- budući da se jaja inkubiraju u Vermikulitu ((na vlažnom)
gdi' budući da nemaš' živih biljaka u terariju ti ženka snese jaja...???
((i vezano za to duljina trajanja dana i noći??))
U terariju postoji kutija (izrađena od stirodura i prekrivena ljepilom za pločice kako bi izgledala kao kamen/stijena) unutarnjih dimenzija 30x20x20cm s okruglim ulazom promjera 6cm pri vrhu i ispunjena vlažnim pijeskom . Ovaj prostor služi kao umjetna "rupa" u kojoj se životinje borave kad tako žele, a ujedno u nju ženka polaže i jaja. Fotoperiod varira od 14:12 h po ljeti do 8:16 hu jesen (neposredno prije hibernacije) i proljeće (neposredno nakon hibernacije). Timere na koji su spojena svjetla reguliramtako da duljina trajanja dana/noći ugrubo korelira s realnim stanjem u prirodi.
- onda me zanima dal' mužjaka nakon parenja moraš' maknuti iz terarija...
((budući da su meni neki gušteri pojeli "svoja" jaja ... (recimo Phelsume Kohi)
Mužjakanakon parenjatreba odvojitijer ženka, jednom kada je oplođena, postane agresivna prema njemu i njegovnim ljubavnim pokušajima. Primjetio sam još jednu zanimljivost kod ove vrste: nakon što položi jaja, ženka štiti gnijezdo i agresivna je prema svima i svemu što se približi. Kada sam iskopavao jaja toliko me grizla i napadala da sam je morao privremeno premjestiti u drugi terarij.

- i pitanje ((znam da to mogu proguglat)) vremenski udaljenost parenje-polaganje jaja-duljina inkubacije i spol definiran temperaturom inkubacije ???
Od parenja do polaganja cca 3-4 tjedna - to može ovisiti o više faktora. Duljina inkubacije 85-90 dana na 28C. TDSD (Temperature-dependent Sex Determination) za ovu vrstu nije dokazan, iako postoje neke indicije da više temp. (28-30C) rezultiraju većim brojem muških jedinki. Problem je što ovu vrstu ne uzgajaju u zarobljeništvu u dovoljnim količinama da bi pružila pouzdan statistički uzorak.
*u stvari mislim da je ovo odličan članak ' za idući mjesec 
Članak će se strpiti do idućeg, nadam se uspješnog, pokušaja parenja. Za sada toliko.