Srpanj 19, 2025, 15:53:46 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Temperatura u tropskom!  (Posjeta: 1312 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline guppy world

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
Temperatura u tropskom!
« u: Prosinac 07, 2007, 22:06:00 poslijepodne »
Podijelio bih s vama svoje iskustvo!
Kaže se da iznimka potvrđuje pravilo,
pisao bih o iznimci.

Svugdje piše da za tropski treba biti određena temperatura, stavljaju se grijači u akvarij.

Imao sam više puta u akvarijima gupye, corydorase, colise lalie, razne vrste neonki i somića - bez grijaća!

Prije godinu dana složio sam tropski po propisima, sa grijačem i svime što treba. No nevolje su počele odmah.. pomori riba (nasreću samo gupyi koji se brzo množe), najezda algi, dvaput karantene riba... ma posla preko glave.

Pukao mi je film prije cca dva tri tjedna. Ako ne mogu složiti tropski po propisu, složiti ću ga kako znam!
I evo, nešto starih ribica i bilja, nešto novoga-

-u trenutnom postavu 60 l. akvarija imam:
Ribe:

gupy, iznad 20 komada (njih 14 iz domačeg Zagrebačkog uzgoja, genetski naviknutih na domaču pipovaču, ostali od gorana 2711 (tko želi kupiti jedinstvene uzgojene vrste gupya, preporučam javite se goranu)
5 corydorasa, običnih, također Zg. uzgoj.
5 kraljevskih neonki, ZG. uzgoj.
moje gore navedene ribe navikle su biti bez grijača, na sobnoj temperaturi vode.

Nedavno sam dobio od bazoa:
3 kom. White Cloude Mountain Minnow
2 kom tetre, neznam točno koje.
1 kom , ženska Nannacara Anomala
2 kom. pande

mogu reći da su se sasvim dobro prilagodile temperaturi vode koja ovisno o dobu dana varira od 19-23C.

Bilje:
valisneria, obična, kraća
3 biljke zahtjevnije, trenutno se ne mogu sjetiti naziva, dobivene od malkya.
od gorana 2711-
5 kom Pistie stratiotes
Riccia fluitans
Tvrdi rogolist, par komada
Crypta (nižeg rasta)

filter je friško nabavljen Eden 501, koji sam prvi puta vidio prije koji mjesec kod malkya. Filter je vanjski, za akvarije do 60 litara i oduševio me svojim performansama i dodacima. Mogu reći da spavam mirno otkako je Eden zamjenio stari dueto 50. (uetto me služio preko 15 godina!!!!)

Sve navedene ribe i svo navedeno bilje sasvim se dobro drži! (rasvjeta i podloga za bilje pogođeno!)
Podmlatka od svih ne manjka!

moguće jer se temperatura mjenja skladno dobu dana, prirodnije nego da je uvijek ista i savršena... tko zna!

Ljeti je u sobi temperatura cca 24-28 (nema u sobi klima uređaja), u proljeće i jesen 21-24, a zimi (grijanje na toplani) 19-23.
Ni u jedno doba godine temperatura ne pada ispod 19 stupnjeva, tako da se nikada ne bojim pothlađivanja riba u akvariju.
Evo, moj negrijani tropski akvarij, kao iznimka.

Offline Ignus

• Punopravni član
Temperatura u tropskom!
« Odgovori #1 u: Prosinac 08, 2007, 00:34:00 prijepodne »

Nemaš naglih skokova i padova u temp. zato preživljavaju.

Stvar je u tome da tvoje ribe mogu preživjeti u tom rasponu temperatura, ali jesi li se upitao guštaju li oni takvu vodu?

Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
Temperatura u tropskom!
« Odgovori #2 u: Prosinac 08, 2007, 19:22:00 poslijepodne »
Pitao sam se često.
Djelom vjerujem da se genetski prilagode.

Dio riba je u Zagrebačkom uzgoju par desetljeća, a ribogojac od kojeg sam ih dobio nema u akvarijima grijaće. kod njega sasvim dobro napreduju, navikle na čistu zagrebačku pipovaču i slične temperature s mojima.
Stoga pretpostavljam da su te ribe silom prilika već davno stekle genetski imunitet glede temperature, ph i tvrdoće vode.

Za ostale koje sam friško dobio brinuo sam, no u praksi se pokazalo da i njima paše...
jedan od pokazatelja mi je i to da se mrijeste.
Čitao sam dosta literature i postova, zna se navesti sličnih iskustava.
Čudno, ali je tako.
Tko uostalom zna da li ribice koje ionako negdje na veliko uzgajaju za prodaju imaju idealne uvjete?

Offline goran_2711

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Temperatura u tropskom!
« Odgovori #3 u: Prosinac 08, 2007, 19:43:00 poslijepodne »
Zanimljivo, moje iskustvo je baš suprotno. Kad god bi se dogodilo da temperatura u aq padne, ribe bi se usporile i postale bezvoljne.
Al, kako ti kažeš, ako bi ih se postepeno navikavalo, štoviše iz generacije u generaciju, lako moguće da se ribe naviknu.
Inaće naišao sam u nekoj literaturi da je donja temp. za držanje guppya 18C, tako da tvoj slučaj i nije tako ekstreman.

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
Temperatura u tropskom!
« Odgovori #4 u: Prosinac 08, 2007, 20:47:00 poslijepodne »
Hvala Bogu da nije ekstreman!

