Srpanj 21, 2025, 22:22:59 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Rasvjeta u 75l akvariju  (Posjeta: 1047 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kezo2000

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Rasvjeta u 75l akvariju
« u: Studeni 29, 2007, 15:14:00 poslijepodne »
Pozdrav ljudi
Trebam malu pomoć. Imam akvarij komplet od Aquarium systema. Sve ok radi i filteri i sve, medutim imam problema sa rasvjetom. Ovako to izgleda kad se skine poklopac.

I u cem je problem. Kada mi je svjetlo upaljeno stvara se jaaaako puno alga. I nikako da ih se rijesim.
Uspio sam samo kada sam stavi alu foliju izmedu lampe i stakla te kada mi ide manje svjetla unutra. Nemam zivih biljaka. Da li ima neka lampa koja tu pase, a da mi ne stvara kaos u akvariju ? Trenutno je akvarij prazan jer se u stanju "cikliranja" (valjda sam dobro napisao) i unutra namjeravam staviti gupy, plate, moly i par čistača. Sve zajedno jedno 10-15 ribica. Sta mi vi preporučujete ?

Offline goran_2711

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Rasvjeta u 75l akvariju
« Odgovori #1 u: Studeni 29, 2007, 16:05:00 poslijepodne »
Posadi bilje.

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
Rasvjeta u 75l akvariju
« Odgovori #2 u: Studeni 29, 2007, 16:29:00 poslijepodne »

Najbolje, najprirodnije, najefikasnije, najdugoročnije, najsve rješenje je
da posadiš biljke. No, ako ti to nije u planu možeš smanjiti alge tako da
staviš što slabiju žarulju, ovaj je vidim od 36 wata, možeš staviti duplo
slabiju. Nadalje smanji period osvjetljenja, dakle ako si popodne doma, nije
potrebno da ti svjetlo gori cijelo jutro. Mali savjet: nemoj bacati lovu na
neke lampe koje se reklamiraju kao "protiv algi", to je po meni čista
glupost jer ako u vodi ima hranjivih tvari, alge će rasti pod bilo kakvim
svjetlom. Češće vrši djelomičnu izmjenu vode tako da u akvariju bude čim manje
hranjivih tvari (nitrati, nitriti...) nastalih raspadanjem hrane i izmeta
riba...

ma... posadi ako niš drugo par brzorastućih biljaka i riješio si problem.

"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Rasvjeta u 75l akvariju
« Odgovori #3 u: Studeni 30, 2007, 02:09:00 prijepodne »

Prvo dobrodosao na ovaj sajt! Nadam se da cemo se ugodno druziti dalje...

Alge su u nekoj mjeri normalne u pocetku tj. dok aq ne zaciklira...
Vidi ovih mojih ljepotica iz tih vremena... LINK (Negdje na sredini strane...)

Svakako bi bilo dobro poslusati kolege i zasaditi biljke...

Nego ja imam jos jedno pitanje: koliko je ova lampa u funkciji? Nekako mi vrh djeluje nagorjelo... Ili je to grlo?

Za slucaj da je to neka lampa koja je prije radila neprovjeren broj sati i da jos nisi stigao to procitati, lampe treba mijenjati cca svakih 10-ak mjeseci...

Sretno i javljaj se...

Edited by: Ninina mama
Tuzlanka u Sarajevu

Offline kezo2000

• Novi član
  • *
Rasvjeta u 75l akvariju
« Odgovori #4 u: Studeni 30, 2007, 04:11:00 prijepodne »
Hvala na dobrodoslici.
Inace sam totalni pocetnik. Pokusavam raditi po ovim pravilima. A sad sto se tice algi i lampe to znam jer je to u biti akvarij od mog tate. Al kako je on odustao od njega, ja sam ga preuzeo.   Treba mjenjati svakih 10 mjeseci ? Ufff, dal uopce da kazem koliko ova vec radi ? Pa eto reda radi, ona radi vec 3 godine, a mozda i godina vise.   I bilo je hrpetina riba unutra. Vecina ih je mrla zbog neznanja (najvjerojatnije) a vecinu je skalar mrknuo. I taj skalar se nikako nije dao. 100 godina bi zivio, al eto, otisao na vjecne vode i sad sam krenuo o totalnu obnovu aqva. Pa mislim na biljke, al bas nisam siguran koje bi tocno stavio posto ne znam puno toga o njima. Citao sam malo tu u bazi, al opet me strah da ce sve riknuti (valjda zbog tatinog "uspjeha"). A i nisam znao da sve to tak kosta (zato jer je to prije tata sve placao   ) i sad sam malo kratak sa lovom.   A ocito mi jos fali lampa, jaca zracna pumpa, biljke, ribice...   Ah bice bolje. Znaci moram u nabavku bilja i lampe... Hvala Vam svima.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Rasvjeta u 75l akvariju
« Odgovori #5 u: Prosinac 04, 2007, 03:18:00 prijepodne »
Samo ti polako i bice to... Ako ne moze odmah, radije sacekaj neko vrijeme pa to lijepo zapocni...

Osim toga skupis prvu hrpicu para, nastimas sve, nalijes vodu i cikliras... I tako par mjeseci... U medjuvremenu ti bilje poraste pa se imas cime baviti...

Nego nisam sigurna da ces lako naci akvaristicku lampu sa ovakvim grlom...
Zelim ti svu srecu u trazenju. A ako ne, procunjaj po podforumu uradi sam i vidjeces neke pametne ideje kako prepraviti poklopce da bi stavio normalne (lako dostupne) lampe...

Ali prije toga citaj... Citaj gdje god stignes... Koristi trazilicu... Mozda ti na pocetku nece sve biti najjasnije, ali polako ce se to sve posloziti...

Samo ne odustaj. Hobi akvaristika ne trazi ni blizu puno koliko ti daje... To je jedini hobi u kojem mozes uzivati iz svoje fotelje...

Tuzlanka u Sarajevu