Srpanj 20, 2025, 21:36:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: 200 l malawi akvarij  (Posjeta: 3009 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
200 l malawi akvarij
« u: Prosinac 27, 2007, 22:53:00 poslijepodne »

Baš je to dobro napisao Korni:......zašto baš 200 l.......

No pre svega,valja jedna dobra priča.Pišem ti ja na nekom sajtu,o ciklidima i uvek sam napisao i litražu,koja se minimalno preporučuje za ciklide.Sve je to bilo lepo i fino,kad odjednom,neki akvarist,napiše.Ja radim sve kontra ,kako je Bojko napisao i nema problema.Tako eto vidite to su malawi ciklidi.

Medjutim ajmo mi sad na 200l,jer je to ipak naša tema.No pre svega,samo da vas podsetim,da se više nit ne vodi litraža akvarija,nego dužina,tu mislim na ciklide.Ciklidi traže prostor i toga recimo u akvariju od 200l več ima duplo više nego u 100l akvariju.

Dakle prostor

Pita Korni,da ima samo dva ciklida u akvarij,jel i za njih 200l.Eh Korni ako si mislio na dva malawi ciklida,to ne valja,jer su malawi ciklidi poligamne ustonoše,što znači,da mogu oni biti u povečoj grupi,kako bih njihova ljepota stvarno došla do izražaja,to valja stvarno upamtiti

Dakle grupa

Malawi ciklidi,su neki veči,neki manji,pa ti manji obično se zadovoljavaju manjim akvarijem,mada i tu nije baš tačna navednica,ako mi ne znamo i njihov karakter.i od dužine te od karaktera jeste zavisna dužina akvarija.Primerice radi,mali Pseudotropheus demasoni ugodno se odječa u akvariju od 400l,

Dakle dužina i karakter ciklida

I kad se več odlučimo ,treba još birati sustanare,obično je tu pravilo,da se bira sustanre,baš po nekako podjednakoj dužini,karakteru ciklida.

Sad eto neka stara logika nas uči ,da treba 10 cm duga riba negdje oko 15 litara vode

Naravno u takav 200l akvarij,koji je za malawi ciklide mali ali ako odaberemo prave ciklide,grupu njih recimo tome zadovoljiv.

Treba tu shvatiti i činjenicu,da takav akvarij ne valja nakrcati sa puno vrsta,nego možda dve ili tri.Zašto...to iz prostog razloga:

• takav akvarij jeste bolji za vidjeti

• ciklidi se u grupi osječaju ugodno i bezbedno

• i nema nekih strašnih "fajtova" medju mužjacima,jer su teritorije podjednako podeljene
  • [/list]

Možda ima još koji aspekat ...zašto baš minimalno200l akvarij,pa debata je otvorena....

Offline korni

• Punopravni član
200 l malawi akvarij
« Odgovori #1 u: Prosinac 27, 2007, 23:19:00 poslijepodne »

Sto znaci vrste? Mogu li sve varijante Maylandie ici pod istu vrstu?

Recimoimati nekoliko razlicitih varijanti te ribe kao jednu vrstu u akvariju, uz jos dvije, recimo Labidochromise i Copadichromise?

Moze li mala grupa jedne vrste biti u upola manjem akvariju zadovoljavajuce duzine? Recimodvije varijante maylandie (OB i red zebra) po tri ribe m-z-z, ukupno 6 srodnih riba na 100lit.

Gnjav, gnjav...
Zagreb

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
200 l malawi akvarij
« Odgovori #2 u: Prosinac 27, 2007, 23:31:00 poslijepodne »

Gle Korni..

Maylandia je ime roda ili genusa a ono što piše dalje /barlowi,aurora.../ su vrste.Dakle različite vrste unutar roda ili genusa.

I Labidochromis i Copadichromis su imena genusa to jest roda,a unutar toga imaš vrste,primerice radi:Labidochromis caeruleus ili Copadichromis borleyi.Ime roda obično je napisano početnim velikim slovom,a ime vrste malim.

Gledaj Korni Malawi ciklidi su POLIGAMNE ustonoše,ne može se njih držati malom broju,njih treba imati od 6 komada minimalno pa nadalje,kako bih ta mala zajednica lepo i skladno djelovala u akvariju.Malawi ciklidi odnosno dominantni mužjak treba da ima više ženki,dakle ko neki harem da ima.No i odgovor natvoje zadnje pitanje,ja sam lično mišljenja,da je 100l akvarij doista premaleni za Maylandie zebre.

