Srpanj 16, 2025, 23:47:59 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Labidochromis caeruleus mlađ pomoć  (Posjeta: 2670 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sine

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Labidochromis caeruleus mlađ pomoć
« u: Siječanj 11, 2008, 15:25:00 poslijepodne »
Prvo pozdrav ekipi....  

uspio sam nabaviti par Labidochromis caeruleus  i ženka je imala puna usta , neko vrijeme proveli su zajedno u zajedničkom akvariju , te sam je odvojio nakon par dana u mrijesni aq. samu .
drugi dan sam primjetio 4-5 malaca vani sa mlječnom vrečicom totalno nepokretne i uginule , čak sam se začudio da su tako veliki......e sad mislim da ženka još ima malaca u sebi ali mi nije jasno zašto je ove odbacila    jel dva su se , recimo to tako koprcala i bila živa .........

molim vas ako neko može dati kakav savijet ili ima iskustva , pošto sam ja novi u malawi vodama .....

unaprijed se zahvaljujem na svim savijetima i komentarima  

Offline helti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #1 u: Siječanj 12, 2008, 14:23:00 poslijepodne »

stvarno ne znam zasto je mama ispljunula nespremne malce, vjerojatno od stresa. ja sam uvijek imao problem sto sam cekao i do 30 dana da malci izidu iz usta, a tada su bili i vise nego samostalni i sposobni za zivot. drzi zenku u posebnom akvariju sve dok nisi sto posto siguran da su jos usta prazna, tj kad potopuno nestane podbradak. malce uglavnom mozes vidjeti kako vire iz majcinih usta, pa obrati paznju i na to. nije rijetkost da mrijest proopadne, iako se tada uglavnom radi o neoplodenim jajima. kako tvoja zenka u ustima vec ima razvijene ribice, ostaje ti nadati se da ce nesto od njih i prezivjeti. jos jedan savjet iz mog iskustva. kad malci proplivaju u mrijesnom akvariju, ja ih odmah pokupim i spremim u mrijestilicu, koju drzim u tom akvariju. tako ih je lakse hraniti jer se ne skrivaju po puno vecem akvariju inisu toliko plasljivi, te brze napreduju. zenku vratim u glavni akvarij, nakon 10-tak dana oporavka i hranjenja. sretno!
ZG

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 12, 2008, 15:15:00 poslijepodne »

a smiju li biti dvije zenke punih usta u istom mrijesom akvariju?

smiju li biti tek pusteni mladunci u istom akvariju gdje je druga zenka koja josnosi svoje malce u ustima?Edited by: korni
Zagreb

Offline sine

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 12, 2008, 16:40:00 poslijepodne »
helti hvala na savjetima , mislim da je stres ipak napravio svoje , nažalost.........  

Offline helti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 12, 2008, 17:36:00 poslijepodne »

Citat: sine
helti hvala na savjetima , mislim da je stres ipak napravio svoje , nažalost.........

nije nista prezivjelo? steta, bit ce bolje drugi puta.

kaj se tice kornijevog pitanja mislim da drzanje dvije trudnezenke u istom mrijesnom aqnije problem. zenke ionako tijekom trudnoce postaju nestomirnije, a nakon sto pljunu mlade potrebno je neko vrijeme da im se povrati apetit. s druge strane, nema logike da bi majka 30 dana drzala malce u ustima, pljunula ih van i odmah nakon toga pojela. kod nje postoji majcinski instikt jos neko vrijeme.problem po mom iskustu bi mogao nastati ako je rijec o neuspjeloj trudnoci, kada se iz jaja nisu niti izvalili mladunci. takva zenka vecnakon par dana pojede jaja i ima jednak apetit, pa bi u tom slucaju mogla naskoditi mladuncima od druge zenke, ukoliko su u istom mrijesnom aq. mislim da nije potrebno zuriti sa ubacivanjem zenke u mrijesni aq, te da je potrebno pricekati jedno 5-6 dana. ako nakon tog perioda zenka i dalje ima puna usta, onda se isplati uloviti ju i prebaciti u mrijesni. sve probleme sa potencijalnim jedenjem malih u mrijesnom aq mozes rijesiti upotrebom jeftine, mrijestilice koja je super velikaza malce do prvih mjesec dana, a nakon toga ih mozes pustiti u mrijesni akvarij. osobno, ulovim malce cim se pojave u mrijesnom akvariju, prebacim ih u mrijestilicu i sve ih uspijem spasiti
ZG

Offline neznalica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • http://www.google.com
« Odgovori #5 u: Siječanj 12, 2008, 17:40:00 poslijepodne »

Sine to se događa, ženkica se prestrašila zbog odvajanja u mrijestni akvarij. Stavi joj u taj akvarij neki rupičasti kamen, takoda se osjeća sigurnije, i da se malci mogu skrivati ako ih eventualno napadne... Ponekada mrijest zna propasti pogotovo ako je prvi...

