Srpanj 20, 2025, 20:52:41 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: rupe u galvi  (Posjeta: 3499 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline t.o.n.i

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
rupe u galvi
« u: Srpanj 28, 2004, 14:24:00 poslijepodne »
ljudi cini mi se da mi je oskar dobio rupe u glavi.Jos nisam siguran ali sumnjam na to. E sada je problem jer neznam eime ljeeiti. NEgdje piše da tu bolest uzrokuje hexamita a negdje da je to zastarjelo mišljenje da rupe u galvi uzrokuju loši uvjeti vode,mal akvarij.......Šta da radim... da stavim lijek protiv hexamitoze??????????MOLIM pomoe brzo

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
rupe u galvi
« Odgovori #1 u: Srpanj 28, 2004, 14:40:00 poslijepodne »

Jedan odefikasnihpreparata je Tetrin ZMF HEXA-EX

Offline chubby

• Punopravni član
rupe u galvi
« Odgovori #2 u: Srpanj 28, 2004, 18:37:00 poslijepodne »
malo sam trazio, al nisam uspio. koja je aktivna tvar toga lijeka?

Offline Fauna

• Punopravni član
rupe u galvi
« Odgovori #3 u: Srpanj 28, 2004, 18:57:00 poslijepodne »

Nemam trenutno taj preparat ,tako da ne mogu da ti kazem na kojoj je bazi lek.( verovatno se radi o Efloranu. Medazolu,...sl..ne znam i ne secam se)

U kutiji se nalazi 6 tableta, i jedna tableta je za 50 l. akvarijumske vode. Treba slediti upute od proizvodjaca kako bi bili bezbedni da ce terapija proci bez nekih vecih posledica po ostale ribe u akvarijumu.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
rupe u galvi
« Odgovori #4 u: Srpanj 29, 2004, 08:49:00 prijepodne »
Ništa od ljekova,u riblju hranu pomješati kalcij-tablete ili kompleks vitamina i minerala sa naglaskom na kalcij što se koristi u veterini i proai ae...

Offline Fauna

• Punopravni član
rupe u galvi
« Odgovori #5 u: Srpanj 29, 2004, 12:39:00 poslijepodne »

Mislim da ne treba bas toliko biti ne poverljiv prema preparatima koji su namenjeni lecenju ove bolesti. Ipak Tetra je ozbiljna kompanija i ne bi se igrala sa takvim stvarima. (Ja licno imam dosta poverenja u Tetru)

A sta se tice lecenja Hexamite, sa lekovima za ljudsku upotrebu, kao sto se to uveliko radi kod nas a i sire, tu sam i ja protivnik takvog nacina lecenja.

Ja sam na jednome forumu imao zestoku polemiku oko lecenja ove bolesti sa Metronidazolom (kojeg proizvodi ICN Galenika ) bas zbog upotrebe ovoga leka. Sa ovim lekom treba biti veoma oprezan i pravilno ga dozirati. U jednojknjzi mrs.Gina Sandford, navodi dozu metronidazola 50 mg na 4.5 l. To je doza koja je po misljenju mnogih veoma jaka. Ali sa ovim parazitom moramo biti veoma brzi i odlucni u lecenju, inace nema vidnih rezultata. Nakon tri dana terapija se ponavlja.

Ovakvu terapiju mnogi odgajivaci diskusa ne prihvataju imaju neko svoje vidjenje u svemu tome. Ne bih sada da ponovo polemisem oko razlicitih stavova lecenja ove bolesti sa metronidazolom ali bih posavetovao svakoga da se ne upusta u ovakve poduhvate ako nema iskustva sa tim lekom . Treba koristiti propisane lekove poznatih akvaristickih proizvodjaca i drzati se strogo uputa u kutiji propisanog leka.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
rupe u galvi
« Odgovori #6 u: Srpanj 29, 2004, 14:52:00 poslijepodne »
Ja samo tvrdim,i to iz svoje dugogodišnje prakse,da Hexamita i hole-in-the-head nemaju nikakve veze,a Hexamitu uspješno lijeeim Metronidazolom,500 mg/100 litara,uz podizanje temperature na 32-36 C,zavisno od riblje vrste

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
rupe u galvi
« Odgovori #7 u: Srpanj 29, 2004, 14:53:00 poslijepodne »

jeli moguce da mi oskar ne boluje od hexamitoze ako nema bijeli izmet???

Offline Fauna

• Punopravni član
rupe u galvi
« Odgovori #8 u: Srpanj 29, 2004, 17:39:00 poslijepodne »

Citat: HRVOJE
Ja samo tvrdim,i to iz svoje dugogodišnje prakse,da Hexamita i hole-in-the-head nemaju nikakve veze,..

Hrvoje , malo mi je nejasna ova recenica Hexamita i rupe u glavi?Interesuje me, kako nema veze? Poslednji stadijum ovog unutrasnjeg parazitaHexamite su "rupe u glavi".

PS. mozda si mislio nesto drugo?