Offline korni

• Punopravni član
200 l malawi akvarij
« Odgovori #3 u: Prosinac 27, 2007, 23:47:00 poslijepodne »

Citat: Bojko
ja sam lično mišljenja,da je 100l akvarij doista premaleni za Maylandie zebre.

cak i za mali harem od 6 komada iskljucivo jedne vrste?

jel mi mozes objasniti zasto? pa postoji onaj standard koji si vec spomenuo od 15 litna 10cm ribe. ako to vrijedi za sve ostale akvarijske ribe, pa i daleko agresivnije americke vrste zasto to ne vrijedi kod malawaca? znam da su lijepi i karakterni i zivahni i po svemu posebni, ali cemu tavanredna prostorna naklonost toj zbilja malenoj ribici?
Zagreb

Offline dejo_17

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
200 l malawi akvarij
« Odgovori #4 u: Prosinac 28, 2007, 01:22:00 prijepodne »

Koliko go ponekad Kornijeva pitanja zvuce pomalo cudno ipak dobro dode malo da me netko podsjeti na neke sitnice vec zaboravljene. Samo naprijed korni. Ali polako

slusaj bojka, ima covjek pravo, meni su u akvacu 4 muzjaka zauzela svoje teritorije u akvariju od 200l. Jedna vrsta, ali samo prevelik broj muzjaka. Jos da su Labidochromisi i acei malo veci, neznam sto bi bilo. Dakle, pazi na broj muzjaka i ne trpaj akvarij ribama.
Edited by: dejo_17
Grobnik, Rijeka
*****alkoholom protiv droge*****

Offline korni

• Punopravni član
200 l malawi akvarij
« Odgovori #5 u: Prosinac 28, 2007, 11:27:00 prijepodne »

Citat: dejo_17
Koliko go ponekad Kornijeva pitanja zvuce pomalo cudno ipak dobro dode malo da me netko podsjeti na neke sitnice vec zaboravljene. Samo naprijed korni.

Ma, na ovo "cudan" sam vec navikao. Pa ne mozemo svi biti normalni ni superiorni. Ima nas i cudnih. Ali vidis zbog nas cudaka viveterani lijepo ponavljate svoje davno utvrdjeno gradivo i bivate jos bolji. Zar to nije super simbioza?
Zagreb

Offline Chryseis

• Punopravni član
    • http://www.myspace.com/chry5eis
200 l malawi akvarij
« Odgovori #6 u: Prosinac 28, 2007, 12:34:00 poslijepodne »

Citat: korni
ako to vrijedi za sve ostale akvarijske ribe, pa i daleko agresivnije americke vrste zasto to ne vrijedi kod malawaca? znam da su lijepi i karakterni i zivahni i po svemu posebni, ali cemu tavanredna prostorna naklonost toj zbilja malenoj ribici?

Neke ribe mare za bilje, neke ne.. Neke trebaju spilje, neke ne.. Neke vise na dnu, neke na povrsini.. Neke u prirodi drže same 3-4 metra obale i brane ga.. a neke ce se osjecat savrseno ugodno u čašici od 2 deci.

Zasto smisliti zakon koji kaze univerzalno za sve ribe 10 cm - 15 litara.. jedini razlog koji ja vidim je da bude početna referenca apsolutnim početnicima.

200l zato jer je bilo tisuće ljudi koji su probali sa manjim litrazama i opekli se..na kraju se svi slazu sa ovom granicom. Ona jest neprecizna, zaokruzena i otprilike, ali je jasna u smislu da ako imas akvarij od 70 litara, da odma znas da si daleko od optimalnog.

Ja sam medju onima koji su naučili na vlastitoj pogrešci, i tvrdoglavo sam unatoc Bojkovim savjetima probao napravit sto svi zele..napraviti 100l malawi.

5 riba, jedna vrsta - Ps. Kingsizei 1m + 4z

Nije to islo..ali mozes probat.

Zasto bas 200l..pitanje je zapravo zelis li nauciti na vlastitoj pogrešci ili na tuđoj da saznas odgovor.

Offline korni

• Punopravni član
200 l malawi akvarij
« Odgovori #7 u: Prosinac 28, 2007, 12:50:00 poslijepodne »

Kuzim Chryseis sto zelis reci. S druge strane vidim da je vecina ako ne svi imala tu pocetnicku fazu geske. Ocekuje seonda malovise tolerancije u razumijevanjunovih pogresnika.

No sadme zanima ovo.Sto je bio rezultatvasih pogresaka? Sto je to bilo toliko krivo da 5 ribica nisu uspjele biti u 100litara. Tucnjava?Izostanak rasploda? Pomor? Ili tek vlasnikova skrivena zelja za vecim bazenom?

Koliko veliki teritorij u prirodi brani jedna mbuna?U kubicima, ili kvadratima, ili broju spilja, ili broju zenki?