Korni, smiju biti dvije ženke u jednom akvariju, ali ti to ne bi preporučio, jer male ribice mogu biti u opasnosti... Akvarij bi trebao biti dosta veliki tako da svaka od njih može naći dio za sebe... Pregradi ga sa nekom plastikom...

Tek pušteni malci ne smiju biti sa drugom ženkom jer će ih ubiti...

Offline sine

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Siječanj 12, 2008, 18:00:00 poslijepodne »
da ništa nije preživilo  , i bilo je samo 6 ribica , a ženka mi je jaaako loše, naime bila je u malawi mixs akvariju , kad sam je kupio sa puno večim ciklidima i primjetio sam da je svi  jakooooo  naganjaju , u mom se smirila ali , neznam , nadati se najboljem nema druge....  

Offline helti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Siječanj 12, 2008, 18:08:00 poslijepodne »

kao sto je neznalica rekao, a ja zaboravih spomenuti, u mrijesnom obavezno imam i pokoji kamen, kako bi se malci mogli sakriti nakon sto proplivaju. obavezno se sakriju ispod kamenja i iza filtera
ZG

Offline helti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Siječanj 12, 2008, 18:13:00 poslijepodne »

da ništa nije preživilo , i bilo je samo 6 ribica , a ženka mi je jaaako loše, naime bila je u malawi mixs akvariju , kad sam je kupio sa puno večim ciklidima i primjetio sam da je svi jakooooo naganjaju , u mom se smirila ali , neznam , nadati se najboljem nema druge....

pusti ju neko vrijeme uposebnom aqneka miruje i neka pocne jesti. kad se skroz oporavi vrati ju u glavni akvarij u kojem mozes malo promijeniti raspored kamenja. prati ju jedno vrijeme, trebali bi ju prestati maltretirati, ako bas nemas nekih posebno zlocestih gnjavatora. i da dodam, moras imati puno kamenjau aqkoji im sluze za zaklon. labidochromisi nisu toliko agresivni i zlocesti, pa ako imas samo njih neces imati problema.Edited by: helti
ZG

Offline sine

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 12, 2008, 18:18:00 poslijepodne »
ma ne nije maltretirana kod mene nema je tko , nego u dučanu di sam je kupio......promatrao sam taj aq jedno 15 min , jadna nije imala mira ni sec.  a za sad ostaje u mrijesnom ali na čini mi se najbolje ...  

Offline helti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Siječanj 12, 2008, 18:22:00 poslijepodne »
malo strpljenja, drzim fige da bude bolje Edited by: helti
ZG

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 12, 2008, 22:24:00 poslijepodne »

cekam da jedna zenka melanochromisa izbaci malcejer ih nosi vec tri tjedna, a jucer sam vidio da je druga vec punih usta i mljacka po velikom akvariju. htio bih je izdvojiti da je drugi ne naganjaju onako "trudnu".

inace i kod mene se dogodilo slicno kao kod sinea kad sam prebacivao ovu prvu zenku. jedna je ribica s jajcanom vrecicom od majcina stresaispala iz usta u mrezici u kojoj sam je lovio. kad sam sve prebacio u mrijesni akvarij zenki je trebalo citavo popodne da "usvoji" izbacenog malca. sad vec pet dan izolacije cekam da izbaci sve formirane ribice van.

ako uspije, ajme veselja!

Zagreb

Offline helti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Siječanj 13, 2008, 01:39:00 prijepodne »

nema ti druge nego nabaviti jos jedan mali aq ili pregraditi mrijesni ili nabaviti mrijestilicu, pa na taj nacin izolirati obje zenke i malce kad zaplivaju. sretno
ZG

Offline sine

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Siječanj 13, 2008, 12:47:00 poslijepodne »
ja eto nisam imao sreče , ženka je uginula        , neznam strašno je izgrižena bila , kad sam je kupio i slaba ....očito nije bila dovoljno jaka ...  

