Srpanj 19, 2025, 09:40:34 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ja ću poludit (nitrati)  (Posjeta: 2231 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Ja ću poludit (nitrati)
« u: Prosinac 31, 2007, 20:20:00 poslijepodne »
Izpočetka sam testirao nitrate Sera testom (koji mi je pokazivao 25 mg/l) za koji ovdje kažu da je nepouzdan pa sam uzeo Tetratest i on mi pokazao izmedju 50 100 mg/l! Dobro, bit će da sam dosad cijelo vrijeme krivo mjerio pa se ja lijepo primio izmjene vode i nakon zamjene 50% vode test pokazuje 50mg/l. Pa sam promijenio još 50% vode pa mi Tetratest opet pokazuje 50mg/l. Pa mi je tu nešto počelo bivati čudno pa sam prvo vodu iz aq. razrijedio 1:3 i onda je test pokazao između 25 i 50mg/l. Što mi je i dalje bilo čudno pa sam išao testirati 'svježu' vodu kakvu sam dolijevao kod zamjene - par dana odstajalu Zg pipovaču i ispalo je da ta ima 12.5mg/l!!!. Onda više ničemu nisam vjerovao i išao sam testirati Tetratest destiliranom (točnije demineraliziranom) vodom i pokazao je 0mg/l - što bi bilo i logično. E sad koje je moguće objašnjenje:

1. Zg. pipovača kao takva zaista sadrži nitrate - ne, nisam u Vrbanima
2. Tetratest je osjetljiv na pH, vrlo tvrdu vodu ili nešto treće (aquasafe? koristio sam ga kod pripreme vode)
3. Ja nešto krivo radim
4. Trebalo bih ipak kupiti onaj Salifert test BTW gdje toga uopće ima u Zg?

?

E da Tetratest ima moguća pokazivanja 0, 12.5, 25, 50 i 100 mg/l - ništa preciznije od toga mi u biti ne treba, samo da se u rezultat mogu pouzdati

Offline aegis

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #1 u: Siječanj 01, 2008, 16:42:00 poslijepodne »
Uz pretpostavku da pravilno mjeriš,rezultati su mogući ... čak vjerojatni

Voda nam je u banani !!!! Ja sam iz Os,zadnje mjerenje pipovače salifertom je 10-ak ppm NO3

Imaš banner na naslovnoj strani "Elegance Reef" oni su koliko ja znam jedini dobavljači salifert testera

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #2 u: Siječanj 01, 2008, 23:12:00 poslijepodne »
Meni je pipovača oko 25ppm-a. Sa salifertom...
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline siss

• Novi član
  • *
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #3 u: Siječanj 21, 2008, 17:16:00 poslijepodne »
Meni su nitrati 50, mjereni Tetratestom, i to u pipovači, Zg, Vrbani III, kao i u cijelom Zg više-manje. To je od umjetnih gnojiva koji s poljop površina odu ispod na izvor

Offline napoleon

• Punopravni član
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #4 u: Siječanj 21, 2008, 17:35:00 poslijepodne »
Trebamo flaširat Zg vodu i prodavat ju u svijetu kao vrhunsko gnojivo

Offline Salem

• Punopravni član
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #5 u: Siječanj 21, 2008, 18:25:00 poslijepodne »
Sad mi je konačno jasno ono da u biljnom akvariju treba mijenjati svaki tjedan 30% vode a već sam mislio da ljudi svašta govore.
Dakle ako hoću imati u akvariju 'svježu' vodu onda je ne mijenjam (u nadi da će biljke i alge pojesti fosfate i nitrate) a ako trebam friški gnjoj onda samo promijenim vodu. Postoji li onda ikakav još način (osim korištenja RO ili kupovanja destilirane) da Zg. akvarista kao pojedinac dođe do 'svježe' vode? Još ispada da sam privilegiran jer Tetratest pokazuje da moja pipovača ima samo 12.5 mg/l nitrata

Offline goran_2711

• Punopravni član
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #6 u: Siječanj 21, 2008, 19:14:00 poslijepodne »

Jep, pipovača je puna nitrata, kod mene je 25-50mg/L. Zato umjesto dodavanja nitrata, ja dodam malo pipovače.

I da tetrin tester je šrot. Ostavio sam aq bez mijenjanja vode i dodavaja bilo kakvog gnojiva tri tjedna. Sve je palo na nulu i nitrati i fosfati i željezo. Poćeo sam postepeno dodavat serine tekuće mikroelemente, i DIY fosfati i nitrati. Prva dva mijerio serinim, a treće tetrinim testerom. Prvo dovje je pokazivalo očekivane vrijednosti u skladu s količinom gnojiva koju dodajem, dok ovo treće hm... Prvi dan sam dodao 3mg/L nitrata i tester to naravno nije mogao osjetiti zbog grubosti svoje skale. Sljedeća dva dana dodavo sam po 1mg/L ,što tester također nije mogao osjetiti. 4. dan dodajem još 1mg/L nitrata, a tester mi pokaže 25mg/L. Već pet dana ne dodajem nitrate, a tester i dalje pokazuje 25mg/L. Ko je tu lud, zbunjen ili normalan?

