008, 11:58:00 prijepodne »

Moj savjet, je da poslusas Dudu i Hrvoja, sve su ti rekli.

Ja isto sumnjam da se radi o nekoj bakteriji, ali nisam bas neki znalac, pa necu tvrditi.
Zagreb/Ravnice

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Uginuća molija
« Odgovori #16 u: Siječanj 14, 2008, 12:06:00 poslijepodne »
zivorotkama ne smeta tvrdoca vode, cak ni ph ne treba biti nizak, i vislja temp im ne smeta (moje su na 28-29)... nesto je drugo problem, vjerojatno neka bakterija kako Hrvoje kaze...  
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline duda

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #17 u: Siječanj 14, 2008, 15:10:00 poslijepodne »
Šta se tiče ne samo molija neg općenito živorotki njima svakako pogoduje tvrđa voda to bez daljnjeg. No ja sam vodu mekšala iz toga razloga šta suu aqbile i neonkice. A da bi pasalo i jednim i drugima tražila sam neku zlatnu sredinu. Nit tvrdu nit meku vodu ( da ne pate ni jedni ni drugi) i riješila sam to kako sam već pisala tresetomi CO2.. naarvno postepeno i to je već napisano... Tako da sam iskemijala da mi govorim o ph bude 7 ( neutral) šta pogoduje većini trop ribica. a šta se tiče gh i kh nesjećam se uopće kolika je bila tvrdoća voda. A šta se tiče temp: po meni nema potrebe ih držati na tako visokoj temp osim ako je riba bolesna... no dobro svako iz nekog svoga iskustva...

Offline duda

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #18 u: Siječanj 14, 2008, 15:24:00 poslijepodne »
Ako se mužjaku povreemno zamuti oko ( znači nije stalno) dođe pa prođe?! to zna bivati i od malo lošije vode... promijeni dio vode u aq... možeš i ubacit malo soli unutra . Sera ectopur 1 čajna žličica na 15 lit aq vode( ancistrusi i puževi ne podnose sol) a šta se tiče plijesni oko usta: možeš stavit medimor meni se pokazao odličan. Jest malo zeznut za doziranje ali ti ga toplo preporučam. Ako je jači napad plijesni slobodno možeš pomješati ectopur sa sera mycopurom. Pojačat aeraciju obvezno i aktivni ugljen van. Postepeno dizati temp.prije upotrebe bilo kojeg ljeka promjenit 20% vode i onda dozirati ljek.. poslje lječenja promjeni 30% vode osim ako ljek nenalaže drugačije. Tretman možeš ponovit ukoliko riba/ ribe nisu izlječene dokraja.. Sretno ( danas ti stavim sliku) baterije su mi bile

Offline duda

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #19 u: Siječanj 14, 2008, 18:51:00 poslijepodne »

evo tako ti izgleda treset. nadam se da ćeš uspijet nešto vidjeti( fotić je koma) a navečer slikanje još veća koma.

Offline elov

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #20 u: Siječanj 21, 2008, 22:32:00 poslijepodne »
Meni je isto uginul moli,vodu sam tretiral sa Biotopol-om i Ph-minusom od JBL-a,nosil u pet-dučan na analizu Ph 7,5 i moli juče se smiril i danas ujutro mala ga najde plutajučeg
volim hobi

Offline duda

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #21 u: Siječanj 22, 2008, 14:34:00 poslijepodne »
Nema potrebe kupovati ph minus to je stvarno bacanje novaca. Ako želiš kiselit vodu dodavaj treset postepeno.Ako je voda jaaako tvrda mekšaj destiliranom isto postepeno. No živorotkama paše tvrđa voda panemaš potrebe da mekšaš i kiseliš vodu. Šta se tiče ph od 7.5 to je sasvim ok i ponavljma netrebaš ništa kemijati. Tako da ti moli sigurno nije uginuo od toga šta ti je ph 7.5. Nego je ribac očito nešto bio jako bolan. žao mi je jako ribice i moj savjet pregledaj dobro ostale ribe kako se ponašaju. Ako je šta sumnjivo da možeš na vrijeme reagirati.

Offline DANNY

• Punopravni član
Uginuća molija
« Odgovori #22 u: Siječanj 22, 2008, 21:33:00 poslijepodne »
I meni se čini da su moliji malo osjetljivi,naime,meni su od 5 komada 2 uginula,a ova 3 se več dugo dobro drže. I da,uginule su mi ženke,kao i kod gupija,dok su muški super,a ja mislila da su muški mimoze!
DANNY