Srpanj 21, 2025, 16:33:17 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: malawi mitovi i zbilja  (Posjeta: 1236 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline yeljo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
malawi mitovi i zbilja
« u: Prosinac 28, 2007, 08:05:00 prijepodne »
ponukan željom za unapređivanjem držanja malawi ciklida u hrvatskoj otvaram temu, koja će nadasve služiti kao poligon za razmjenjivanje korisnih informacija, pobijanje predrasuda, izvoriše nekih dobrih linkova, te poligon za oštrije diskusije, normalno argumentirane.

molim moderatore foruma da kao i do sada odlićno rade posao i ne primjenjuju pretjerano silu kao organi reda nedavno 30m od moje zgrade

pitanja koja mene trenutno zanimaju i volio bi vidjeti stavove drugih ciklidofila su:

1. dimenzije akvarija po volumenu, površini dna , za mbune , recimo matićno jato (1m+3ž).

2. iskustva sa brojem mužjaka i ženki po volumenima akvarija, površini dna.

3. da li koristiti bilje u malawi setupima

4. kompatibilnost malawaca radi izbjegavanja križanja vrsta?

5.primjećujem da ljudi malawce ubacuju u akvarije sa ribama iz tange, pa čak azije ili j. amerike

ne kažem da sam u pravu, ali mislim da bi trebalo više vremena iskoristiti u "peglanju" startnih tema zaljubljenika u ribe

pozdrav iz Bjelovara

Offline korni

• Punopravni član
malawi mitovi i zbilja
« Odgovori #1 u: Prosinac 28, 2007, 11:17:00 prijepodne »

Moram priznati da sam vec htio zapoceti slicnu temu s ovakvim pitanjima, ali da ne bi ispalo da sam dosadan s pitanjima mislim da je ovako bolje.

Sad samo treba pricekati Bojka i ostale moderatorske sile da kazu sto imaju pa cemonavaliti na njih svojim dopunskim pitanjcima.
Zagreb

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
malawi mitovi i zbilja
« Odgovori #2 u: Prosinac 29, 2007, 10:02:00 prijepodne »

Etro Yeljo,juče sam nešto radio,a i malo sam studirao,pa se nadam,da sam ti našao i napisao odgovore,koje če te barem malo zadovoljiti:

1.Akvarij,sad puno toga se priča i opet nakon neke priče ima još pitanja,mada sad ovako,to sam našao u literaturi...nekako ulazni akvarij za M'buna ciklide bi bio u merama /dXšXv/ 150 x 50 x 30 =225 l ,a to se več nadoveže na onaj post 200l malawi akvarij.Iz tih dimenzija se vidi,da za M'bune više vredi dužina ko višina,mada je 30-tak cm.minimalna preporučljiva višina tog akvarija.Sve to proizlazi iz njihove orientiranosti po teritoriju,samo da u prirodi nisu limitirani,ko u akvariju.

2.Sad 1m i 3 ž to je opet neko pitanje,koje če imati nakon odgovora još pitanja.mislim,da prvo treba to razraditi u nas samih.Šta mi želimo? i kad se na to odgovori nekako u stilu:želim imati ciklide,koji su razdragani,plivaju ko ludi,stalno me uveseljavaju...onda gledaj broj 1.Ako mi samo želimo ciklide a kad jih strpamo uneki akvarij.gdje oni više manje vegetiraju,onda to ,po mom mišljenju nije ciklidistika,nego je to kvaristika,koja nas ne unapredjuje,nego nas unazaduje.A smisao akvaristike jeste naše obogaćivanje izvana i iznutra,a ciklidima,da se omoguče koliko toliko dostojni "stan".

3.Kako več pišem,neka to ponovno pišem,Malawi m'bune su poligamne ustonoše i one se osečaju sigurne u nekoj snažnoj grupi,neki kažu min.6 komada od kojih jedan treba biti mužjak.To jim je u "krvi" i takva jim je natura.Par malawi ciklida nikad nije djelovao dobro,više manje jeste osudjen,na propast.To trebas shvatiti,kao da je 2+2 = 4,ne može nešto funkcionirati u potpunosti,ako mi ne uradimo da je to sve više manje nalik na prirodne uvjete.

4.Bilje u akvariju.napisao sam članaki tamo je ,barem se nadam lepo objašnjeno.

5.Ja bih ,kad bi birao stanovnike akvarija,pre svega izbjegavao ipka različite vrste,no jednog te istog genusa.Kod tih postoji velika verovatnoča križanja,no nikako ne bih stavio različite varijetete iste vrste,jer to je još gore.Kad se stavi ili bira ciklide za akvarij onda bih se a i vama savetujem,da se fokusira,da se stavi u akvarija različite genuse,zebnja o nekim križanjima u tom slučaju otpada.

6.100 ljudi sto čudi.Akvaristika jeste divan hobi,koji nas smiruje,nam dadne snagu za nove radne pobedea ujedno tim mi držimo djelič prirode u našem stanu,kuči.No opet,mi smo vlasnici i u akvarij trpamo onoi što se nam svidja,a ,da pri tom ne gledamo baš odakle nam dolaze ribe.To su tzv.mješoviti akvariji,koji možda su i lepi i sigurno jih njihovi vlasnici prihvataju kao nešto divno.Medjutim,kao sve ,a akvaristika nije nikakav iznimak,napreduje,pa se sad i znanje o akvaristiki širi nekom brzinom,pa je takvih mešanja ciklida različitih kontinetna sve manje i manje,jer se u toj temi toliko toga napisalo,da stvarno to ne valja.Ako se več meša M'buna ciklide,jedini adekvatni i primerljivi bili bi to ciklidi jezera Victoria.

Eto Yeljo,malo ili veliko o tvojim pitanjima

Offline yeljo

• Punopravni član
malawi mitovi i zbilja
« Odgovori #3 u: Prosinac 29, 2007, 19:58:00 poslijepodne »
vrlo konstruktivno za start
pozdrav iz Bjelovara