Kolovoz 07, 2025, 21:18:02 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Moj ciklidni mix..  (Posjeta: 3343 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline domfra

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
Moj ciklidni mix..
« u: Studeni 20, 2007, 09:54:00 prijepodne »
Nedavno naseljeni akvarij sa mixom američkih i malawi ciklida....znam,
reći ćete da ih ne treba miješati i da američki trebaju koju travku ali
ovo funkcionira izvrsno....

Offline profi23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #1 u: Studeni 20, 2007, 10:07:00 prijepodne »
Meni se osobno ne sviđaju koralji i morsko kamenje, a i ovaj BIJELI šljunak je malo pre blještav. Za ribe ti je jasno da ne idu i kad tad ćeš shvatiti da stvarno ne idu. Većina nas je, ja bar mislim prošla kroz to.

PS. Pripremi se i za koji žešći komentar

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #2 u: Studeni 20, 2007, 10:08:00 prijepodne »

Previše mi morsko izgleda... Ja bi stavio drugaèije kamenje ili bar naslagao ovo u vis.

EDIT: Pretakao me za minutu
Edited by: napoleon
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline domfra

• Punopravni član
  • **
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #3 u: Studeni 20, 2007, 10:49:00 prijepodne »
Neka komentara...čovjek se uči dok je živ   Poznajem mnoge koji su bili umišljeni ali su se popravili...sada su savršeni. Znam da ću na kraju završiti samo sa malawcima ali neka malo i ovoga....a vi navalite,sagnuo sam se.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #4 u: Studeni 20, 2007, 12:23:00 poslijepodne »
sljunak je prekrupne granulacije a kamenje nikako ne pase uz ciklide (mogli bi se lako ozljediti jer je preostro).
sve u svemu AQ me previse podsjeca na onog iz "Reži me".
mozes ti to bolje

po meni bi tu trebao ici tamniji kamen i da nikako ne bude ostar, pijesak granulacije do max 1mm. za mix ciklida i sam znas pa bi ti preporucio da se rjesis (pokloni, prodaj) "uljeza".

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #5 u: Studeni 20, 2007, 15:03:00 poslijepodne »
Slazem se sa svime ovime sta je do sada receno. Ovaj mix riba ti za sada funkcionira jer kako si i sam reko tek je naseljen, kad se ribe malo oporave od stresa, soka i zauzmu svoje teritorije postati ce to kobno za pojedine vrste. Ovom koralju ili keramici svakako nije mjesto u aq sa bilo kojim ciklidima.

Offline yeljo

• Punopravni član
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #6 u: Studeni 20, 2007, 16:50:00 poslijepodne »

završi sa malawcima.

gore puno toga pametnog navedeno.

nekak me fata jeza od tog "morskog" oblika kamenja u slatkovodnim akvarijima

a na bijelom pijesku se svako g.... vidi , pa kad krene alga na svijetlu podlogu, budeš se nakopo "vinograda"

kakva je rasvjeta i dim. akvarija?

Edited by: yeljo
pozdrav iz Bjelovara

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #7 u: Studeni 20, 2007, 19:14:00 poslijepodne »
Teško da će ova kombinacija ciklida funkcionirati jer to znam iz iskustva.Kad tad ćeš jedne morati izvaditi van.

Za ostanak, moj glas ide malawcima

Offline domfra

• Punopravni član
  • **
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #8 u: Studeni 20, 2007, 19:27:00 poslijepodne »
Slažem se sa vama,krajnji cilj i jesu malawci. Svaki dobronamjeran savjet prihvaćam,svim srcem....ali....ao prvo,akvarij kao ovakav i funkcionira već mjesec dana bez ikakvih problema sa bilo kojim od ciklida.I svi imaju svoj teritorij. Drugo,zašto vas toliko iritira morsko kamenje? Puno je ljepše (i jeftinije) od onog iz shopova. I uostalom,kakvo je kamenje u Africi ili Americi gdje žive? Nije problem staviti kamen sa Sljemena ili neki kvarcni od 50kn iz shopa koji nema veze sa njihovim staništem a morski je problem??! U čemu je razlika? Ispričavam se na nekim komentarima ali još nisam čuo za neku ribu koja se porezala na oštro kamenje,ma kako naganjana bila u akvariju. Yeljo, hvala na savjetima ali bijeli pijesak mi je zaista najbolji i znam za buduće kopanje ali ne odustajem...Uostalom,kako budem našao kakvog pametnog i lijepog malawi-ja (po mogućnosti jeftinog),tako ću poklanjati ostale vrste......

Offline domfra

• Punopravni član
  • **
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #9 u: Studeni 20, 2007, 19:30:00 poslijepodne »
E da,rasvjeta je daylight sa reflektorima,T8.....opekao me Marine glo koje su mi "stručnjaci" savjetovali....alga kao u priči. Dimenzije su 100x40x45.

