Srpanj 19, 2025, 16:07:12 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mrijest Malawi ustonosa  (Posjeta: 2461 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline korni

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Mrijest Malawi ustonosa
« u: Prosinac 27, 2007, 22:22:00 poslijepodne »

Pozdrav svima!

Necu pisati kakav akvarij imam ni sto je sve u njemu, jer cu dobiti po nosu zbog nepostivanja malawi standarda.

Da, da, imam bilja u akvariju i imam svoje misljenje o tome, ali nije sad to tema.

Kratka prica. Imao sam krasan ciklidni akvarij s malim amerima kad se igrom slucaja u vodi nasla jedna odbjegla mbuna koja je trebala ici uneciji drugiakvarij. Ubrzo je mala mbuna uzivala visoki status medju svim americkim starosjediocima. Bio je to pocetak kraja za amere i pravi pocetak za malawce. Ameri su dobili progon na druga mjesta, a malawi je zazivio u mom srcu. Postadoh malawi fan. Od tad je sve drugacije. (pisem malawi malim slovom jer mislim na akvarij tog tipa, a ne na geografski pojam).

I sve bi bilo jednostavno da dan prije Bozica zenka Melanochromisa nije prestala jesti s ostalima, stidljivoukazujuci na podbuhlipodbradak pun jaja.

Buduci da mi je to najljepsambuna koju vidjehzelio bih sacuvati potomstvo. Kako? Izdvojiti u drugi akvarij? Staviti u kotilicu? Ostaviti je gdje je? Na kjoj temperaturi? Kakva voda, kakva hrana...?

Hvala unaprijed na savjetima.

Zagreb

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Mrijest Malawi ustonosa
« Odgovori #1 u: Prosinac 27, 2007, 22:32:00 poslijepodne »

Imaš više mogućnosti,no ja bih na tvojem mestu sačekao par dana,recimo 5-7.I odamh da ti kažem zašto,u slučaju,da jaja nisu oplodjena,a može se i to desiti,onda jih ženka izbaci napolje,a od malaca ništa.

E ako prodje tih par dana,a ti sad recimo,malo pomnije pratiš situaciju,opa da vidiš da sa ženkom nema problema,to jest ostali ciklidi je NE diraju,ti nju ostavi lepo u tom akvariju

Ako si primetio,da tu ženku ipak ostali ciklidi ganjaju,onda je nju bolje staviti u poseban akvarij,u kojeg je poželjeno da se sipa voda iz glavnog akvarija,kako bih taj stres za ženku bio najmanji i naravno pustiš je lepo u tom akvariju i nju NE hraniš.Ženka ne jed,kad nosi malce.

Sad šta dalje...kako god ,da je imaš u glavnom akvariju,prebaciš je lepo 18 dan u mali akvarij i pustiš nju samu,i kad izbaci malce,još je pustiš neko vreme sa njima,neče jim ništa i kad pusti malce ti nju i njih lepo hraniš,recimo artemija bila bi više nego odlična,no ne praviš je ili nemaš vremena SERA mikropan.

Pazi,prilikom vračanja ženke,OBAVEZNO uradi novu dekoraciju,jer če se sad svi ciklidi grebsti za teritoriju,a ženku ostaviti pri miru.Da to ne uradiš,starosjedeoci če smatrati tu vračenu ženku ko uljeza i tako prema njoj i postupiti.

A može i polunaravna metoda,18.dan izvadiš malce iz majčinih usta i stvaiš jih ili u mali akvarij ili u kotilicu,koja mora imati dno prekriveno nekim pleksijem,jer če jih ostali ciklidi uništiti.

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
Mrijest Malawi ustonosa
« Odgovori #2 u: Prosinac 27, 2007, 22:34:00 poslijepodne »
Osobno zenke koje nose malce ja pustam u aq 15-18 dana, ukoliko imaju mjesta za skrivanje i ostali je ne teroriziraju. Onda u mrijesni par dana dok ne ispusti malce, malce pustam u malom akvariju, a zenku vracam u kotilicu u maticni akv. gdje ostaje od par dana do tjedan dana da se oporavi i nahrani. Ovo je jako bitno da je ne vratis odmah kod muzjaka jer ce je vjerovatno naganjati i opet traziti mrijest, te na kraju ubiti je, jer je jos izgladnjela, slaba...

To su moja iskustva i nekako mi se pokazalo ok, ima i drugih nacina tipa iscjediti zenku 14-15 dan ili 18-19, ali eto nakon pokusaja i kako mi je riba skoro izletila iz ruke i zavrsila na pod izbjegavam tu metodu. Mozda kad budem prakticniji opet pokusam.

Offline korni

• Punopravni član
Mrijest Malawi ustonosa
« Odgovori #3 u: Prosinac 27, 2007, 22:58:00 poslijepodne »

Zenka je obicno po strani medju biljem skrivena. Povremeno joj muzjak dodje pokazati tko je gazda, ali je ne tuce nego samo potjera u skloniste.

