Kolovoz 03, 2025, 21:11:34 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pomoć-ne mogu dovest nitrite u normalu  (Posjeta: 3016 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dd64

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
pomoć-ne mogu dovest nitrite u normalu
« u: Siječanj 03, 2008, 22:05:00 poslijepodne »
Novi smo u ovome (staž cca 28 dana), očito imamo problem novog tanka, a kako idemo na skijaču slijedeći tjedan, automatici instaliranoj unatoč strah me da će nas dočekati pomor zaradi viška nitrita i amonijaka. Stoga vas molimo za pomoć: Imamo 120L, u koji smo nakon 18 dana ciklanja ubacili 4 cordyia, 1 plechosotmus, 4 skalara, 4 platye i 2 zebrice, te biljki cca 17ak. Prvi put mjerio nitrite 3 dana poslije (0,6). Nakon 2 dana skočilo na 1,6. I onda kreće rock'n'roll: Prvi put mijenjam 20L vode, dodajem bakterije i pada na 1,1. Sutradan stoji i dalje na 1,1 i riknule 3 ribice pa opet mijenjam 25L vode ... ništa se ne mijenja do večeri i ekipa iz pet centra preporuča zamjenu 50% vode. U medjuvremenu rikne još jedna. Škrge upaljene, nema greške - amonijak, pa isti dan mijenjam još 52L i pada na 0,6 nakon toga. Opet dodao bakterije (sve skupa u prvih 25 dana ode bočica Nutrafinova cyclea). Nakon 3 dana i novogodišnjeg veselja eto nitrita na 3,2 (jučer). Promjena 45L, dodao bakterije i kapsulu Bactozyma. Probao ubaciti pod šljunak NitrateMinus granule, al nema šanse da se to napravi pored sveg tog bilja. Palo na 1,6. Danas ostalo na 1,6 pa promijenio još 28 L, dodao nitrivec i bactozym i sada je na 1,4. Dakle, kako nema automatike za zamjenu vode mogao bih neslavno propasti naš početnički pokušaj, a nije da se nismo potrudili. Molim savjete.

.. i još jedno pitanje...na attachiranoj slici nešto se pojavljuje ja perajici skalara ap onda nestane pa se opet pojavi. Nadam se da je to normalno, jer ako su paraziti isplalićemo na živce ...

Zahvaljujemo svima ...

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #1 u: Siječanj 03, 2008, 22:27:00 poslijepodne »
Previše riba u premladom akvariju. Nitrivec može malo ublažiti problem, ali moguće da će biti još žrtava. Dodavaj nitrivec u filter materjal. Stavi aktivni ugljen u filter. Hranjenje riba nek bude na minimumu. Još svakodnevnih izmjena vode (ali nek bude odstajala i pripremljena). Držim fige. Ako poznaješ kojeg akvarista nažicaj ga zreli (korišteni) filter materijal - spužvu recimo - nemoj je prati.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #2 u: Siječanj 03, 2008, 22:40:00 poslijepodne »

Još nešto, ako idete na skijanje ne duže od 7 dana ne morate hraniti ribe. Bolje da ih ne hranite nego da vam baka, deda zagadi cijeli akvarij sa viškom hrane. Jer akvarij nije zacikliran i nebi se mogao s tim nositi. Ribe će preživjeti.

I da, dobrodošli na forum.

Edited by: Renta

Offline dd64

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 03, 2008, 22:51:00 poslijepodne »
OK, kužim...al da sam imao poznatog akvaristu ne bi mi se ovo ni desilo ... dakle, forumaši iz Zagreba i okolice ... ima ko za dat zrelu spužvu? Sutra navečer gibamo, pa ako ko može pomoć .. dajte.

Jel ko prepoznaje ove kuglice na perajicama?

thx

Offline dd64

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 07, 2008, 15:02:00 poslijepodne »
Renta, hvala na dobrodošlici, vidjeh je nakon sto odgovorih Eleni i Davoru. Hvala svima .. napravio po vašim savjetima (osim šta se nisam ogrebao za spužvu) sinoć brejkao skijaču, promijenio 45L i jutros nitriti na 0.5. Izgleda da se zaciklo malo.
Usput ... lik koji mi je prodao i složio akvarij kaže da je to ich na skalarima gore pa predlaže tretman medimorom i nehranjenje 2 dana (vec su gladovale 2 dana). Možete mi šta kazati o tome? ... a pojavile su se i gljivice na dnu akvarija: 2 kolonije na mliječno bijeloj podlozi sa spužvastom i sluzavom nakupinom spora. Koje su to gljivice? Šta ću s njima?

thx