Srpanj 22, 2025, 01:30:38 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: borci  (Posjeta: 1308 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline majadl

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Šibenik
borci
« u: Studeni 26, 2007, 14:16:00 poslijepodne »

nakon uspješnog okota anitrusa i gupija izgleda da se moji borci pare pa bi mi msvaki savjet dobro došao evo par slika

slike su slikane mobitelom soory

ako se malo bolje zagledate vidit ćete da je se mužijak okomotao oko ženke

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
borci
« Odgovori #1 u: Studeni 26, 2007, 23:25:00 poslijepodne »
Citat: majadl

nakon uspješnog okota anitrusa i gupija izgleda da se moji borci pare pa bi mi msvaki savjet dobro došao evo par slika

slike su slikane mobitelom soory

ako se malo bolje zagledate vidit ćete da je se mužijak okomotao oko ženke

Poštovani kolega majad,

Nekad davno ovakav kompletan članak trebao je biti sastavni dio ovog foruma, pa pošto nije,nadam se da će Vam i ovako osiromašen, bar malo pomoći!

Razmnožavanje u akvarijskim uvjetima iz osobnih iskustava:

Početni ritual nakon spolnog sazrijevanja, primjećen je kada je ženka dostigla veličinu od 4 – 4,5 cm. Novija saznanja idu u prilog tezi da i vrlo mladi betta starosti 3 mjeseca, u prisustvu ženki i pružajući mu tehničku mogućnost, plutajuću biljku ili uronjenu čašicu, počinje proganjati ženku, iako još nezna ili nemože napućkati gnijezdo?

U prvo se vrijeme ženka, samozatajno skriva od direktnih dodira sa mužjakom. Međutim, u to vrijeme izlazi iz “skrovišta” i važno proplivava pokraj mužjaka.U to vrijeme moguće je uočiti i bijele bočne pruge kod ženke,kao i zadebljanje od nošenja ikre.

Betta splendens-clanak\slika 22.jpgBetta splendens-clanak\slika 23.jpg

Tada još nema direktnog pokazivanja agresivnosti od strane mužjaka.Povremena agresivnost prema ženki uočena je u prethodnom vremenu i iz tog razloga ona traži mirnije mjesto u akvariju.

Nakon ovakove prezentacije ženke, imate otprilike ovu reakciju:

Betta splendens-clanak\slika 24.jpg Naziv ovog momenta, je ona je snimljena……….

Dio ovog rituala prožet je sada naglim natjeravanjem ženke,koja bježi po akvariju,ali sada postoje šanse i vidljivo je da mužjak, postaje agresivan i prema ostalim ribama u akvariju,osobito većima i življih boja.

Betta splendens-clanak\slika 25.jpg

Progon ženke, ali odabrane, je na svim pozicijama u akvariju……………
Betta splendens-clanak\slika 26.jpg Betta splendens-clanak\slika 27.jpg

Napada se i sve ostalo, ali je najčešće presudna veličina i boja…………….

Uz aktivnost povremenog proganjanja ženke, započinje i proces hitne gradnje gnijezda, koja ima privremeni karakter i odredište takvog gnijezda je kut akvarija, ili plutajuća biljka ako je imate. Prema opisu cijenjenih kolega, mužjak pućka gnijezdo-splav,ali ne u tolikoj debljini kao što smo kasnije čitali na nekim internetskim stranicama. Ovo je nedvojbeni signal da par treba promijeniti stanište, i stvoriti im uvjete kako bi proces razmnožavanja mogao krenuti.

Ispravna priprema akvarija za razmnožavanje:

Akvarij od cca 15 l napuniti provjerenom vodom ( najbolje akvarijskom koja ima kristalnu čistoću u tom momentu) do 2/3 akvarija. Ovo iz razloga visine podizanja mlađi kako bi mužjaku smanjili put kretanja od dna do gnijezda.Samo dno akvarija mora biti čisto i bez većih prepreka. Grijač i zračna pumpa bili su neophodni.Temperaturu vode podići na 28 °C. Dovod zraka iz pumpe u ovom trenutku potpuno smanjiti ili isključiti,da se ne pomiče gnjijezdo i stvara uzburkana površina vode.
Preporučljivo je postaviti nekakav zaklon za ženku, a mi smo to učinili umjetnim dvorcem. Na površinu akvarija postaviti plutajuću biljku, ali mi smo to učinili sa plastičnom čašicom koju smo razrezali do 2/3 veličine,kako bi djelomično bila uronjena u vodu i stvorio se zračni jastuk.
Betta splendens-clanak\slika 28.jpgBetta splendens-clanak\slika 29.jpg

Izdvajanje ženke u uronjenu čašicu kako bi je mužjak promatrao i kako bi se pospješila želja za parenjem kod obje jedinke, potrebna je u slučaju kada ženka u prethodnoj fazi nije dobila bočne pruge.
Ukoliko je to uočeno u društvenom akvariju, tada nije potrebna stimulativna čašica, a ako smo prerano izdvojili par, staklenka će biti dobrodošla.

Betta splendens-clanak\slika 30.jpgBetta splendens-clanak\slika 31.jpg

Izrada ili pućkanje gnijezda
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline majadl

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Šibenik
borci
« Odgovori #2 u: Studeni 27, 2007, 01:23:00 prijepodne »
da al meni se sve događa u drštvenom akvariju koji je gusto gusto zasađen tako da nisam izdvaja ni ancitruse ni gupije pa ne zanima da li da diram borce jer kad sam dirao kod ancitrusa obavezno mi je leglo propalo a sad evo već bit će treći putza redom pa ću ih počet poklanjat koliko ih ima naravno kad ih budem mogao ulovit

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
borci
« Odgovori #3 u: Studeni 27, 2007, 20:46:00 poslijepodne »
Ancistrusi se sami brinu za svoje mlade i znaju ih zastititi u drustvenom akvariju. Nije isti slucaj sa borcima. Za mrijest boraca moras u najmanju ruku imati poseban akvarij. Nikako sa sljunkom. Kolonelo je to sve jako lijepo opisao, u svim drugim uvjetima mrijest je prakticki - nemoguc.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...