Kolovoz 15, 2025, 11:42:51 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ponovno ja i moja Botia  (Posjeta: 1425 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Ponovno ja i moja Botia
« u: Studeni 26, 2007, 22:12:00 poslijepodne »
Pozdrav svima ovaj put vas neću davit nekim nepotrebnim pitanjima vezanim uz ishranu i ponašanje dotične ribice već je problem poprilčno velik bar mi tako izgleda.
Po mojoj Botiji koju sam nedavno kupio po bezobraznoj cijeni od 50 kn u zoo shopu u Viškovu su se pojavile nekakve bijele točkice i čini mi se da se šire,za sad nisam primijetio na drugim ribama ništa slično a nadam se da i neću jer tu je jato od 60 neonki,pet diskusa,dva koridorsa,dva algara itd...tako da mi sad netreba neka najezda boleštine u aq-u.

evo to ovako izgleda,imate kakav prijedlog što bi to bilo i kako tretirati,jer ne zelim izgubit cijelo jato zbog jedne ribe koju sam ni sam neznam zašto kupio u dotičnoj prodavaonici-znam samo da me tamo više naće vidijeti to sigurno.

Viškovo,Rijeka

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
Ponovno ja i moja Botia
« Odgovori #1 u: Studeni 27, 2007, 00:49:00 prijepodne »
Pozdrav kolega,

pretpostavljam da se radi o bolesti bijelih točkica ili ti ga ichu
(lat. ime: ichthyophthirius multifillis). Ovo je najčešća i
najpoznatija bolest akvarijskih riba. Simptomi su vrlo
uočljivi, odbijanje hrane, češanje o objekte, zadržavanje iznad
raspršivača, skupljeni repovi, a u zadnjem stadiju parazita pojava
bijelih točkica na koži i perajama veličine 0,5-1,5 mm. U težim
slučajevima može doći čak i do otpadanja kože.

Prva i osnovna stvar je ne paničariti jer se uz pravilano lječenje
jednostavno možeš u par dana riješiti bolesti. Naime radi se o parazitima koji
rastu ispod kože ribe. Iritiraju je te omogućuju ulaz i drugih
napasnika npr. bakterija. Kad sazru cista opada sa ribe na dno
akvarija, gdje djeljenjem nastane tisuće novih nametnika. Oni se zatim
"zakvače" na sljedeću ribu - domaćina.

Ako ne pronađu domaćina umiru za otprilike 3 dana (ovisi o temperaturi
vode). Zbog toga se, u pravilu, liječenje mora napraviti u akvariju a
ne micati ribu u karantenu jer će paraziti ostati i opet će napasti
ribu kada je vratimo iz karantene. Međutim ja bih ti preporučio da ribu
ipak izdvojiš u karantenu jer je već poprilično prekrivena točkicama, a
druge ribice ti to još nisu navukle. No obavezno tretiraj i glavni
akvarij jer je vjerovatno došlo do otpadanja cisti sa ribe jer se zaražena riba češe o sve u akvariju.

Tretman u početnom stadiju je moguć podizanjem temperature na 29
stupnjeva. Pošto kažeš da su unutra discusi prepostavljam da ti je
temperatura tu negdje. Provjeri. Viša temperatura ubrzava razvoj cisti jer dok su nametnici unutra ničime im ne možemo naštetiti.

Možda ćeš negdje pročitati da se ich uspješno liječi sa solju. To je
potpuna istina, ali ti ne bih to preporučio prvenstveno jer su botie i
coryji vrlo osjetljivi na sol tako da ostaješ na komercijalnim lijekovima. Ako imaš doma bilo koji lijek širokog djelovanja možeš ga za prvu koristiti. Za ich bih ti preporučio Serin Costapur ili Costamed. Sve pet trgovine bi to trebale imati, cijena oko 30 kn. Ako ne nađeš pogledaj za JBL-ov Punktol, cijena oko 35 kn. Tretiraj prema uputama i unatar deset dana sve bi trebalo biti ok. E da.. nemoj zaboraviti izvaditi aktivni ugljen ako ga imaš u filteru.
I još jednom: bez panike

"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Damir

• Punopravni član
  • **
Ponovno ja i moja Botia
« Odgovori #2 u: Studeni 27, 2007, 18:24:00 poslijepodne »
Kolega hvala na savjetima .Botiu sam prebacio u karantenu još jučer i tretirao je Punktolom sve sam napravio po uputstvima proizvođača i sad kad sam došao s posla vidim da se moja botia izvrnula točnije mrtva je totalno.
Al nema veze ništa čudno s obzirom gdje je kupljena
Samo da mi druge ribe ne obole jer ću onda puknut totalno.

Viškovo,Rijeka

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Ponovno ja i moja Botia
« Odgovori #3 u: Studeni 27, 2007, 20:06:00 poslijepodne »

Sorry, a jesi li siguran da je to bio pravi lijek, odnosno prava doza? Naime, botie su dosta osjetljive na liječenje, i uvijek treba polako početi s doziranjem lijeka. Dapače, neki preporučaju početi s pol propisane doze, pa onda postepeno povećavati dozu...