Kad bacim hranu ostali lijepo jedu, a ova zenkica dodje dirnuti listic ili granulu ali je ne uzima u usta. Stalno nesto kao premece u ustima.

Imao sam ranije mrijest amera, ali ovo je nesto posebno. Ameri strazare nad grupom jaja i uzimaju mlade u usta samo pri transportu. Ova mala mbuna cijelo vrijemedrzi ta jaja kao da su dio nje. Dobro je netko na forumu to nazvao trudnicama!

Zivorotkama zamjeram na nebrizi oko vlastitog podmlatka nakon rodjenja. Ciklidi su vise poput sisavaca -zaokupljeni brigom o potomstvu.
Zagreb

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Mrijest Malawi ustonosa
« Odgovori #4 u: Prosinac 27, 2007, 23:00:00 poslijepodne »
Briga za mlad,jeste jedna vrlina što odvaja ciklide od ostalih riba,ipak ciklidi su i jako inteligentne ribe.Ono što premeče po ustima,ona to ,ne znam bolji izraz,pretumbava jajašca. Edited by: Bojko

Offline korni

• Punopravni član
Mrijest Malawi ustonosa
« Odgovori #5 u: Prosinac 27, 2007, 23:25:00 poslijepodne »

Mislim da cu onda pricekati tih dva i po tjedna do preseljenja zenke u mrijesni akvarij.

Kakva filtracija treba u mrijesnom akvarijus jednom zenkom? Koliko cesto zamjena vode? Rasvjeta? Biljke? Podloga? Temperatura?
Zagreb

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Mrijest Malawi ustonosa
« Odgovori #6 u: Prosinac 27, 2007, 23:39:00 poslijepodne »
Pa ako češ imati u toma akvariju kasnije malce,najbolje ti je spužva filter,koji ne ususava malce,pa meriš nitrite,nitrate i menjaš vodu,ako treba svakodnevno onda svakodnevno.rasvjeta mala,biljke,podloga ti ne treba,a temperatura ko u velikom akvariju i voda mora biti sličnih kvaliteta.

Offline korni

• Punopravni član
Mrijest Malawi ustonosa
« Odgovori #7 u: Prosinac 27, 2007, 23:50:00 poslijepodne »

OK. fala na pomoci. javim se s daljnjim razvojem dogadjaja.

inace lijepo je biti privilegiran pa imati tretman iskljucivo s moderatorima, i to pravima!
Zagreb

Offline yeljo

• Punopravni član
Mrijest Malawi ustonosa
« Odgovori #8 u: Prosinac 28, 2007, 08:23:00 prijepodne »

ulet... nadam se vezan na temu.
3m+5ž saulosi, 1dominantni mužjak, ostali muški "šute" žuti.

primjetio sam da ženke saulosija pred kraj nošenja "srkne" koju granulicu hrane (1mm granulacija). hranim sve s 1mm tako da uzimaju i matiæne i puštena mlađ.
pa pumpa povuæe hrane i za one u filteru(zapremnina 30l).

da li noseæa ženka prije puštanja malih iz usta time upoznaje malce sa hranom ili je to ono "kad æe kraj, moram nešto gricnuti"?

kakva su vaša iskustva sa izdvajanjem ženki i stripiranjem?

nisam nikada probao to, smatrajuæi radnje velikim šokom za ženku?

Edited by: yeljo
pozdrav iz Bjelovara

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
Mrijest Malawi ustonosa
« Odgovori #9 u: Prosinac 28, 2007, 12:20:00 poslijepodne »
Da privilegiran, pravi si sretnik!

Primjetio sam da zenka skoro uvijek ide za hranom, u pocetku mislim da je to radi toga da mozda ne privlaci previse pozornost na sebe (tj. da nosi mlade), a pred kraj sam primjetio da koji sitniji komadic hrane uzme iako mislim da je to za malce hrana.

Offline korni

• Punopravni član
Mrijest Malawi ustonosa
« Odgovori #10 u: Prosinac 28, 2007, 12:34:00 poslijepodne »

Sad se sjetih. Otkud otpadne materije u malom akvariju ako se zenka ne hrani?

Vjerojatno kao i sva ziva bica uvijek ima nekih organskih izlucevina, ali pretpostavljam u minimalnim kolicinama. No trulezi od preostale hrane nema pa je i voda cisca nego unormalnom akvariju. Stoga ni ta zamjena vode teoretski ne bi trebala biti cesta.
Zagreb

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Mrijest Malawi ustonosa
« Odgovori #11 u: Prosinac 28, 2007, 13:20:00 poslijepodne »
izlucevina uvijek ima iako u malim kolicinama, cista voda u ovom slucaju je potrebna kasnije malcima za zdrav rast posto su jako osjetljivi na "prljavu vodu".