Offline neznalica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • http://www.google.com
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #10 u: Studeni 20, 2007, 20:12:00 poslijepodne »

Ovo je definitivno čušpajzzzzzz....

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #11 u: Studeni 20, 2007, 20:44:00 poslijepodne »
Vjeruj mi kad se zarati ozljede su vrlo ceste pogotovo ako je ostar kamen. Ovaj koralj nikako ne pase.
Jesu amerikanci svi ok?

Offline korni

• Punopravni član
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #12 u: Studeni 20, 2007, 22:16:00 poslijepodne »

ma samo ti uzivaj u svom akvariju. ribe imaj tak kak zelis jer bitno je da se ti dobro osjecas. zato akvariji i uopce kucni ljubimci sluze, da se covjek opusti i bolje osjeca. i ja imam svega i svacega plivajuceg u akvariju ali bez bilja ipak ne mogu.

kamenje ne bih komentirao, i opet ako je tebi dobro onda ok. zelio si postici morski ugodjaj u slatkovodnoj maniri idakako uz visestruko vecu ustedu. imato i svoje drazi. mozdasamo ubaciti neku pumpicu za zrak s rasprsivacem iz kamena da setup dobije malo dinamike.dobro je netko primjetio: ideja iz serijala "Rezi me".

alibijeli pijesak je zbilja u najmanju ruku neprikadan. to ces shvatiti tek nakon nekog vremena kad se nakupi otpada i algi. radije stavi obicni gradjevinski sivipijesak, samo ga treba dobro isprati ili prokuhati.

ma ne bu amerima nista pored malawaca. velike su to ribe u odnosu na mbune.
Zagreb

Offline zeljkoc

• Punopravni član
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #13 u: Studeni 21, 2007, 10:42:00 prijepodne »
Meni se kamenja svidja. Covjek bi pomislio slana riba, a kad ono...
Malawci mi se tu super uklapaju...ostali mali slabije. Opet, blesavo je nekog sikanirati ako zeli imati odredjenu vrstu ribe, pa makar ne pasu s ostalim stanovnicima aq.
Mozemo mi mislit kajgod, ali ribe u aq su tam da bi nas veselile i stavljene su nama na izbor, pa ak zive u malo cudnijim uvjetima nego u prirodi, kaj se moze. Ni mi ljudi ne zivimo u nekim super uvjetima!
Meni su recimo Hemichromis Lifalili pojeli Pseud. Demasone, ali kaj sad. Opet Lifaliliji su mi zanimljivi zbog boje, i ponasanja jer uvijek zajedno plivaju i dodiruju se dok plivaju i tak izgledaju kao neki zaljubljeni otkaceni par.
Ak se nekom svidja neka riba i zeli je malo proucavati, a ima aq sa slicnim uvjetima koji njima treba, ja sam za to da ih bubne u nutra, jer nas je gust najvazniji.

Akvariji nisu centri za zbrinjavanje ugrozenih zivotinja iz prirode, naravno da cinimo sve da im je unutra sto ugodnije, ali nek se i one malo zrtvuju i gledaju neke nepoznaze face riba koje inace kakti u prirodi ne bi vidjele. A kaze se da prirodno veca riba jede manju, pa ak tko koga pojede ili neka riba strada, i to je prirodno.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #14 u: Studeni 21, 2007, 11:11:00 prijepodne »
Treba to pogledati ovako,Domfra je stavio slike svog akvarija i naravno te logički je ,da če dobiti neke predloge,ideje,savete,kao i komentare,naravno u pozitivnom ,kao u negativnom smislu.Mislim,da tu nema nekih "zamjerki",jer svako prokomentariše ,kako on to ume.Naravno,težnja tog foruma,je ,da se akvaristika,u tom slučaju ciklidistika digne na viši nivo,te da se akvariji i uredjenja rade nalik onima u prirodi.Ipak treba težiti ka tom cilju.

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #15 u: Studeni 21, 2007, 11:27:00 prijepodne »

Kao sta si sam naveo bilo bi bolje tamnije kamenje sa sljemena, vidio sam ga po akvarijima te jako lijepog kamenja i isto je free. Vjerovatno bi bio dobra kombinacija sa bijelim pijeskom (ja sam ga imao i nije mi se pokazao bas nesto), ako ti je toliko stalo do njega...

Svakako glasam za visi nivo, koliko god to moguce bilo!

Edited by: TiTech

Offline ningor

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Čakovec
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #16 u: Studeni 21, 2007, 15:33:00 poslijepodne »

Čitaj ovako,struka se nikad neće složiti sa morskim kamenjem u ciklidnom tanku (okusio na vlastitoj koži),ali ako se to tebi dopada i ako te posebno veseli,ostavi!Posložio si akvarij onak kak je tebi najljepše,a mi svi gledamo svaki iz svog kuta stajališta!Što se tiče koralja,e tu neznam!

