Kolovoz 08, 2025, 13:44:45 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Koje bi bile osnove morskog akvarija  (Posjeta: 2083 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline činčo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Koje bi bile osnove morskog akvarija
« u: Prosinac 17, 2007, 14:43:00 poslijepodne »

Dragi moji,

...evo gledam vec neko duze vrijeme radove tj. preljepe akvarije, ali i dalje sam zbunjen i ne znam kako bih poceo tj. sto bi bilo najosnovnije za akvarij od 400l sto se tice tehnike.

Netko ce postavit pitanje do koliko novaca mislis dati! Pitanje je namjestu, ali to pitanje ima i drugu stranu, gledajuci sve Vas kako ste i za koliko na kraju formirali akvarij cifra moze ici do 2000 do 9000 €.

Pa me zanima, a ne vjerovatno samo mene vec i vecinu akvarista koje bi zeljeli imati morski s kojim osnovnim stvarima mozemo polako graditi i napraviti morski akvarij, a da pritom ne ulozimo masu novaca.

Np. gledao sam kako je GROF, pa ELENA & Davor, pa Brada, pa Mizarek itd itd, bez ljutnje sto nisam i ostale spomenuo, napravili svoje reef.

Pa me zanima jedna osnovna tehnika koja bi bila dovoljna za mekane koralje i oko 5 ribica za reef od 400 l s OW?
----U meni se bore genij i budala.

Bojim se da pametniji ne popusti.-----

Offline Otto

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Homo Delphinus is not just a concept!
« Odgovori #1 u: Prosinac 17, 2007, 19:37:00 poslijepodne »
Kad ti nitko još nije odgovorio, mogu ja nešto malo, nažalost ne iz prakse. Kao prvo vjerojatno si mislio umjesto OW napisati OF što bi značilo da će ti biti malo lakše baviti se sa morskom jer ćeš imati sump u koji bi trebao staviti skimmer, povratnu pumpu (minimum 10 puta zapremine akvarija, poželjno i više), nekakav filter za kemijsku filtraciju (unutra ide kvalitetan ugljen i nešto tipa rowaphos za uklanjanje fosfata) taj filer nesmije imati pretjerani protok da bi medij mogao što bolje odraditi svoj posao. Ako imaš mijesta u sumpu možeš složit i nekakav refugium pa će ti onda trebati i neka rasvijeta koja će ti biti uključena po noći kada glavna ne radi, šta se tiće grijača mislim da ti to neće trebati jer ćeš vjerojatno imati više problema sa hlađenjem vode nego sa grijanjem. Trebat će ti naravno i osnovna rasvjeta šta se tiće količine odnosno jakosti ovist će o vrsti koralja koje želiš imati, nekakve stream pumpe za cirkulaciju. Ako sam nešto zaboravio ili krivo napisaoneka me oni sa iskustvom nadopune ili isprave, al mislim šta se tiće osnovnog da je sve nabrojano a ako imaš viška novaca još postoji puno toga na tržištu. Nadam se da sam barem malo pomogao. Sretno!

Offline Branko

• Punopravni član
  • Dob: 57 Lokacija: Zagreb
    • http://još.nemam
« Odgovori #2 u: Prosinac 17, 2007, 22:48:00 poslijepodne »
Ako planiraš točno to što si napisao, znači softiće i ribe, onda možeš proći relativno jeftino. Računaj svjetlo T5 lampe barem 300 W na 400 litara, dobar skimmer i kemijska filtracija su ti dovoljni. Računaj još i na troškove za dobar live rock (startati sa barem 10-tak kila), ako ga kupuješ kod nas je 135 kn/kg u Zg, ali je dobre kvalitete i to ti je za početak dosta. Sump i preljev može i ne mora, bolje ako imaš.  Ja sam svoj bivši akvarij (250 litara, sump sa strane sa vanjskim preljevom) opremio skimmerom Aqua medic turbo (250 eura), rasvjetom 4x39 W (300 eura), prastari kanister filter (700 šilinga prije 15 godina    ), dvije pumpe po 1600 wata (2x300 kuna), a softiči su doslovce divljali, a ponešto su rasli i tvrdi koralji. Live rock je bio jadranski (sam ga skupljao), što je tada bila jedina opcija, osim dovlačenja istoga iz Austrije.

Trškovi sadašnjeg akvarija:

akvarij sa preljevom170 eura
  plumbing&nbs p;100  eura
 skimmer   ;250 eura
svjetlo 4x54+2x39450 eura
live rock  cca  200 eura
pumpa za povrat  50 eura
kanister filter JBLcca 130 eura

Ovaj je 300 litara, uglavnom tvrdi koralji, možeš ga vidjeti na Vaši morski akvariji>Moj 300 litara reefEdited by: Branko
Nonsense ist der Sieg des Geistes über die Vernunft!

Offline lucifer

• Punopravni član
    • http://www.psychoreefer.hr
« Odgovori #3 u: Prosinac 17, 2007, 23:42:00 poslijepodne »
pre opšitna ti je tema kreni redom search pa pitaj

Offline eragon

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Prosinac 24, 2007, 23:09:00 poslijepodne »
morski ti je tezi i skuplji puno skuplji

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #5 u: Prosinac 25, 2007, 22:33:00 poslijepodne »

Citat: eragon
morski ti je tezi i skuplji puno skuplji

Skuplji da... ali sa ovim drugim se nikako nebi složio!
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #6 u: Prosinac 25, 2007, 22:44:00 poslijepodne »

Ja bih morski usporedio s biljnim. Težak je onoliko koliko si zadaš... Ako hoćeš osjetljive organizme ili zahtjevno bilje i kompliciraš - imaš komplicirani akvarij. U morskom je tehnika komplicirana i skupa (filtracija), održavanje vode s parametrima (što je opcija - recimo, ja mjerim samo gustoću vode - salinitet - ostalo nisam provjeravao), a u biljnom je komplicirano prignojavanje, rezuckanje bilja i sl.

Sve u svemu, morski, onaj najosnovniji i najjednostavniji ipak je dosta zahtjevniji od najjednostavnijeg slatkovodnog. Ali, nije nemoguć i nedostižan. Samo se treba informirati.

Offline činčo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Prosinac 27, 2007, 07:34:00 prijepodne »

Prije svega Vam zelim sretan Bozic i Novu 2008, puno dobrih aqua.

Hvala Vam na trudu i pomoci,

.... ali slijedece pitanjesto je potrebno od tehnikeza morski akvarij na osnovi RIBA i JADRANSKOG KAMENJA (bez koralja), znam da to nece citi to to kao sto je vicinu Vas napravila ali posto ja imam vecu litrazu(500 l) iOF moram polako gradit zbog samih financija, pa Vas lijepo molim ako za sada maknemo koralje i u sam akvarij stavimo kamenje i ribe sto je potrebno .

l.p.
----U meni se bore genij i budala.

Bojim se da pametniji ne popusti.-----