Znam da bi bilo jendostavnije poklopiti se po usima i kupiti veci akvarij, ali mene zanimaju najjednostavniji principi. Istina je to da imam mali stan i ne mogu ici u sirinu s akvarijem. Ljetos sam pao u napast da i ovo sto imam izbacim van i prekrizim akvaristiku. Malawi su mi malo pokvarili vec dobro uhodanu koncepciju, ali kad su tako neodoljivi...

Zagreb

Offline dejo_17

• Punopravni član
200 l malawi akvarij
« Odgovori #8 u: Prosinac 28, 2007, 12:52:00 poslijepodne »
da znam kako se citira, citirao bih ovo:

" Ali vidis zbog nas cudaka viveterani
lijepo ponavljate svoje davno utvrdjeno gradivo i bivate jos bolji. Zar
to nije super simbioza?"

Eeee da sam ja veteran! Poceo sam prije 6-7-8 mjeseci. Drzao sam se pravila ali nikad ne mozes izbjeci da ti uleti koji muzjak viska. Zadovoljan sam sto sam uzeo akvarij od 200l jer ne mogu ni zamisliti da se svi ovi povremeni fajtovi odvijaju na duplo manjem prostoru.

Grobnik, Rijeka

Offline korni

• Punopravni član
200 l malawi akvarij
« Odgovori #9 u: Prosinac 28, 2007, 13:04:00 poslijepodne »
Pogledaj u desni kutak svoje poruke i vidjet ces znak za citiranje. U odnosu na mene sigurno si veteran sa 8 mjeseci malawiranja. Ja ih imam tek koji tjedan, iako vec trecu godinu ganjam bilje sa svim mogucim varijantama riba od zivorotki, skalara, tetri, do americkih ciklida.Ovo s malawcima je nesto sasvim novo. Tako sitne ribice a toliko energije.
Zagreb

Offline dejo_17

• Punopravni član
200 l malawi akvarij
« Odgovori #10 u: Prosinac 28, 2007, 13:31:00 poslijepodne »
Vidi, vidi, nisam ni skuzio. Hvala.

Ja ne mogu usporediti malawi sa biljnim vidim da i sam znas zasto.

Muzjaci imaju teritorij prema "oznakama" na dnu, tocno znaju do kojeg kamena ili cega vec je njihov teritorij. Za ostalo neznam, mogu ti samo reci da dobro pazis na ishranu jer hrana sa relativno malo proteina uzrokovala smrt predivnog muzjaka kingsizei i 4 labidochromisa. Samo biljno furaj.

Nema smisla da ja vise baljezgam kad su tu mnogo iskusniji ljudi koji ce ti zasigurno odgovoriti na tvoja pitanja puno bolje nego ja.

Grobnik, Rijeka

Offline Chryseis

• Punopravni član
200 l malawi akvarij
« Odgovori #11 u: Prosinac 28, 2007, 13:37:00 poslijepodne »

Sto je bio rezultatvasih pogresaka? Sto je to bilo toliko krivo da 5 ribica nisu uspjele biti u 100litara. Tucnjava?Izostanak rasploda? Pomor? Ili tek vlasnikova skrivena zelja za vecim bazenom?

Tucnjava? Da. Makar je jedan muzjak, ako se okomi na neku zenku, vrlo lako ce je nac i raspoznat medu 4 zenke. Ona nema kamo ucinkovito pobjec niti sakrit se, a nema ni toliko drugih riba u akvariju za distrakciju ili rasprsivanje agresije. Ako je vidis u nekom od kuteva akvarija uz povrsinu..znas da nije tamo zato jer je to spilja koju je izabrala za sebe, a to isto znas i kad vadis uginulu ribu iz akvarija.

Izostanak rasploda? Ne. Mrijestit ce se oni, kako kaze Bojko i u tegli od krastavaca, ja bi dodao i vodu od krastavaca.. Recimo da zenku odvojis negdje, ili stavis u kotilicu, i ona donese na svijet 20ak malisana. Imas 80% sansu (ma koliko god razmjestio ta dva kamena koja ti stanu u 100l i makar to radio u najvecem mraku) da kada vratis zenku natrag u akvarij da ce je napaljeni muzjak naganjat i silit na mrijest do smrti. Malce ces podjelit nekome jer nemas mjesta..

Pomor? Kao rezultat tucnjave ili povratka iz izolacije.

Vlasnikova zelja za vecim bazenom? Da. kada čitaš o harmoniji i ravnotezi ciklida na forumu i pogledas svoj 100l akvarij, kako se neprestano naganjaju, kako su barem dvije ribe u kutevima na povrsini..znas da to nije harmonija niti ravnoteza o kojoj bi netko tako odusevljeno i zaneseno pricao. Jednostavno, to nije ono u sto su zaljubljeni ovi ljudi, i to nisu te ribe o kojima oni pricaju.

