Kolovoz 04, 2025, 23:43:17 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ostale dvodihalice  (Posjeta: 7661 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline fiuman 1980

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Ostale dvodihalice
« u: Prosinac 28, 2007, 09:40:00 prijepodne »

Bok svima.

Pomalo me ljuti kako jedne od najljepših riba u akvaristici, dvodihalice, nisu baš zastupljene na ovom forumu. Tu ne mislim na sveprisutnu Bettu Splendes nego na ostale poput raznih Guaramija i ostalih Betta.

Drži li netko i ove ribice? Može li koja slika? Uzgaja li ih netko?

Evo da ja počnem, sa slikom moje omiljene ribice koju posijedujem.

Od dvodihalica imam još i Colisu sotu i Bettu imbellis.

Pozdrav svima
Forza Fiume ;)

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Ostale dvodihalice
« Odgovori #1 u: Prosinac 28, 2007, 10:12:00 prijepodne »
..imam ja rubin varijetet i počinjem mrijestiti,od prugastih sam odustao jer sam u mrijestu dobivao 10 mužjaka i 200 ženki... ...a inače,redovno mrijestim T.trichopterusa(cosby),uskoro nabavljam T.leeri...prije jedno 15-tak godina dvodihalice(razne vrste Trichogastera,Colisa) su uz B.tetrazona,Skalare i Gupije bili kod nas u vrhu popularnosti i bile najtraženije vrste,dok su danas slabo zastupljene u trgovinama jer im je i potražnja slaba...iskreno se nadam da će se to promijeniti u korist dvodihalica i da ćemo ih ponovo često gledati po shopovima...

Offline Domi-pirana man

• Novi član
  • *
Ostale dvodihalice
« Odgovori #2 u: Prosinac 28, 2007, 11:19:00 prijepodne »

Citat: HRVOJE
..imam ja rubin varijetet i počinjem mrijestiti,od prugastih sam odustao jer sam u mrijestu dobivao 10 mužjaka i 200 ženki... ...a inače,redovno mrijestim T.trichopterusa(cosby),uskoro nabavljam T.leeri...prije jedno 15-tak godina dvodihalice(razne vrste Trichogastera,Colisa) su uz B.tetrazona,Skalare i Gupije bili kod nas u vrhu popularnosti i bile najtraženije vrste,dok su danas slabo zastupljene u trgovinama jer im je i potražnja slaba...iskreno se nadam da će se to promijeniti u korist dvodihalica i da ćemo ih ponovo često gledati po shopovima...

SLAŽEM SE.dvohodalica ima u dva od deset shopova a prekrasne su ribe
pirane,pirane su zakon i najbolje

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
Ostale dvodihalice
« Odgovori #3 u: Prosinac 28, 2007, 11:47:00 prijepodne »
da...a i tamo gdje jesu mozes naci hrpu boraca u čašama
pegaC
Prelog

Offline Domi-pirana man

• Novi član
  • *
Ostale dvodihalice
« Odgovori #4 u: Prosinac 28, 2007, 12:03:00 poslijepodne »

upravo tako

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Ostale dvodihalice
« Odgovori #5 u: Prosinac 28, 2007, 13:49:00 poslijepodne »

Ma naši prodavači su ful neuki (time ne želim reč da su vani bolji). Svašta rade ti jadnim ribicama. A i ne kuže klinca što se tiče dvodihalica, i npr. prodaju Bettu Imbellis mužjaka, kao Bettu Splendes ženku. A ponuda je u Ri ok, svi dučani ih drže ali uvijek one iste, i nema šanse nabavit neke koje bih ja htio tipa Čokoladnu guaramiju ili divlji oblik medene colise. Ne želim time reč da želim colisu uhvaćenu u divljini nego jednostavno izvornih boja.

Pozz svima a posebno ljubiteljima ovih jako zanimljivih ribica
Forza Fiume ;)

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
Ostale dvodihalice
« Odgovori #6 u: Prosinac 28, 2007, 15:12:00 poslijepodne »

hehe... ja sam jednom dobila bettu imbelis muzjaka umijesto betta splendes zenku...samo sto sam ja odmah primjetila pa su me svi gledali kao da sam luda ili nesto takvo i dali mi novu ribicu...

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
Ostale dvodihalice
« Odgovori #7 u: Prosinac 28, 2007, 16:27:00 poslijepodne »
grdo...

e jel zna ko koja je razlika između imbelis i splendens da ne prođu i mene u zoo-u

pegaC
Prelog

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Ostale dvodihalice
« Odgovori #8 u: Prosinac 28, 2007, 18:30:00 poslijepodne »
Betta Imbellis mužjak ti je veći od ženka, ima veće peraje, tamnije je boje, u pravilu izgleda ti kao B. Splendes tamne boje i manjih peraja. A kako prepoznat šta je ženka B. Splendes a šta Imbellis e tu ti ne mogu pomoć. Proguglaj Betta Imbellis na netu i vidit češ dosta slika o tim, po meni, predivnim ribama. Lijepša mi je od Splendesa jer mi djeluje prirodnije ;).