Offline korni

• Punopravni član
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #17 u: Studeni 21, 2007, 16:25:00 poslijepodne »

Akvariji, ma kako oni prekrasni bili, kao ni krletke s pticama, nikad nece, niti ne mogu biti nista drugo nego tek odraz, ili slika prirodnog stanista, vise ili manje uspjesna. Sve ostalo je stvar nase vlastite imaginacije, maste, zelja, ideja, kreativnosti i materijalnih mogucnosti.

Stoga sve sto mi tu komentiramo je zapravo besmisleno nametanje vlastitog ukusa i uzaludno sabloniziranje necega sto bi trebalo biti nalik autenticnom, iako ce uz sav trud ostati i dalje "tek" akvaristicki original proizasao iz ljudskog truda da se imitira priroda, ili jos bolje-Bozje nenadmasno djelo. Eto, opet dolazimodo izvorapa se tu lijepo vidipradavna ljudska zelja da budemo mali bogovi koji ce imati kontrolu svijeta pod svojim rukama.

Ono sto se isplati komentirati je vise stvar tehnicke prirode. Dati pokoji savjet proizasao iz vlastitog iskustva s ciljem da zarobljeni organizmi duze pozive.

U skladu s tim: radi sto hoces od akvarija dok god to pase tebi i ribama.Edited by: korni
Zagreb

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #18 u: Studeni 23, 2007, 17:47:00 poslijepodne »
Što se tice morskog kamenja, meni se nikako ne sviđa u slatkovodnom akvariju...slazem se sa misljenjima da bi (svaki) akvarij trebao biti sto je moguce vise izgledom slican prirodnom stanistu riba koje se u njemu nalaze. lp

Offline korni

• Punopravni član
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #19 u: Studeni 23, 2007, 22:21:00 poslijepodne »

Pa jasno. Tu cemo se svi sloziti.

Ali opet ne moze se ocekivati od svakog da bude perfekcionist u tom hobiju. Nekakva gruba slicnost se lako postigne cak i pomocu domaceg "materijala".Oni najpredaniji ceulaziti u takve detalje kao sto su autenticno kamenje i pijesak izvornog stanista. Mislim da ce i obican sljemenski kamen posluziti kao i dravski pijesak. A sad jel doticni kamen bas za ovaj ili onaj akvarij, i je li nijansu svjeliji ili tamniji od nekog tamo kojeg sam vidio negdje, malo je vazno. Bitno je da se covjek dobro osjeca kad to radi.

Nego, zanima me kakvi bi rezultati bili kad bi sepokrenuloakvaristicko natjecanje u izradicim autenticnijeg biotopa. Pobjednik bi mogao biti u dvije kategorije: onaj koji je prikupio najvise originalnih elemenata i onaj koji je bez ijednog izvornog elementa, a samo pomocu domacih resursa postigao izvorno najslicniji setup.
Zagreb

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #20 u: Studeni 24, 2007, 10:38:00 prijepodne »

I ne treba se očekivati od svakog da bude akvarista perfekcionista,barem ne u početku.Mada primarni cilj akvaristike jeste ribama obezbediti barem minimalne uslove,tako po litraži,sustanarima,kao i uredjenju akvarija.Jeste, da je sad nesmiselno pričati o izvorskim kamenima ili sličnim stvarima,kad su afrički ciklidi u pitanju,pa n ide se svaki dan u Malawi ili Tanzaniju.

Medjutim,pomoču svih pomagala,a pre svega interneta,taj nam je prirodni okoliš sasvim na domaku oči,ipak pomoču fotografija imamo u uvid,kakvo je zapravo prirodno stanište ,u tom slučaju malawi ciklida.

i šta nam preostaje,ne perfekcionizam,nego da sa nekom voljom uradimo dekoraciju u akvariju,kakvu imaju ti ciklidi u prirodi,pa sad i nije bitno jel kamen takav ili onakav,jel siv ili crveni,jel sa Sljemena ili sa neke obale reke,ne bitno je ,da mi sa tim materialom,koji nam je na dohvat ruke i ništa ne košta sebi uradimo mali komadič prirodnog okruženja iz koga nam dolaze ciklidi.E po mom mišljenju to jeste i primarni cilj akvariste.

Dakle imati u kuči kamen sa Sljemena,šljunak sa Save,ciklide iz jezera Malawi,a ,da nas sve to skupa podsječa na jezero Malawi,to samo primer..