Costapur ili costamed su za ich zakon! I smrtnost ribica je zanemariva...dakle, izlječenje je gotovo 100% tim lijekovima! Al i njih kod botia treba postepeno dozirati,,,

Ili je malena bila još nekako bolesna,...Edited by: babyboom

Offline Damir

• Punopravni član
  • **
Ponovno ja i moja Botia
« Odgovori #4 u: Studeni 28, 2007, 19:52:00 poslijepodne »
A čuj dozirao sam po uputama,sad šta je tu je vratit je ne mogu.
Sad mi je bitnije da su ostale ribe ok,tretirao sam aq s istim ljekom pa ćemo vidit sta će bit.Hvala na savjetima

Viškovo,Rijeka

Offline Jingo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Ponovno ja i moja Botia
« Odgovori #5 u: Prosinac 11, 2007, 10:50:00 prijepodne »

Eh da, 50 kn za Botiu i nije puno, i kod nas se kreću u sličnim cijenama, samo manje od te tvoje.... Botia Macaranthia, nema krljušti po koži, kao druge ribe, i najosjetljivija je na ich... Uopće ne mora biti da ih je donijela iz trgovine, moguće je da ih je dobila radi stresa u transportu iz trgovine do aq....

da sa botiama, kada je riječ o ichu moraš dati pola lijeka, a ne cijelu dozu, i sol...

Žao mi je zbog tvoje Botie, prije nabavke sljedeće, pročitaj malo više o njima, te (moj savjet) kupi ih u najbližoj trgovini, da je stres pri prenosu manji.... (I još nešto, Botia ne voli da je sama, treba da ih bude više)

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
Ponovno ja i moja Botia
« Odgovori #6 u: Prosinac 12, 2007, 09:03:00 prijepodne »
Ja sam imao ich prije cc mjesec dana u svojem akvariju. Koristio sam Costa med i s obzirom da imam 7 botia u akvariju niti jednoj se nije ništa dogodilo. Mala naznaka moje ribice su imale pokoju točkicu i ponekad su se češale o podlogu pa sam reagirao odmah. Možda je tvoja ribica bila predugo bolesna.
Inače pažljivo sa soli, sol se ne može samo tako preporučati bez da se zna što je u akvariju. Ja imam jato od 8 Corydorasa i njima smeta sol, te ju stoga nisam dozirao. Ja sam dozirao Costa med po uputama i povećao malo temperaturu vode u toku liječenja, sve ostalo sam ostavio kako je (svjetlo hranjenje,filtracija, uz izvađeni aktivni ugljen). Nakon tjedan dana nije bilo više traga bolesti.
Važno je da se kod uočenja bolesti ne paničari i ne dozira svašta.

Da se nadovežem, 50 Kn za Botie je pljačka. U većini trgovina u koje ja idem je max 35 Kn.

Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline Damir

• Punopravni član
  • **
Ponovno ja i moja Botia
« Odgovori #7 u: Prosinac 12, 2007, 19:46:00 poslijepodne »
Ljudi otvorite novi topic u bolestima,jer ovo je stara tema i molim vas da se na nju više ne nadovezujete.Takva su pravila foruma
Moja botija je bila u aq-u puna dva dana i od početka je bila bolesna,moja greška što je nisam ni pogledao kad sam je kupovao,jer sam bio zaokupljen kupovinom drugih stvari pa mi je lik uvalio bolesnu ribu.Tek kad sam došao doma vidio sam šta sam kupio tako da u jednu ruku sam i sam kriv,ribi sam pokušao pomoć ali jednostavno je bilo prekasno.I da 50 kn je pljačka pogotovo za bolesnu ribu,a i ja sam mu stari kupac tako da je u jednu ruku trgovac puno više izgubio nego ja-tamo me više neće vidjet.
Admini može lock na ovu temu.

Viškovo,Rijeka

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Ponovno ja i moja Botia
« Odgovori #8 u: Prosinac 13, 2007, 01:14:00 prijepodne »
Damire, samo za obavijest u pravilima pise da se ne otavaraju teme starije od 3 mjeseca...

Ti si temu postavio 26.11.2007., a zadnji odgovor je 12.12.2007...

Dakle niti 20 dana...

Ne mislis li da ce nekom buducem kolegi dobro doci da na jednom mjestu procita sve ovo?

Tuzlanka u Sarajevu

Offline Damir

• Punopravni član
  • **
Ponovno ja i moja Botia
« Odgovori #9 u: Prosinac 13, 2007, 19:31:00 poslijepodne »
Ma nemam ja ništa protiv da članovi čitaju postove na ovom forumu,valjda tome i služi ovaj forum?????
Nego mi smeta ovo oftopičarenje po tuđim postovima,zato i je forum ovako izmješan i izbrkan .
Ja samo napominjem da ako tko ima kakav problem da ga stavi na novu temu a ne da se ne nadovezuje na neke teme kao što je moj slučaj.
Ja sam svoju problem iznio 26.12 i isto tako kroz par dana tražio lock jer je moj problem bio riješen i ja tu više nemam šta pisati.
Ovi svi postovi naknadno što su upisani pod ovom temom su po meni mogli biti upisani pod drugim topićem,a ne da se sve miješa pod istim naslovom.
Samo toliko od mene ,već mi je dosta objašnjavanja,na svim forumima na kojima sam registriran se radi na takav način i pregledavanje samih foruma je puno preglednije i jednostavnije pogotovo novim članovima.

Viškovo,Rijeka