Kolovoz 21, 2025, 11:26:56 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Nadogradnja rasvjete  (Posjeta: 2963 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sporting

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Nadogradnja rasvjete
« u: Srpanj 24, 2004, 22:38:00 poslijepodne »
Akvarij je dužine 60 cm, tvornieki poklopac sa jednom lampom 15 W (trenutno Fluora). Dodao sam prije i jednu onu štednu žarulju, ali koliko mi se to eini po biljkama nije dovoljno. Sad bi probao izbaciti ovu žarulju i dodati još jednu cijev. Pošto nema mjesta morao bi izbaciti prigušnicu iz poklopca. Tehnieki je sve OK, nemam problema sa izvedbom tog dijela, ali me zanima Vaše mišljenje hoae li to onda biti donekle OK. Znaei biti ae dva puta 15W, a razmišljao sam staviti Fluoru i Aqua-glo, pa me prosvijetlite...
Zagreb, Cvjetno naselje

Offline For_life

• Punopravni član
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #1 u: Srpanj 24, 2004, 22:43:00 poslijepodne »
koliko ti akvarij ima litara?
Grad od milijardu bendova-Grad na na Rječini

Offline Sporting

• