Srpanj 23, 2025, 00:29:39 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nekoliko pitanja 1 početnika  (Posjeta: 3114 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline asta

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Nekoliko pitanja 1 početnika
« u: Siječanj 04, 2008, 18:50:00 poslijepodne »
Posadio sam neke biljčice ispred grijača. Sad rukom osjetim da je dosta topao (nisam znao da se toliko osjeti kad grije). Biljka se lišćem naslanja na grijač. Hoće li joj to štetiti?

Što još treba mjeriti u vodi (mjerim temperaturu i PH). Koristim vodu iz slavine (u Rijeci je prilično tvrda voda) i do sad sam našao jedino upute da moram spustiti PH vrijednost, a sad negdje spominju i tvrdoću. Da li bih trebao koristiti (ili dodavati) destiliranu, uopće što je još bitno u vodi? Imam Gupije, Ancistrusa i Botije, dosta bilja (ne pamtim imena).

Pročitao sam da Neonke vole tamniji ambijent. Da ih ne uzimam, budući da mi je podloga bijela (eto trebao sam prije čitati pa tek onda uređivati)? A i Ancistrus se stalno zavlači pod filter i druga mračna mjesta, kojih baš i nema jer je bilje dosta malo, da li mu treba neko skrovište? Po noći naime izlazi...

Koliko treba upuhivati taj zrak putem filtera (aeracija), meni stalno ide na lagano, ali je voda puna sitnih mjehurića, gotovo da izgleda prljavo. Kad prekinem aeraciju voda se razbistri.

Treba li mi CO2 sustav? Mali akvarij (70ak l), dosta bilja (planiram da mi potpuno obraste, trenutno 6 spomenutih ribica, još ću koju nabaviti, sad sam počeo s tekućim gnojivom za bilje (ispod pjeska je kupovna podloga), neko bilje dobro raste a neko (recimo ona travica od koje sam puno očekivao) ni makac s početne veličine. Lampa je 15W, smatrao sam da je malo preslabo svjetlo (kad se bilju usporio rast) pa sam zalijepio alu foliju na poklopac. Sad je dobro osvjetljeno. Oko 13 sati dnevno svjetli.

Offline PretaHr

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Šumećani, Ivanić Grad
« Odgovori #1 u: Siječanj 04, 2008, 19:51:00 poslijepodne »
Jako puno pitanja, pročitaj priručnik ako nisi
PH u gradskoj vodi bi tebao biti ok, problem je klor, trebao bi u biti smanjiti tvrdocu vode negdje na 9dh(GH) ali vecina riba moze i u tvrdjoj vodi.
Neonke su se kod mene vecinom zadrzavale na otvorenom dijelu ak. jace osvjetljenom
Za Ancistrusa nabavi panj ispod kojeg ce se zadrzavati preko dana, vjerojatno ce ti iskopati rupu ispod.

Sto se zraka tice ja preko dana ne opuhavam zrak, samo po noci - ali to uzmi sa rezervom jer mislim da svatko ima drugcija iskustva sa tim

Lampa je definitivno pre slabo, sa dodavanjem tekuceg gnojiva vrlo je vjerojatno da ce ti buknut alge bez dosta svjetla.

Probaj poslat fotku ili bar nadji na netu koje biljke imas pa ce ti se moci vise pomoci, posto svaka biljka ima svoje zahtjeve neke slicne a neke ne..

Uglavnom Procitaj PRIRUCNIK

jes se raspiso

HR- Ivanić-Grad - Šumećani

Offline skalar

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 04, 2008, 20:56:00 poslijepodne »

dobro dosao,

slazem se s kolegom da ti je rasvijeta pre slaba, sto moze znaciti da ce ti ubrzo pocet bujat alge. prva i osnovna stvar pojacaj rasvijetu i smanji interval svijetla s 13 na 10 sati.

sta se tice vode. za pripravu vode po meni je najbolji Aqwasafe. ulijes ga u vodu i ostavis barem jedan dan da ostoji tako. bilo bi dobro kad bi rekao koliki ti je PH. ako ga ne mozes spustit slobodno koristi destiliranu vodu.

za CO2 nisam siguran treba li ti. sve ovisi kakvo bilje imas. ako je ono zahtjevno i nije mu dovoljna rasvijeta onda bi dobro dosao,a ovako za "obicno" bilje nije potreban. meni je aq s dosta biljaka i nemam CO2 a bilje normalno raste.

mjehurici zbog kojih ti se cini da ti je voda prljava sigurno su zbog necistog filtera. meni se to jednom dogodilo i razlog je bio necist filter. mozda je i nesto drugo (slika bi dobro dosla).

i na kraju svakako preporucam VODIC ZA POCETNIKE!!!!