Pozz

Forza Fiume ;)

Offline wizard

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Požega
    • http://google
Ostale dvodihalice
« Odgovori #9 u: Prosinac 29, 2007, 12:23:00 poslijepodne »

slazem se s vama da su dvodihalice prekrasne ribe

do sada sam uspio izmrijestiti trichogastere trichopterus obje varijanete blue i gold, macropoduse te colise red robin i izvorna

bas prije neki dan trichopteruse, prvo fotka pripreme, gnijezdo

wizard

Offline wizard

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Požega
    • http://google
Ostale dvodihalice
« Odgovori #10 u: Prosinac 29, 2007, 12:26:00 poslijepodne »

nakon tri dana, malci plivuckaju,jedina fotka od 20 na kojoj se mogu primjetiti

wizard

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Ostale dvodihalice
« Odgovori #11 u: Prosinac 30, 2007, 10:14:00 prijepodne »
Bravo wizz
Forza Fiume ;)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Ostale dvodihalice
« Odgovori #12 u: Prosinac 31, 2007, 01:28:00 prijepodne »
Ja bih rekla da vase imbellis nisu imbellis nego jednostavno kratkorepe bette sp.

fiuman, ako imas sliku moze li? Imbellise nije tako lako nabaviti, i bas bih voljela da znam kako! No, nebi me cudilo da su stvarno negdje dobili imbellise a da ni neznaju. Svasta oni prodaju a da neznaju.

Inace mene stvarno privlace sve dvodihalice, osobito neke rijedje bette i guramije. Al nema mjesta za sve pa cu se trenutno zadrzati na sp. dok ne osiguram vise prostora, nadam se brzo!

"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Ostale dvodihalice
« Odgovori #13 u: Prosinac 31, 2007, 09:47:00 prijepodne »

Citat: Gwyneeth
Ja bih rekla da vase imbellis nisu imbellis nego jednostavno kratkorepe bette

...i ja tako mislim,vjerojatno se radi o nekom domaćem uzgoju gdje su zajedno rasli i mužjaci i ženke u većem prostoru,tako da mužjaci imaju kratke peraje,a ovi primjerci sa dugačkim perajama se uzgajaju u čašama,bocama ili sl.gdje nemaju prstora za plivanje pa im peraje narastu velike...

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Ostale dvodihalice
« Odgovori #14 u: Prosinac 31, 2007, 10:59:00 prijepodne »

Ja bih rekla da vase imbellis nisu imbellis nego jednostavno kratkorepe bette sp.

fiuman, ako imas sliku moze li? Imbellise nije tako lako nabaviti, i bas bih voljela da znam kako! No, nebi me cudilo da su stvarno negdje dobili imbellise a da ni neznaju. Svasta oni prodaju a da neznaju.

Inace mene stvarno privlace sve dvodihalice, osobito neke rijedje bette i guramije. Al nema mjesta za sve pa cu se trenutno zadrzati na sp. dok ne osiguram vise prostora, nadam se brzo!

Bok kolegice.

Svijestan sam te mogučnosti, i od samog početka kad sam ih kupio me to brine. Danas je jednostavno nemoguće razaznat različite Bette pošto postoji toliko različitih oblika Splendesa i Imbellisa. Pošto me veseli pomisao da su moje Imbellis, onda ću i dalje mislit da jesu ;).
Forza Fiume ;)

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Ostale dvodihalice
« Odgovori #15 u: Prosinac 31, 2007, 11:01:00 prijepodne »

...i ja tako mislim,vjerojatno se radi o nekom domaćem uzgoju gdje su zajedno rasli i mužjaci i ženke u većem prostoru,tako da mužjaci imaju kratke peraje,a ovi primjerci sa dugačkim perajama se uzgajaju u čašama,bocama ili sl.gdje nemaju prstora za plivanje pa im peraje narastu velike...

Sumnjam da su ove moje domaći uzgoj, jer ih je trgovac uzeo preko veletrgovca koji ih uvozi od uzgajališta (vjerojatno iz Češke).

Pozz
Forza Fiume ;)

Offline Domi-pirana man

• Novi član
  • *
Ostale dvodihalice
« Odgovori #16 u: Prosinac 31, 2007, 17:05:00 poslijepodne »
Citat: fiuman 1980

Sumnjam da su ove moje domaći uzgoj, jer ih je trgovac uzeo preko veletrgovca koji ih uvozi od uzgajališta (vjerojatno iz Češke).

