Ciao Brada,
Ovak, na prvoj slici se videcrvene moruzgve (latinski naziv:
Actinia equina)... i ovo bjelkasto "biljkasto" na kamenu, nisam 100% sigurna, morala bih vidjeti malo iz blizega... ali cini mi se da je to hidrozoa... iz skupine zarnjaka u kojoj su ti moruzgve, koralji, meduze.... Ako to je hidric, morat ces pripaziti cime ga hranis... ali je dobra vijest da mozes nabaviti prekrasne jadranske puzeve golace koji ti se njima hrane :-))))
Na drugoj slici na zalost nista ne kuzim osim nekog malog krakica koji viri iz kamena sto mi nije dovoljno da vidim o cemu se radi. U svakom slucaju,nisam sigurna da se radi o crvicu, mozda je i krak od zmijace? Da li je kad to stvorenje cijelo izaslo van? Jesi vidio kako izgleda?
E sad... ako nisam krivo shvatila... kupio si ziva kamenja s jadranskim organizmima, tropske ribice.... !?!? Nemoj zamjerit. ali odlucio si napraviti morski akvarij - jadranski ili tropski? Pitam te zato sto u principu ne mozes mijesati jedno i drugo. Tropski akvarij zahtjeva topliju vodu nego jadranski, a ono sto je jos vaznije, vode jadranskog i tropskog mora su razlicitog saliniteta tako da ti vecina jadranskih organizama (ako pripremas vodu za tropski) nece prezivjeti zbog povecanog saliniteta, i obratno, tropski (posebno koralji) ce ti pokrepati ako ih stavis u nasu morsku vodu... Postoje izuzeci nekih eurihalinih organizama,uglavnom kozmopolita koji podnose vece promjene saliniteta ali njih je malo....
Sto se tice uredenja akvarija... mozda bi ti bilo ljepse da sakupis pravi sitni pijesak s nasih plaza, dobro ga prokuhas i ubacis u akvarij...meni osobno izgleda atraktivnije i nije jako velik problem kod zamjene vode jer je prilicno tezak.
I jos nesto... jesi li vec probao malo drugacije rasporediti kamenje? Savrsena simetrija ili pravilno razmjesteno kamenje u akvariju, a takvo je pravilo i opcenitonpr. u fotografiji, nije dobro - estetski, vizualno. Obicnoseglavni objekti stavljaju malo u stranu...mislim da bi ti bilo ljepse kada bi kamenjeprebacio u lijevi ili desni kut akvarija (ili oba, samo da nije u centru) ili nesto slicno... mozda nesto poput ovoga na slici? Eto, samo savijet a ti vidi...

U svakom slucaju, nadam se da ne zamjeras na idejama, znam da seo ukusima ne raspravlja ali eto, ne mogu si pomoci

...
SRETNO!!!