Ne bih se usudio tako držati ribe da mi to nije već cca neki akvarij:

- 4. u mom djetinjstvu održavali roditelji, bez grijaća, živorotke;

-  5 u tinejđersko doba, sam sam ih složio.
 3 su bila bez grijaća: imali  su coridorase, živorotke, puževe jabučare, brzorastuće i nezahtjevno bilje. (pogađate, ribe iz Zg uzgoja...!)
 2 su bila grijana: imali su colise lalie, skalari, akvarijske žabice, botiu, maracantusa, kulija, ajmonera, razne tetre,trihogastere, betu, neonke razne, ancistrusa... Trajali  u više različitih postava oko cca 10-12 godina, a onda sam se počeo seliti i stakla su pucala, radio sam svako malo diy akvarije, pa jednom prilikom i odustao...

Dugo godina bio sam bez akvaća, a prije godinu dana sam rehabilitirao iz podruma jedini preživjeli (srećom oduvijek i najdraži!) 60 litarski diy!

Pokušao sam napraviti legalni biotopni grijani... al kad krene krivo, krene... nakon dosta peripetija, a prije 3 tjedna odlučio sam složiti jedan divlji negrijani tropski, kao nekad, sa Zg uzgojenim ribama ali i nekim novim tropskim...

Ispalo je super!!!

...sve dok neke od njih ne počnu lupati glavom po staklu...     ... a onda ću imati uzgojenu varijantu - lavlja glava!  Doduše ne varijanta zlatne ribice, nego varijanta gupy, ili nannacara, ancistrus... kojoj od riba dojadi tretman pa počne lupat...   !

Offline skaramare_shuto

• Punopravni član
  • **
Temperatura u tropskom!
« Odgovori #5 u: Prosinac 08, 2007, 22:50:00 poslijepodne »

riba i po, dinar i po
kolko doðu tri ribe?

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
Temperatura u tropskom!
« Odgovori #6 u: Prosinac 10, 2007, 07:16:00 prijepodne »

A koje ti se to ribice mrijeste?Ipak mi je malo bedasto da im ne staviš grijač. zamisli sebegolog na temp.recimo 18(ili manje)stupnjeva.Preživio bi i isto bi se mogao sexati,ali dali bi ti bilo ugodno živjeti na toj temperaturi?

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
Temperatura u tropskom!
« Odgovori #7 u: Prosinac 10, 2007, 08:05:00 prijepodne »
Bi!      

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
Temperatura u tropskom!
« Odgovori #8 u: Prosinac 10, 2007, 08:30:00 prijepodne »
Pa reci onda koje ti se to ribice mrijeste?

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
Temperatura u tropskom!
« Odgovori #9 u: Prosinac 10, 2007, 10:10:00 prijepodne »
Mali obični domaće uzgojeni coryi, ženkica je pred bacanje ikre. Traži si mjesto.
a također vidim aktivnosti i kod tetri, a one su došle u akvarij nedavno!
Uskoro će biti vidljivo jesu li i one što obavile   !
Niti ribe nisu što su nekad bile...  

Mačke več odavno ne obavljaju tjeranje samo veljačom!
Traje cijelu godinu.
Pa što ne bi i ribice!
Poznato je da se corye može ponukati na mrijest ukoliko se imitira sezona kiša... Kao u prirodi... s time je uključena varijacija u temperaturi i ono štosno padanje kiše šum kapljica na površini vode.
Dok sam imao "duetto" filter, bio je malo izdignut od nivoa vode i radio je te šumove i mreškao vodu...
otkad imam "Eden 501" on ima vanjski raspršivać... dojma kiše ne manjka! I sitnih mjehurića u vodi i kovitlaca...
E, da vidiš što coryi rade...!!!! Tulum.

Offline Zoro

• Punopravni član
  • **
Temperatura u tropskom!
« Odgovori #10 u: Prosinac 15, 2007, 21:54:00 poslijepodne »

pa ok su te temperature samo da nema naglih promjena. ako su ostali parametri vodeuredu , no problem. nije idealno ali uzgojene ribice svasta podnesu. a da ce se bas izmrjestiti na 19-20 , malo teško
Pozdrav iz Dalmacije!

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
Temperatura u tropskom!
« Odgovori #11 u: Prosinac 16, 2007, 09:56:00 prijepodne »
Upravo se desilo što pišeš... propala je ikra.
Ribe su dakle navikle na te temperature, no premala je za preživljavanje ikre.

Šteta mogućeg podmlatka, a s druge strane sasvim dobro radi ionako prevelikog broja riba u akvariju.
Što se izmrijesti po ljetu, ionako ću podijeliti iz istog razloga.

(kad bih se riješio gupya (koje čine 45 % riba), bio bi broj riba OK! Samo... bolje ne, jer su gupyi miljenici žene i kćerki)  

Zanimljivo je što se isti problem dešava sa Nannacara anomalama... imam par, koji pokazuje sve znake mrješćenja danima... a ženka je već 2 dana u pećini od kokosovog oraha i tjera si partnera čim se približi...
...jedno je sigurno, zbog male temperature propasti će i ta ikra.
Za nannacaru me ćudi takvo ponašanje, nije uzgojna riba (barem nemam takav podatak), a i njima zaista treba visoka temperatura za mrijest!!?

Možda uvečer sve naše ribe previše gledaju kroz staklo prema krevetu... pa imitiraju   .