Pozz
možda a možda su i iz male ili velike mlake

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Ostale dvodihalice
« Odgovori #17 u: Prosinac 31, 2007, 22:02:00 poslijepodne »
Nisam mislila da su kratkorepe jer im peraje nisu narasle (sto nema veze s casama), nego su genetski kratkorepe, tkz. plakat bette sp. A taj "divlji tip" boje u kratkorepih je jako cest u masovnom uzgoju, uglavnom zato sto su hibridi sa zaista divljim bettama sp.

Imbellis je uvijek samo imbellis jer uzgoj boja u njih nije jos uzeo maha, al ima i podosta imbellisxsplendens hibrida koji onda mogu biti raznih boja a nalikovati na jedne ili druge.

Al u osnovi je poprilicno lako razlikovati imbellisa od splendens plakata, evo primjera:

Ovo gore su bette imbellis, imaju karakteristicno dugo i mrsavo tijelo, i tu plavkastu copper iridiscenciju, za razliku od splendensa koji ima puno nabijenije tijelo, jace naglasenu njusku, krace tijelo i boja je tamnije plava (kod obicnih barem):

Tako da, svi koji misle da imaju imbellisa vjerojatno imaju samo tradicionalnog plakata splendens

...Pula...

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Ostale dvodihalice
« Odgovori #18 u: Siječanj 02, 2008, 09:38:00 prijepodne »

Za Gwyneeth

Kolegice, pošto znam da si iskusna i velika ljubiteljica dvodihalica, možeš li nam objasnit kako razlikovat ženku splendesa i imbellisa?

P.S. Uzevši u obzir moje znanje i slike koje si priložila rekao bih da su moje 90% imbellis a 10% je mogućnost da su križanci.

Pozz
Forza Fiume ;)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Ostale dvodihalice
« Odgovori #19 u: Siječanj 02, 2008, 19:50:00 poslijepodne »

Citat: fiuman 1980

Za Gwyneeth

Kolegice, pošto znam da si iskusna i velika ljubiteljica dvodihalica, možeš li nam objasnit kako razlikovat ženku splendesa i imbellisa?

P.S. Uzevši u obzir moje znanje i slike koje si priložila rekao bih da su moje 90% imbellis a 10% je moguænost da su križanci.

Pozz

Nisam dvodihalica, al jesam splendensa.

Opcenito, tesko ih je razlikovati, a ako su mjesanci nikako. Zapravo, nebi bilo tako tesko ako imas jednog i drugog za usporedbu, al preko slika jako tesko, osobito jer vecina riba iz pet-shopa je veoma nezrelo i tek za vise mjeseci pokazuju svoju gradju. Pa tako mladi splendensi izgledaju mnogo drugacije nego kada su zreli (tj. slicniji imbellisu, tanji i duzi).

Mjesanci su sasvim moguce, osobito jer u prirodi se lako mjesaju, pa tvoja riba moze biti i neka treca-cetvrta generacija ili manje uzgojena od hibrida.

Al daj, dosta prica da vidimo tu ribu Bas me zanima kako izgleda! Inace su imbellisi odlicni za dopunu u uzgoju sp. sto radi boje a sto gradje. Nebih imala nista protiv da polozim ruke na jednog, ili dva
...Pula...

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Ostale dvodihalice
« Odgovori #20 u: Siječanj 05, 2008, 13:30:00 poslijepodne »
Pa ne bih baš rekao da nema interesa za dvohodalice, po dućanima sam ih dosta vidio a makar ja kao takav zasada nemam nijednu zanimaju me. Evo vam i još jedna slika dvohodalice:

Offline elov

• Punopravni član
Ostale dvodihalice
« Odgovori #21 u: Siječanj 06, 2008, 11:28:00 prijepodne »
Pozdrav!Imam dva guramia i mislim da su oba muški

kolko bi im trebalo cura!
Aq je 54 litre

volim hobi

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Ostale dvodihalice
« Odgovori #22 u: Siječanj 06, 2008, 18:44:00 poslijepodne »
Pozdrav!

Mislim da je ovaj na drugoj slici zensko, na prvoj se jako lose vidi pa neznam. 54 l je poprilicno malo, ja nebih stavljala vise guramija unutra....

...Pula...

Offline elov

• Punopravni član
Ostale dvodihalice
« Odgovori #23 u: Siječanj 06, 2008, 21:44:00 poslijepodne »
Ovog "žuću"nemrem nikak vlovit,jako je nestašan,proganja "toćkicu",pa možda je muški,ali pogledajte.Slike su takve,nemam baš iskustva sa doplo staklo+brzina...

volim hobi

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Ostale dvodihalice
« Odgovori #24 u: Siječanj 07, 2008, 01:06:00 prijepodne »
Nisam bas siurna, slike su bas mutne, al meni obje izgledaju ko zenke To sto se naganjaju ne znaci nista, vec samo da uspostavljaju medjusobnu hijerarhiju.
...Pula...