Offline neznalica

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 13, 2008, 18:30:00 poslijepodne »

A joj, baš tužno....

Korni obavezno odvoji ženke ako misliš da ti prežive male ribice.. Složi neko kamenje, da se maleni mogu sakriti od ženke i to je to...

Što se tiće ove ženkice koja nosi male već 20 dana, moj ti je savjet da ih izvadiš sam, otvoriš ženkici usta i maleni će izaći... Pazi da ju ne ozlijediš...

Offline helti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Siječanj 13, 2008, 23:02:00 poslijepodne »

ja eto nisam imao sreèe , ženka je uginula , neznam strašno je izgrižena bila , kad sam je kupio i slaba ....oèito nije bila dovoljno jaka ...

steta, bas mi je zao a di si kupio labove i koliko su veliki?Edited by: helti
ZG

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 13, 2008, 23:41:00 poslijepodne »

Citat: neznalica
moj ti je savjet da ih izvadiš sam, otvoriš ženkici usta i maleni će izaći...

pretpostavljam da to treba raditi pod vodom.

pitanja:

skojom alatkom da joj otvorim usta? i kad se otvore ustakoliko treba pricekati? zenku odmah izdvojiti ili pustiti neko vrijeme s malcima? jedu li ribice odmah?

danas je vec kasno, pa cu sutra popodne na taj posao.
Zagreb

Offline sine

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Siječanj 14, 2008, 18:42:00 poslijepodne »
helti... kupio sam ih u rijeci na viškovu , ima ok izbor i ima odraslih primjeraka .....mužjak je negdje oko 8 cm a ženkica je bila cca 6cm.....i tako mi je žao za nju...

eto ako neko ima neku ženkicu viška nek se javi jel rijetko ih viđam po šopovima ........

Offline helti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Siječanj 14, 2008, 19:39:00 poslijepodne »

sine ... ak bus strpljiv, mozda bum ja imao kroz neko vrijeme. imam nesto podmladka no treba se cekati da se skuzi spol, posebno kod ovih najmladih koji samostalno plivaju tek 14-ti dan. pretpostavljam da ces novu zenku u meduvremenu prije uloviti u tom shopu.

korni ... ja nisam imao srca loviti mamu rukama i gurati joj cackalicu u usta kako neki preporucuju. iako mi je bilo tesko cekati uvijek sam docekao da pljune malce, pa makar taj ciklus trajao i po 30 dana. kod mene je ipak rijec o mladim zenkama, kojima su to prvi mrijestovi pa zbog neiskustva drze malce u ustima i dulje nego sto bi trebale. znas kak se kaze, strpljen -spasen javi kaj si napravio
ZG

Offline glavoč

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Hrvatska udruga ciklidofila Malawi
« Odgovori #19 u: Siječanj 14, 2008, 19:53:00 poslijepodne »
Citat: korni

Citat: neznalica
moj ti je savjet da ih izvadiš sam, otvoriš ženkici usta i maleni će izaći...

pretpostavljam da to treba raditi pod vodom.

pitanja:

skojom alatkom da joj otvorim usta? i kad se otvore ustakoliko treba pricekati? zenku odmah izdvojiti ili pustiti neko vrijeme s malcima? jedu li ribice odmah?

danas je vec kasno, pa cu sutra popodne na taj posao

sa čačkalicom ti je najbolje i pazi da ne ozljediš ribu,ja joj otvaram usta dva tri puta zavisi kako malci lete vani

Offline neznalica

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 14, 2008, 22:10:00 poslijepodne »

Pozdrav korniju i glavoču...

Slažem se sa glavočem, otvoriš joj usta sa čačkalicom, naravno ispod vode, ribice će same isplivati... Nakon toga ženku odvoji od ribica i to je to..

I naravno nakon mjesec dana preseliš pet malenih kod mene u akvarij

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 14, 2008, 22:44:00 poslijepodne »
Sad bi vec pet, a do jucer si htio par. Daj se iskontroliraj!
Zagreb

Offline neznalica

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Siječanj 14, 2008, 22:56:00 poslijepodne »
Dobro onda četiri

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 14, 2008, 23:05:00 poslijepodne »
Moral bus biti dobar.
Zagreb

Offline neznalica

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Siječanj 14, 2008, 23:07:00 poslijepodne »
A, imam i ja nešto prinova, bacit ćemo dil...