Eh pa eto ja napravio sve...
Evo ovo je poklopac kako je bio u originalu, na prednjoj strani dva otvora, jedan obiean, drugi za automatsku hranilicu. Na zadnjoj strani ima i otvor za filter, a ovo sa hrpom kamenca na sebi je plastiena kutija sa prigušnicom, starterom i na sebi ima grla za cijev. Ima i reflektor ali sam ga skinuo jer sam slikao kad sam vea poeeo raskopavati.

Evo kako to izgleda nakon pranja podmazivanja i kompletnog rastavljanja.

Prva ideja je bila postaviti neke nosaee i na njih grla, a prigušnicu i startere izvuai vani. Ali nakon nekog vremenadobio sam ideju da preskoeim grla i lampe spojim rednim stezaljakama. I tako sam smislio ovo kao nosae grla:

Obujmice za cijevi za el. instalacije fi 25 (komad je oko 1 kn), taman za uglaviti neonku. Na svakoj sam odrezao jedan kraj preko rupe kako bi mogle stajati jedna pored druge u ravnini. Sad je na red došao nosae na koga ae se to prievrstiti. Buduai da sam radio neki filter od pleksija od restlova sam napravio ploeice prema ovoj širini i dužini. Buduai da je pleksi bio 2,5 mm, tri ploeice sam zaljepio jednu na drugu. Trebao je i neki odstojnik i naeina kako to zašarafiti. Tu sam upotrebiometalne tiple za namještaj. Inaee se upotrebljavaju za šarafljenje rueki za ladice i sl. Dužina oko 1,5 cm i klasiean navoj za obiean šaraf.

Rupa u pleksiju je 5 mm i pošto tiple imaju rascjepak na kraju (narezani kraj) eekiaem se nabijaju i zaglavljuju u rupu.
Montirano to izgleda ovako:

Iako se baš najbolje ne vidi na slici postoji razmak izme?u ploeica, a cijevi su stabilne u nosaeu. (Na gornjoj slici se vidi jedna tipla zabijena u ploeicu, ona je zabijena do kraja i dalje ne ide).
Trenutno sam problem reflektora riješi sa aluminijskom samoljepivom trakom koju sam kupio u pevecu (10 m košta 24 kn, 50 m 23 kn !!!). Trebaae i za druge akvarije da pojaea svjetlo.

Kad sam zalijepio trakusjetio sam se da sam mogao i cijelu unutrašnjost obljepiti, ali šta je tu je...

Nosaei lampi imaju dosta veliku površinu i njih sam silikonom uvalio na plastiku.

Nakon sušenja došao je red na postavljanje startera i prigušnice i spajanje žica. Startere i prigušnicu sam zašarafio na stražnju ploeu poklopca.

I to je to, di je struja ?... Radiiii

Svi spojevi su zaliveni silikonom kako nebi oksidirali. Napominjem da ako neko krene mojim stopama,korištena prigušnica nije iz originalnog poklopca nego jaea (1x40W ili 2x20W), a ni starteri nisu obieni nego za serijsko spajanje. Ali to je više tehnieka stvar, ako nekoga zanima mogu i to objasniti i dati shemu, ovo je ovdje samo kao ideja.
Možda sam trebao poslati ovo u uradi sam ali kako sam vea zapoeeo ovu temu ovdje, evo prikaz i kako sam je završio. Uh, al sam se raspisao.
Lampe su sada aqua-glo i osram fluora. Idem sad složiti svoje napaaene biljke da se suneaju i nadati se da ae ovo sada raditi.