Emoj Korni,pa ti kao da si poslan,da prosvetliš ciklidaški forum,i treba tako.
A cuj, kaze se da svaka budala ima svoju zabavu, pa tako i ja...

Medjutim,kažeš,da imaš malavce tek od par meseci ili još manje...jel to neki period...
Znam na sto mislis. Moja blic iskustva se nikako ne mogu mjeriti s nekime tko godinama predano nesto proucava. Ne znam zasto se ti Bojko uvijek osjetis prozvanim kad je nesto kritiziram. Oprosti,ali moje kritike uopcene idu direktnona tebe.
Kritiziram tu kvazimisticnu klimu kakva vlada napose medju ciklidasima. Stalno se oko tih ciklida dize zid tajnovitosti usprkos pokusajima nekolicine, entuzijasta poput tebe, koji pokusavaju popularizirati ciklidistiku i pribliziti je obicnom svijetu.
I opet malo mojih skromnh iskustava. Ciklidi su obicneribe bas kao i sve druge akvarijske ribe. Jos nisam pronasao nijednu znacajnu osobinu po kojoj bi se ciklidi bitno razlikovali od nekih drugih vrsta. Evo primjera:
Ljepota, ima mnogo lijepih riba koje nisu ciklidi (npr.betta, colisa).
Karakter, i druge ribe pokazuju osebujne karaktere (npr. labeo bikolor je jednako teritorijalan i agresivan kao vecina africkih ciklida).
Drustvenost, mnoge ribe vole zajednicki zivot (zivorotke, jatne ribe...).
Inteligencija, je relativan pojam. Jos nisam vidio po cemu bi neki ciklid bio inteligentniji od recimo black molija koji mi je bio do sad najteza riba za uloviti u akvariju. Taj kad bi vidio mrezicu izvan akvarija da se priblizava staklu vec je bio skriven u najdaljem nedohvatljivom kutku.
Da ne nabrajam dalje. Mozda bih mogao priznati samo to damnogi ciklidi sve te osobine mogu objediniti u nekoj zanimljivojvrsti, ali to opet ne opravdava toliku famu nastalu oko njih.
Jedino bitno svojstvo po kojem se moze reci da nisu poput drugih je teska nabavljivost. U ducanima ih jednostavno
nema. No i to je rezultat maglovite klime u ciklidastvu. S druge strane svaka cast svima koji ih kod kuce uzgajaju i pokusavaju prosiriti.
Pitam se stoga: zasto ciklidistka nije do sad uzela vise maha medju pocetnicima i uopce u akvaristici? Pa to uopce nisu toliko zahtjevni ljubimci, a pruzaju puno radosti vlasniku.
A da Korni,ima još jedan mit ili bajku koju treba da srušiš i to je :Treba li malawi ciklidima voda u akvariju...i to se stalno piše i ponavlja....
Eh, da. Vidis. Dobro si se sjetio.

Mogao bih poceti ribu po ribu vaditi na suho da vidim koja je najizdrzljivija. Pa vam javim rezultate.

Mozda otkrijem nesto sto si ti propustio, Bojko, pa me vidis na naslovnici s malawcemna uzici u setnji parkicem.