Offline korni

• Punopravni član
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #21 u: Studeni 25, 2007, 00:39:00 prijepodne »

Citat: Bojko
Medjutim,pomoču svih pomagala,a pre svega interneta,taj nam je prirodni okoliš sasvim na domaku oči,ipak pomoču fotografija imamo u uvid,kakvo je zapravo prirodno stanište ,u tom slučaju malawi ciklida.

Ali jos nisam vidio nijedan akvarij na nasem forumu koji bi zbilja slicio Malawi jezeru. Koliko sam vidio podvodne fotke iz Malawija, prevladavaju velike monolitne stijene oker nijansi prekrivne tepihom gustih i kratkih algi.Nasi akvaristi vecinom uranjaju morske skriljavce, tamne granite i slicne stijene.Kad se rade pozadine kopiraju se naslagani mali kamencici umjesto gromade kakve prevladavaju u Malawi jezeru.

Dakle ili smo slabi kopiranti ili je zavladalo opce krivo misljenje kako Malawi mora izgledati.Ispada daje najvaznije iskopirati akvarij nekog velikana s foruma koji je postavio kriterije o setupu doticnog biotopa. Imalo tkose usudi mrdnuti dalje od tog tzv. standarda da ne bi primio slabe ritike i pobrao tudju pamet, ili slikovito receno dobio jezikovu juhu preko tipkovnice.

Mislim da tu nedostajuslobodna kreativnost i pravaoriginalnost. Sve se svodina kopiranje tudjih ideja, ili jos gore, nemoguca misija: kopiranje jezera.Umjetnost jeod onog sto nadjes oko sebe sloziti oku zanimljivu postavu i naizgled obicnim stvarima privuci paznju.

Citat: Bojko
Dakle imati u kuči kamen sa Sljemena,šljunak sa Save,ciklide iz jezera Malawi,a ,da nas sve to skupa podsječa na jezero Malawi,to samo primer..

Kamen sa Sljemena, šljunak iz Save, Malawi ciklidi, aukupni ugodjaj: morski -sa rupama od prstaca, ili disco -s obojenom rasvjetom, ili gusarski -s pvc brodovima i kosturima, ili minimalisticki -bez icega samo s tehnikom u akvariju...

Mene akvariji uopce ne podsjecaju na bilo sto konkretno, nego me sami po sebi toliko zadivljuju da uvijek kad vidim lijep akvarij krenem u mislima na jedno malo ineodredjeno putovanje. Nakon tog dozivljaja mogu reci jel mi se akvarij istinski svidio ili jetek posudaza drzanjeriba.

Edited by: korni
Zagreb

Offline Ignus

• Punopravni član
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #22 u: Studeni 25, 2007, 01:15:00 prijepodne »

Akvarij je postavljen na javni forum da ga prokomentiraju članovi tog foruma. Slažem se da svatko može u svoja 4 zida napraviti kakav god hoće akvarij ( imam prijateljicu sa betom u 20litrenoj kugli sa plavim umjetnim šljunkom i ona je sretna a i on se bar za sad ne žali ) ali ako ga stavi na forum mora očekivati kako pozitivne tako i negativne kritike.

Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline korni

• Punopravni član
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #23 u: Studeni 25, 2007, 09:45:00 prijepodne »

Citat: Ignus
Akvarij je postavljen na javni forum da ga prokomentiraju... ali ako ga stavi na forum mora očekivati kako pozitivne tako i negativne kritike.

pa jasno, ali malo filozofiramo... tek toliko da se nesto dogadja na forumu...
Zagreb

Offline domfra

• Punopravni član
  • **
Moj ciklidni mix..
« Odgovori #24 u: Studeni 25, 2007, 10:23:00 prijepodne »
Čitam,gledam,učim i ponekad se nasmijem...korni imaš 5 od mene. U međuvremenu, amerikanci su otišli iz akvarija i popunili ga malawci...a kamenje? nebih se mijenjao za nikakvo u odnosu na morsko.Treba ga vidjeti uživo. Kao i komentare mnogih koji su to učinili i ostali bez teksta.Meni je prelijepo i neću ga mijenjati,sigurno. Malawci uživaju u bezbrojnim rupama i prolazima a ja u malawcima.Vidio sam jako puno akvarija sa stijenama iz shopova i sa sljemena ali...da,Korni, u pravu si za kamenje iz Malawi-ja, osobno sam ga vidio i boravio u Africi...i nedaj bože da takav ugođaj vlada u mom akvariju....i nemojte se ljutiti, jedno "filozofsko" pitanje... kakav okoliš trebaju hrčci,ptice,gmazovi koje tako "okrutno držimo u krletkama i terarijima koji "izgledaju" kao njihovo prirodno stanište?...mislim da ipak mi,akvaristi, pružamo puno,puno više svojim ljubimcima, bilo to sa morskim ili sljemenskim kamenom.Toliko,neću više,volim vas sve skupa.