Srpanj 29, 2025, 12:28:43 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nitrate removing sponge?  (Posjeta: 1786 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Nitrate removing sponge?
« u: Prosinac 01, 2007, 16:19:00 poslijepodne »

U Juwel filterima nalazi se čarobna zelena spužvica koja po njihovim tvrdnjama uklanja nitrate iz vode.Pročitao sam njihove upute itekst na webu, no čudno mi je štone samo da nitkoosim Juwela(koliko znam)ne stavlja tako nešto u filtere nego i što nisam još vidio tekst iz akvaristike u kojembi nešto pisalo otakvimsastojcima filtera ('nitrate remover')Točno/krivo? Ako nekto zna za neki tekst gdje je objašnjeno kakoto radi volio bih to vidjeti (Juwel tvrdi da su u spužvicibakterije?). No od te 'nauke'važnije mi je da znam da li to uopće radi - dakle zna li netko po mogučnosti iz vlastitog iskustva ima li ta zelena spužvica ikakvogefekta na smanjenje nitrata? Da se ne dajem utrošak kupovine nove spužvice nepotrebno...

Offline aegis

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Nitrate removing sponge?
« Odgovori #1 u: Prosinac 01, 2007, 16:52:00 poslijepodne »
Obična markentiška glupost,ako imaš problema s viškom nitrata .... mjenjaj češće vodu i uštedi si novaca i živaca.
jedini dokazani uklanjač amonijaka (dakle ne nitrata) je zeolit,to funkcionira ! za nitrate jedino osmotske membrane,ne nikakve spužve  

možda griješim ali drugačiji rezultat bi me šokirao    

Offline Salem

• Punopravni član
Nitrate removing sponge?
« Odgovori #2 u: Prosinac 02, 2007, 10:46:00 prijepodne »

Pa'teoretski' koliko znam postoje bakterije koje mogu trošiti nitrate iz vode umjesto kisika samo što to rade jedino u anaerobnim uvjetima

Offline Jerko & Hana

• Novi član
  • *
    • http://www.dsg.hr
Nitrate removing sponge?
« Odgovori #3 u: Prosinac 02, 2007, 11:42:00 prijepodne »
Mislim da ta spužvica nemože stvoriti toliko bakterija koje bi ubile nitrate,kojiko ih tvoji stanovnici mogu nakakati.Mislim da je glupost.Imao sam SVE juwelove uratkr (tankove) te sam u početku pušio te čarobne systeme no kasnije sam došao do zaključka da taj nutarnji filter treba skroz ukloniti jer samo stvara probleme.Staviš vanjski i basta,no problems any more.

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
Nitrate removing sponge?
« Odgovori #4 u: Prosinac 02, 2007, 14:09:00 poslijepodne »
Unutar te spužvice se nalazi neka tableta koja ima u sebi ... bog te pita što.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Nitrate removing sponge?
« Odgovori #5 u: Prosinac 02, 2007, 14:25:00 poslijepodne »

Citat: aegis
Obična markentiška glupost,ako imaš problema s viškom nitrata .... mjenjaj češće vodu i uštedi si novaca i živaca.
jedini dokazani uklanjač amonijaka (dakle ne nitrata) je zeolit,to funkcionira ! za nitrate jedino osmotske membrane,ne nikakve spužve  

možda griješim ali drugačiji rezultat bi me šokirao    

Griješiš   , no ništa zato    svi mi griješimo.... znaš onu poznatu.. tko ne griješi neka kamen baci .....    

... postoje raznorazni pripravci npr.: Rowa, Phosphatkiller... i mnogi drugi..., pa tu bi čak i ugljen sa primjesama uvrstio.... oni svi smanjuju fosfate i nitrate... ali uglavnom fosfate.... Ne vidim ništa loše  u tome ako to u praksi radi dobro....

... sve to stoji sa čestim mjenjanjem vode, ali sa tim češćim mjenjanjem se jako mjenja i sam kemijski sastav vode + što se gratis sa svakim dodavanjem "friške" vodovodne vode u akvarij ubacuju i silikati, od koji algice ožive.... no to su sada sitnice.... uvijek kažem treba probati, a tek onda na temelju vlastitih saznanja o  tome i pričati :)
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline aegis

• Punopravni član
Nitrate removing sponge?
« Odgovori #6 u: Prosinac 02, 2007, 15:18:00 poslijepodne »
o spužvi se radi ?!  
Sa silikatima stoji,no 50% tjedne izmjene vode ne bi trebalo biti nikakvih problema,ako je i dalje problem R/O uređaj(koji je svakako poželjan) .... i točka.