Offline HRVOJE

• Punopravni član
rupe u galvi
« Odgovori #9 u: Srpanj 30, 2004, 14:36:00 poslijepodne »
Da,ja se ne slažem da se rupe u glavi pojavljuju od Hexamite.Hexamita je iskljueivo crijevni parazit kojeg uzrokuju protozoe Spironucleus,Bodomonas ijoš neke,a sa sigurnošau se mogu determinirati mikroskopskim pregledom izmeta.
  Dugo godina uzgajam Discuse,i znalo mi se dešavati da im se pojave rupe na glavi,te u kasnijoj fazi eak iz tih rupa izlazi nekakava bijela tvar.U isto vrijeme,ribe su dobro jele i napredovale,što je opreeno Hexamiti kada zaražene ribe uopae ne uzimaju hranu,vidno mršave i propadaju,te imaju dugaeki bijeli izmet.Pri eitanju literature,našao sam na jednom mjestu da je uzrok rupama nedostatak kalcija,i to ima smisla pošto su mi rupe dobile samo one ribe koje su bile u vrlo mekanoj vodi(parovi na mrijestu).Dadavanjem Calcipota,kalcij tableta,u hranu,sa vremenom ribama su išeezle rupe po glavi,bez tretiranja Meronidazolom i dizanja temperature.Slieni iskustvo su imali u osjeekom ZOO-vrtu sa Oskarima

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
rupe u galvi
« Odgovori #10 u: Kolovoz 04, 2004, 13:43:00 poslijepodne »

IZLIJEEENO!NIsam stavljao nikakvi lijek.Premjestio sam ga u 60litarski akvarij.U hranu(meso) sam mu inekcijom uštrcavao SERINE vitamine i podigao temparaturu te izgasio svijetlo.Sutra ga vracam doma u veliki akvarij.

ps. doma sam našao neki lijek "MEDAZOL" ispod njega piše "metronidazolum" je li to tzv.metronidazol i je li se može koristiti pri lijeeenju hexamite.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
rupe u galvi
« Odgovori #11 u: Kolovoz 04, 2004, 13:48:00 poslijepodne »
Da,prodaje se po razlieitim nazivima zavisno od proizvo?aea,Flagyl,Orvagyl itd,i u svima je aktivna supstanca metronidazol.Zanima me samo tko ti je to koristio kod kuae...

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
rupe u galvi
« Odgovori #12 u: Kolovoz 05, 2004, 13:10:00 poslijepodne »

neman ti pojma,našao sam ga u ormariau sa ljekovima.A šta je to neki antibiotik ili.....

Reci mi kad bi ga koristio pri ljeeenju hexamitoze kakvo bi bilo doziranje?Kapsule su od 500mg.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
rupe u galvi
« Odgovori #13 u: Kolovoz 09, 2004, 09:07:00 prijepodne »
500 mg/100 l + podizanje temperature na koliko ribe mogu podnijeti

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
rupe u galvi
« Odgovori #14 u: Kolovoz 09, 2004, 14:02:00 poslijepodne »

Citat: HRVOJE
500 mg/100 l + podizanje temperature na koliko ribe mogu podnijeti

ej HVALA ti puno,sad napokon imam dobro sredstvo protiv hexamitoze.Pošto živim u Makarskoj nije mi baš lako nabaviti gotovi preparat protiv te bolesti kad mi triba pa mi je ovo dar s neba.

Offline Beli

• Punopravni član
    • http://www.greenhousemm.com
rupe u galvi
« Odgovori #15 u: Kolovoz 09, 2004, 14:47:00 poslijepodne »
Lek koji ti treba, ima na celoj planeti i zove se Flagyl. To je metrodronizol. Projektovan je za ljude, tako da moras dici temperaturu na bar 31 stepen inace nema efekta.

lek jako brzo oksidira te posle 4 h od stavljanja, vise ne postoji. Najbolji rezultati se dobijaju natopljivanjem suve  hrane u rastvor (smrvis malo leka u kasiku, dodas malo vode i naptopis hranu).

S postovanjem
Emil Beli

Offline rogus

• Novi član
  • *
    • http://www.akvaristika.org
rupe u galvi
« Odgovori #16 u: Kolovoz 10, 2004, 04:28:00 prijepodne »

Da potvrdim da su imoji oskari uspešno ostavljali "rupe-u-glavi" iza sebe bez lekova.

Svaki put kada bi sebolest javila, mojom nebrigom, upravo je i nestajala sa popravljanjem ishrane i kvaliteta vode.

Isti se navodi mogu naai na raznim mestima na netu, kao i sumnjeoko stvarnog uzroenika.

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
rupe u galvi
« Odgovori #17 u: Kolovoz 10, 2004, 13:01:00 poslijepodne »
Citat: rogus

Da potvrdim da su imoji oskari uspešno ostavljali "rupe-u-glavi" iza sebe bez lekova.

Svaki put kada bi sebolest javila, mojom nebrigom, upravo je i nestajala sa popravljanjem ishrane i kvaliteta vode.

Isti se navodi mogu naai na raznim mestima na netu, kao i sumnjeoko stvarnog uzroenika.

nisam ni ja lijeeio rupe u glavi,nego sam im samo stavio vitaminja u hranu.A ova raspravao lijeku za hexamitozu došla je usput.Edited by: t.o.n.i