Da dodam, isla sam prije nekih mjesec-dva pogledati akvarij u kaficu Come Back ovdje u SB (
https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=18289&PN=5) i zatekla i kaficu i vlasnika (nick Huljo) i malo ga unakrsno ispitivala o krasnom mu akvariju, hvala Hulji na strpljenju

Postav u akvariju je mijesani tropski (tetre, botie, koridorasi, nesto ciprinida, algojedi, sigurno sam nesto zaboravila, plus kozice) - znaci, ribe koje baj d buk sve traze daleko meksu vodu nego zivorotke. Medjutim, u akvariju je, po Huljinim rijecima, gH preko 20, a pH skoro 8 unatoc CO2 - Huljo ne omeksava vodu nikako, toci cistu pipovacu, treset ne koristi. Ribe izgledaju fantasticno i ogromne su, znaci nisu u akvariju mjesec-dva nego puno duze (botia je valjda 15 cm duga). I u drugim nekim akvarijima koje sam vidjela u SB a koji su punjeni nasom pretvrdom pipovacom zive ikrasice za koje bi trebala prilicno meka i blago kisela voda, a ribe su zive i zdrave i sudeci po velicini prilicno dugovjecne. Pretpostavljam da se ne mrijeste bas u takvim uvjetima, ali ocito su u dobrom stanju. Mislim da je stvar u tome, kako sam procitala na dosta mjesta, da je stabilnost uvjeta drzanja, bez cestih promjena pH i tvrdoce, ribi ipak vaznija od toga da joj pogodimo pH i tvrdocu navedene u literaturi - inace bi Huljine i mnoge druge ribe odavno bile u velikom akvariju na nebu. Kad to pogledam, tesko mi je povjerovati da Maedusini moliji, kojima bi po literaturi zapravo odgovarala voda i tvrdja od rijecke, ugibaju od pretvrde vode. I kako da joj je onda yo-yo botia ziva i zdrava ako je molijima pretvrda voda?
Inace, imam slican problem kao i ona, samo s platijima. I mislim da je u pitanju kombinacija nekog tvrdokornijeg patogena (za koji Bactopur nije dovoljan) i ocajne kvalitete zivorotki koje se mogu kupiti u nasim pet shopovima. Za ilustraciju, drzala sam u istoj vodi, samo u razlicitim akvarijima, platije i crvenonose tetre, koje bi trebale biti osjetljive ribe. Imam istih 11 crvenonosih tetri koje sam kupila prije godinu dana, a platija su mi pune tegle s cvijecem...