Aktivni ugljen(vrlo visoke kvalitete) bi mogao pomoći ali isto toliko i odmoči u funkcioniranju,barem biljnih akvarija
Rowa i fosfat remover = more

O kakvom akvariju se radi ?Edited by: aegis

Offline Salem

• Punopravni član
Nitrate removing sponge?
« Odgovori #7 u: Prosinac 02, 2007, 19:22:00 poslijepodne »
50% tjedne izmjene vode da malo ne pretjeruješ? Doduše trebalo bi navesti o kojoj se litraži i kolikom "bioopterećenju" radi prije nego se počnemo razbacivati sa brojkama. Ja imam RIO180 koji efektivno ima a recimo 165l i u pogonu je 7 mjeseci. Dosad sam ukupno promijenio oko 50% te zapremnine a nitrati se dosad nisu popeli preko 10ppm, odnosno toliko po zadnjem mjerenju prije su biliuvijek manji od 10 ako je za vjerovati Serinom testu. E sad volio bih znati da li osim naravno dobrog managementa tumožda ima neku malu zaslugu i ona zelena spužvicaJer po njihovom treba je periodično mijenjati a što da je mijenjam akoionako ne funkcionira, onda može ostati i dalje raditi kao obična spužvica u filteru, to joj dobro ide.

Offline aegis

• Punopravni član
Nitrate removing sponge?
« Odgovori #8 u: Prosinac 02, 2007, 20:54:00 poslijepodne »
vidi .. ako si ti zadovoljan s funkcioniranjem akvarija,nema potrebe onda za promjenom

Serini testovi inače glase kao najnepouzdaniji nitrat testovi uopče,bilo je puno o tome na forumu,na njih se nemoj pouzdati !

ako se radi o biljnom akvariju,nepisano pravilo je tjedna promjena vode 30-50 % bez obzira na "bioopterečenje" jer promjenom vode između ostalog unosiš potrošene elemente.

no,ako si zadovoljan i nemaš problema s akavrijem ... nastavi

Offline Salem

• Punopravni član
Nitrate removing sponge?
« Odgovori #9 u: Prosinac 03, 2007, 21:53:00 poslijepodne »

Serini testovi inaèe glase kao najnepouzdaniji nitrat testovi uopèe,bilo je puno o tome na forumu,na njih se nemoj pouzdati !

Nepouzdani? Dakle onmipokazuje 5ppmnitrataazapravo ih možda cijelo vrijeme ima 50ppm? Ako je tako to bi moglo objasniti neke misterije. Pa ima li onda neki pouzdani test kojismrtnik može kupiti?

se radi o biljnom akvariju,nepisano pravilo je tjedna promjena vode 30-50 % bez obzira na "bioopterećenje" jer promjenom vode između ostalog unosiš potrošene elemente.

Nakon već skoro godinu dana praćenja foruma i nešto dulje ostalih internet izvora i literature izgleda da mi višeuopće nije jasno što to zapravo znači biljni akvarij

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Nitrate removing sponge?
« Odgovori #10 u: Prosinac 04, 2007, 04:08:00 prijepodne »
Postoji i tetrin nitrat minus za slatkovodne akvarije. Kuglice... Mozda je to ista takva kemija na spuzvicama?

Trenutno su mi u jednom akvariju, ali posto se trudim pravilno ga odrzavati ne mogu reci da su mi rezultati prihvatljivi zbog njih...

Osim toga non-stop vadim taj preparat... Kad god nesto sadim, presadjum ili moja minijatura od plecha mahne jace repom, one izlaze na povrsinu...

Trebalo bi napraviti pravi ogled pa onda argumentirano pricati...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline aegis

• Punopravni član
Nitrate removing sponge?
« Odgovori #11 u: Prosinac 04, 2007, 10:39:00 prijepodne »
* Salem ... ako si godinu dana na forumu onda si svakako trebao naletiti na postove o "famoznom" Serinom NO3 testu,daj si malo truda i pročačkaj.
Tetrin test je o.k. a Salifert glasi kao jedan od najboljih ( u HR. je definitivno)

Što se tetrinih kuglica tiče,to sam isprobao ! koliko se sječam osim što su mi konstantno izlazile iz podloge i plutale po površini,nikakvo spuštanje niti dizanje nitrata nisam primjetio

Da je sada ne ispadam babaroga .... ako imate želju isprobati te preparate,isprobajte !