Kolovoz 17, 2025, 23:41:36 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Koje ribice u aq ?  (Posjeta: 2363 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kezo2000

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Koje ribice u aq ?
« u: Prosinac 02, 2007, 09:39:00 prijepodne »
Ej ljudi, imam pitanja za vas strucnije i iskusnije.
Imam aq velicine 75 l i trenutno je u stanju cikliranja. Temp. oko 26 - 26.5
Unutra se trenutno nalazi Ceratophyllum demersum - Rogolist od biljaka te jos namjerava staviti neke od ovih:

Microcarpaea minima
Cladophora aegagropila
Cryptocoryne pontederiifolia
Eleocharis parvula
Marsilea sp.
Sagittaria subulata
Vesicularia dubyana
Vesicularia sp.

Anubias Pygmy Nana
Cryptocoryne walkeri
Echinodorus parviflorus
Hygrophilia corymbosa
Microsorum pteropus Windelov
Hydrocotyle leucocephala

Cryptocoryne wendtii Green
Bacopa caroliniana

(Usput koje mi od tih biljaka preporučujete ?)

i sad sam unutra mislio staviti ovako:

4-5 gupy
2-3 molly
2 ancitrus
1 Botia lohachata
(Dal to sve moze zajedno ?)

i jednu bi od ovih ako mogu ici same i nece smeteti drugim ribicama ili biljkama

Danio rerio – Zebrica
Yasuhikotakia morleti – Morleti
Labidochromis caeruleus
Colisa chuna – medeni gurami
Betta Splendes – Sijamski borac

Ne bi zelio da mi nastane pokolj i pomor ribica i biljaka.
Zato bi molio vas za pomoć...

Offline skalar

• Punopravni član
Koje ribice u aq ?
« Odgovori #1 u: Prosinac 02, 2007, 11:28:00 prijepodne »
dobrodosao na forum kezo2000

sta se tice ovih ribica mozes ih bez problema stavit u akvarij sve skupa, nece bit nikakvog pokolja

od ovih drugih riba zebrice su ti ribe skupine, znaci bilo bi dobro da ih imas vise a ne samo jednu.

za colisu bi bilo dobro da s muzjakom uzmes odmah i zenku, jer ih je lijepo vidit zajedno (govorim ti jer ih iman u svom akvariju)

sijamski borac moze samo jedan muzjak u akvarij ali s njim uzmi barem 2 zenke.

za ove druge ti nebih zna oce li bit "nereda" ako ih stavis.

ovo sta san ti reka mozes bit siguran da ce sve bit u redu jer skoro sve sta si nabrojia ja vec iman u akvariju i sve ribe zive u sreci i zadovoljstvu

Riba Ribi grize rep

Offline skalar

• Punopravni član
Koje ribice u aq ?
« Odgovori #2 u: Prosinac 02, 2007, 11:30:00 prijepodne »
jos nesto prije nego stavis ribe provjeri parametre vode
Riba Ribi grize rep

Offline kezo2000

• Novi član
  • *
Koje ribice u aq ?
« Odgovori #3 u: Prosinac 02, 2007, 11:45:00 prijepodne »
hvala. parametre jos ne mjerim jer cikliranje nije pošteno ni počelo (tek 3 dana) a posto cu jos neke preinake raditi (ubacivanje biljaka) ne budem ga provjeravao sad. hvala jos jednom... prvenstveno idu gupy, moly i ancitrusi unutra, a mislio sam jedu ili dvije neke druge staviti tako, da ih ima malo vise...

Offline speedcats

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Koje ribice u aq ?
« Odgovori #4 u: Prosinac 02, 2007, 14:48:00 poslijepodne »

Botia ti je prevelika riba za taj akvarij. Ribice se drže u skupinama od 10 kom (optimalno) pa i one otpadaju.

Moja je preporuka je da se orjentiraš na biotopne akvarije-dakle samo azija ili samo srednja amerika (živorotke). Zašto? Prije svega zbog slićnih parametara vode i uvjeta. Tako npr. živorotkama možeš stavljati malo soli u vodu a drugima to i nije preporučljivo....

Labidochromis caeruleus-ne stavljati u takav akvarij jer je ciklid iz Malawi jezera koji treba tvrdu alkalnu vodu-dakle potpuno drukčiju...

Bilo bi dobro da sljediš pravilo: 1 cm odrasle ribe na 1 l vode u akvariju. I da si odrediš prioritete-što više riba u akvariju to manja mogućnost da se isti naziva biljnim, tj prioritet stavljaš na ribe, a ne na bilje.

Dakle razmisli i o tome.  A što se bilja tiće-za početak je dovoljno par vrsta. 3-5 npr. Taj akvarij i nije toliko velik da bi unutra stavljao puno vrsta po 1-2 primjerka, već je bolje malo vrsta ali u grupama.

Najbolje da staviš ribe i to jednu vrstu, a tek onda ostatak. Što se tiće ancitrusa-moja je preporuka da prednost daš ottocinclusima, ali njih možeš staviti u akv tek nakon 1 mj kada ne bude nitrita u akvariju a nitrati budu isto na niskoj razini. Naime oni su jako osjetljivi. Preporučam ti bar 5 kom. Ancitruse nemoj držati s njima jer im pojedu svu hranu (tablete).

Reci nam samo još kakava ti je rasveta da vidimo ima li potencijala za biljni, a ako ima onda počni razmišljati o malim sitnim ribicama koje ne jedu bilje iz azije ili južne amerike...

Offline kezo2000

• Novi član
  • *
Koje ribice u aq ?
« Odgovori #5 u: Prosinac 02, 2007, 15:23:00 poslijepodne »
Rasvjeta je ono sto me isto tako zabrinjava. Imam akvarijum od Aquarium systema. Gledao sam kakvu žarulju ima i vidio sam da se ne radi o običnoj neonki nego je bas neka njihova lampa. Možeš pogledati tu:

https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=27988&P N=1

Na pakiranju piše da je to 36W, ali osvjetalja kao 2x25W obicnih neonki i da mu je jačina 2900 lumena. po svim ovim proračunima kje sam našao na netu to mi je prejako i to skoro duplu. (20 lumena/l ispada 1500 lumena). A manju jačinu nema. Ne znam sta da radim. Stavimo sam alu folije odozdo (ne kompletno nego negdje pola podloge) jer se boji da ce mi sve unistiti i da ce mi buknuti alge u trenu.

Volio bi imati bar nesto zivih biljaka jer ovo mi je sve plastika i nije toliko lijepo kao sto bi bilo sa biljkama...

Offline kezo2000

• Novi član
  • *
Koje ribice u aq ?
« Odgovori #6 u: Prosinac 02, 2007, 15:35:00 poslijepodne »
E da. Lampu sam promjenio od zadnjeg slikanja. Ista je takva, ali nije tak loseg izgleda, da se ne misli da je zbog starosti...

Offline speedcats

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Koje ribice u aq ?
« Odgovori #7 u: Prosinac 02, 2007, 16:59:00 poslijepodne »
Plastiku ne stavljaj, a obavezno dodavaj i co2 i/ili easy carbo. Rasvejata je o.k.

Offline kezo2000

• Novi član
  • *
Koje ribice u aq ?
« Odgovori #8 u: Prosinac 02, 2007, 17:16:00 poslijepodne »
ok. tnx...