to se tiče klime:
Ja držim klimu kako sam već rekao na 27-28 stupnjeva i to u modu odvlaživanja a ne hlađenja. Kad stavim na hlađenje i nađem se ispod klime dobrahno osjetim razliku u temperaturi a budući da imam malu djecu ne želim šokove i ljetne prehlade. Ugodno se osjećam na toj temperaturi tako da to ne želim mijenjati.
što se tiče temperature vode:
temperatura od 24 stupnja je gornja granica koju bi morskia akvarij trebao imati usred ljeta - naravno ako želimo u njemu držati ribe koje obitavaju na dubinama većim od 10 metara. Malo se bavim i ronjenjem i pecanjem, pa iz iskustva mogu reći da temperatura vode od 24 stupnjeva iznosi do max. metar i pol dubine na mjestima gdje nema morskih struja i u plitkim uvalama. Takvi uvjeti dobri su za pirke, glavoče, babe, knezove i sl. ribe. Međutim ako bi htio imati u akvariju sparide tipa orada, zubatac, kovač i sl.temperatura vode bi trebala biti do 20 stupnjeva. Ako bi pak htio u akvarij staviti koralj, spužvu ili neku drugu egzotiku, temp. vode ne bismjela nikada biti preko 19-20 stupnjeva uzevši u obzir da isti organizmi žive na dubinama od oko 20 metara, a tamo temperatura vode ne prelazi 20 stupnjeva (opet ovisi o morskim strujama i konkretnoj lokaciji).
TEmeljem navedenog mislim da je razlika temperature od 19 stupnjeva u akv. i okoline od 27 stupnjeva dovoljna za stvaranje vlage na staklu, poglavito na podnici i stranicama koje gledaju prema zidu zbog nedostatka cirkulacije zraka.
Čini mi se da mi sad tu polemiziramo a da nitko od nas nema pravog iskustva s morskim akvarijem, pa molim nekoga tko ima jadranski s koraljima ili spužvama i ribama tipa kovač i sl.da dade svoje mišljenje temeljeno na iskustvu iz prve ruke. Voli bih da me uvjeri u činjenicu da nema vlaženja stakla izvana, pa možda umjesto ciklida u svoj 700 i kusur litraš stavim spomenute orade, zubace, arbune, fratre, kovačai sl. ribe...
Edited by: krco