Edited by: skalar
Riba Ribi grize rep

Offline asta

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 04, 2008, 21:46:00 poslijepodne »

Evo na brzinu uslikane. Pročitao sam Priručnik, i neku drugu literaturu koju sam nabavio prije uređenja akvarija. Ma nije da sam u nekim problemima, sve funkcionira, ribe žive, imam podmladak (od 15-ak rođenih Gupija ostala su 3), bilje raste... Brine me recimo ta travica. Zašto ovo grmoliko šiljatih listova lijepo raste (ono u oba kuta sam tek zasadio) a travica ne. Pa onda pričaju o CO2, pa pročitam da može biti opasno ako je voda meka (meni vjerujem nije), pa onda KH i GH - koje mjeriti, odnosno trebam li uopće obraćati pažnju na te vrijednosti u ovom trenutku ili tek kod uređenja za neke specifične vrste...

Evo taj podatak, može li grijač spaliti listove, nisam pronašao u literaturi. Ako ne spominje nitko, onda očito ne može, je tako?

Koju rasvjetu mi preporučate? Da stavim još jednu cijev?

Probati ću sa par Neonki, i napraviti zaklon za Ancitrusa.

Offline asta

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 04, 2008, 21:55:00 poslijepodne »
PH sam spustio na 7, provjeravam redovito, uvijek je tu negdje. Sad vidim da se slabo vidi na slikama (i pozadina je jako šarena), od bilja imam par grmića ovih šiljatolisnih, od toga jedni grmići idu skroz uz pijesak, dok se drugi pružaju prema gore (mislio sam da je ista biljka, očito nije), pa ta travica u busenima koja se par tjedana nije makla, u lijevom kutu je jedna nova s većim lišćem (i još sam ogranke rasadio na drugu stranu, manji su i slabo se na slici vide) i ova crvena ispred grijača je nova.

Offline DANNY

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 06, 2008, 10:35:00 prijepodne »
Neće ti dugo biti crvena,ako ne dodaš još koju lampu.Meni tek sada kada sam stavila 2 lampe po 20w su počele malo crvenjeti te biljčice i to uz CO2 i gnojiva.
DANNY

Offline asta

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Siječanj 06, 2008, 12:38:00 poslijepodne »
Kupujem slijedeci tjedan jos jednu lampu pa cu vidjeti. Mozda i trava krene malo bolje rasti. Hvala. A sto koristis za CO2, bocu ili ono sa kvascem? Kako se uopce to radi, malo sam trazio po forumu clanak o tome, moze kakav link?

Offline Dodger

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Siječanj 06, 2008, 13:54:00 poslijepodne »

E ovako ja ti u 70 lit. u originalu imao jednu lampu od 15 W i to običnu, dobra je bila za osvjetljenje , ali u principu prvo sam stavio na to mjesto žarulju za bilje, pa CO2, pa nije bilo dovoljno, kupio još jedan glomat i ubacio još jednu žarulju od 15 W i sad je OK. Samo barem prema mome iskustvu, a više manje isto je vezanoza sve savjete i iskustva ostalih članova sa ovoga foruma.

Puno pročitanih postova, puno utrošenog vremena, ali i pun o naučenioh stavri, još ih primjeniti u praksi i to je to.

dalje preostaje povremeno igranje i uživanje u akvariju.

Što se tiče lišća naslonjenog na grijač, mome lišću nije ništa i toveć izvjesno vrijeme.

Pozdrav iz Vž :)

Offline pug306

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 31, 2008, 19:06:00 poslijepodne »
evo,tu bi ja mogla ubaciti svoje pitanje

imam 70l ak. i lampu od25w,nemam hranjivu podlogu,ni CO2,i stavljam gnojivo 1mj 5ml(savjet akvariste,on ima 500lak s biljem i diskusima i mrak izgleda).
bilje mi dobro raste u sirinu,ali kad krene prema lampi listove napadnu alge,pa ih moram rezati.u cemu bi mogao biti problem?
imam i jos jedno pitanje,al to cu nakon sto netko odgovori. nadam se

zg,max

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #9 u: Veljača 03, 2008, 03:26:00 prijepodne »
Zapravo ni u cemu... Ili mozda malo u kvaliteti vode, malo u starosti lampe, malo u nedovoljnoj kolicini biljne mase i tako to...

Uglavnom ako su alge kao crne tockice onda je to previse svjetla na povrsini, ali to je normalno... Ako se alge pojavljuju prije povrsine onda sigurno voda i ovo ostalo sto sam nabrajala...

Ajmo dalje...

I samo usput mislim da bi mogla otvoriti novu temu, jer ovako mnogo ljudi nece niti vidjeti tvoja pitanja...

Tuzlanka u Sarajevu