Koliko veliki teritorij u prirodi brani jedna mbuna?U kubicima, ili kvadratima, ili broju spilja, ili broju zenki?

Ako uzmes za primjer mozda najzivopisnijeg mbuna ciklida Ps. Demasoni. On drzi 3-4 metra obale zajedno sa 8+ ženki. [url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=4502&PN =1[/url]
3-4 metra duzine, a ne X kubika, ili Y kvadrata jer mbune najvise mare za duljinu akvarija, ona je najbitnija. Nije toliko bitna dubina niti sirina akvarija.

Offline korni

• Punopravni član
200 l malawi akvarij
« Odgovori #12 u: Prosinac 28, 2007, 15:53:00 poslijepodne »

Bravo Chryseis. To je odgovor! To sam trazio cijelo vrijeme. Sad sve vidim posve drugacije.

Imao sam namjeru sloziti za malawce 80cmdugacak 250litarski akvarij. Sad vidim da bi zidni akvarij sirine 20cm, a duzine 2m bio puno prihvatljiviji. Nesto kao odnos CRT ekrana i LCD-a. Ne?

Izlazi zakljucak da malawci uopce nisu za male stanove. Sad moramduboko promisliti o svemu. Hmmm

Zagreb

Offline Chryseis

• Punopravni član
200 l malawi akvarij
« Odgovori #13 u: Prosinac 28, 2007, 22:49:00 poslijepodne »
Drago mi je da sam pomogao ;)

Bojim se da je 20 cm malo preusko i jako nezgodno za postic nesto efektnog izgleda. Mislim na slaganje kamenja.

Offline korni

• Punopravni član
200 l malawi akvarij
« Odgovori #14 u: Prosinac 28, 2007, 23:56:00 poslijepodne »

Nisam ni mislio za zbilja 20cm, vec samo tako, usporedbe radi.

Moram o svemu dobro razmisliti jer ovaj zadnji post i clanak o demasonima za mene mijenjaju cijelu pricu. Buduci dazaduzi tank trenutno nemam prostora, mislim da cu napraviti probu sa ovih 120litara koje imam. Zasad nema zabrinjavajuce tucnjave medju malawcima, a pojavio se i mrijest. To ja vidim sve kao dobre znakove. Ako bude problema praznim akvarij i prelazim na kanarince. Njih barem mogu krizati.Sala.

Umorio sam se od svih ovih tema pa cu malo na led do nove prilike. Pozdrav i hvala svima! NHF!

Zagreb

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
200 l malawi akvarij
« Odgovori #15 u: Prosinac 29, 2007, 09:52:00 prijepodne »
Ako netko traži harmoniju u malawi akvariju i totalni izostanak agresive, to ne postoji. E sad, harmonija funkcionira i sa ono malo agresivnosti kako sve jedinke ne bi zaboravile tko je gazda.

Jedan gazda ili ti "king of the tank" je alfa mužjak i satrat će svakoga tko mu se suprotstavi, a tu se onda događa i pojava gdje svi ostali mužjaci, ako ih ima, glume da su ženke kako bi dobivali manje batina. Suprotno tome, ženka kada nosi mlade u ustima, da bi ih zaštitila poprima boju mužjaka te postaje "subdominantna" ili ti druga riba po hijerarhiji.

Zamislimo sada neki neadekvatni 100 litarski akvarij i kako bi to sve u njemu (ne)funkcioniralo. Dakle, ne samo da maleni prostor loše utječe na ribe koje će se sustavno ubijati dok ne ostane onaj najjači i ona najžilavija ili on i njegov odraz u staklu, već to itekako loše djeluje na akvaristu koji si je priuštio tako nešto.

Kada ste se svi lijepo ispovijedali, ja sam počeo sa ciklidima u 54 litre, a drugi korak je Juwel 96, a to je nekako ovih spominjanih 100-njak litara. Rekao bih da su ti mali akvariji bili daleko skuplji nego u današnje vrijeme kada su to low entry ili niskobuđetni produkti koje velika večina može priuštiti.

Zaključak koji se temelji gore i na Chryseisovim napisima je nabaviti/napraviti što je moguće duži akvarij ili ti long tank kako ga strani forumi nazivaju    

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
200 l malawi akvarij
« Odgovori #16 u: Prosinac 29, 2007, 10:07:00 prijepodne »
Samo bih htio nadodati irusnjakovu priču,da Malawi ciklidi u prirodi uopšte nisu agresivni,a da su agresivni više manje u akvariju,što je ipak možda posljedica malenih akvarija i nekompatibilnih vrsta u njome.