Offline Salem

• Punopravni član
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #7 u: Siječanj 22, 2008, 19:12:00 poslijepodne »
Pa ja sam još uvijek malo zbunjen ali čini mi se da smo došli do istog rezultata: čista voda (nitrati unt fosfati) se dobije tako da da se pipovača ostavi jedno 3-4 tjedna u aq. dobro poraštenom brzorastućim biljkama. Samo nekako bi htio nezavisno provjeriti ova mjerenja nitrata, nakon Sere i Tetre ostaje mi izgleda još jedino Salifert test koji se koliko čujem ne može tek tako kupiti u dućanu nego se naručuje a pretpostavljam i košta

Offline mariba

• Punopravni član
  • **
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #8 u: Siječanj 23, 2008, 06:11:00 prijepodne »
Ma kosta isto kao i ova tetrina i serina shanja, samo sto na elegancereef shopu stalno pise da ga nemaju na zalihama  

Offline mariba

• Punopravni član
  • **
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #9 u: Siječanj 23, 2008, 06:25:00 prijepodne »
Ustvari, eno trenutno ga imaju!

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #10 u: Siječanj 23, 2008, 08:59:00 prijepodne »

Citat: siss
Meni su nitrati 50, mjereni Tetratestom, i to u pipovači, Zg, Vrbani III, kao i u cijelom Zg viöe-manje. To je od umjetnih gnojiva koji s poljop povröina odu ispod na izvor

A eto ja 1 tramvajsku stanicu od tebe...a kod mene ima jako malo nitrata.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #11 u: Siječanj 23, 2008, 09:19:00 prijepodne »

Citat: Salem
Sad mi je konačno jasno ono da u biljnom akvariju treba mijenjati svaki tjedan 30% vode a već sam mislio da ljudi svašta govore.
Dakle ako hoću imati u akvariju 'svježu' vodu onda je ne mijenjam (u nadi da će biljke i alge pojesti fosfate i nitrate) a ako trebam friški gnjoj onda samo promijenim vodu. Postoji li onda ikakav još način (osim korištenja RO ili kupovanja destilirane) da Zg. akvarista kao pojedinac dođe do 'svježe' vode? Još ispada da sam privilegiran jer Tetratest pokazuje da moja pipovača ima samo 12.5 mg/l nitrata

Pa sta ako pokazuje 12.5 mg/l nitrata...ako imas biljni akvarij tebi je i u interesu da imas nitrata u vodi, a ne da ih nemas.

Iz mog iskustva zg pipovaca je odlicna za drzanje biljnih akvarija...uopce vise ne dodajem R/O.

A mjenjanje vece kolicine vode u biljnom akvariju se radi da resetiras sistem, i nagnojis ponovo...na taj nacin nemas potrebe za testiranjem. Ei sistem gnojenja, progooglaj malo.

Offline Salem

• Punopravni član
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #12 u: Siječanj 23, 2008, 11:14:00 prijepodne »
Ma radi se o tome da u tom 'biljnom' akvariju imam i neke organizme koji nisu biljke a u uputama za držanje piše da im ne paše da budu dulje vrijeme u vodi sa 50 ili više mg/l nitrata, kad bih uspio postići da nitrati budu oko 25 ja zadovoljan. Zato sam pitao što to točno znači 'biljni akvarij' - je li to takav akvarij u kojem je najvažnije postići okuugodan aranžman biljaka a ostali organizmi neka krepaju ako im ne paše? Možda se ovo što ja pokušavam postići zove mješani, ekološki, prirodni, 3-kingdom ili?
No da se vratimo na kemiju. Pošto u Zg. vodi osim klora ima i primjetljiva količina nitrata/fosfata poljoprivrednog porijekla da li možda sadrži još kakve toksine prvenstveno pesticide? Koliko znam sredstvo za pripremu vode može neutralizirati samo klor i teške metale, za pesticide i slične toksine potreban je aktivni ugljen koji je (pretpostavljam većina će se složiti) kontraproduktivan u 'biljnom' akvariju. Ja sam došao do zaključka da je onda najbolje da ugljen bude u filteru kad se mijenja voda i par dana kasnije se makne a nekakve slične preporuke sam našao i po webu (u mjesec dana da ugljen bude unutra tjedan i sl.) Paranoja ili?
Meni su par puta misteriozno nestale kozice i jedino logično objašnjenje koje sam uspio skontati do sada je da su u vodu dospjeli neki toksini, najvjerojatnije sa Zg. pipovačom

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #13 u: Siječanj 23, 2008, 12:14:00 poslijepodne »
Ajde u galeriju pa ces vidjet sta znaci biljni akvarij, tamo ih barem ima...a za vodu u zg sam ti napisao u postu iznad sta mislim.

Naravno da ubacim nekakvo sredstvo za pripremu vode, a ne direktno iz pipe.

Ugljen ti ne treba osim da nesto izvuce iz akvarija (iza tretiranja akvarija lijekovima recimo).

Offline siss

• Novi član
  • *
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #14 u: Siječanj 31, 2008, 13:13:00 poslijepodne »
Nabavila sam Salifert testove (on-line kupnjaElegance Reef)no upute na njemačkom. A link proizvođača je 'under construction'. jel ima možda netko upute na engl, franc il talijanskom

Offline siss

• Novi član
  • *
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #15 u: Siječanj 31, 2008, 14:29:00 poslijepodne »
e, da, radi se o nitrate testu..

Offline napoleon

• Punopravni član
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #16 u: Siječanj 31, 2008, 14:55:00 poslijepodne »
Uzmi 1ml vode špricom i ubaci u epruveticu, ubaci levelspoonfull (one žlićice iz testa, pritisni uz rub da bi dobila točno jednu žlićicu, ravno treba biti gore) praha 1, ubaciš toliko praha 2 i miješaš 30ak sekundi (ne mućkaj). Nakon 3 min stavi epruveticu na onaj papir-skalu, i gledajući odozgo, pronađi kojoj boji odgovara.

Offline siss

• Novi član
  • *
Ja ću poludit (nitrati)
« Odgovori #17 u: Siječanj 31, 2008, 15:00:00 poslijepodne »
HVALA!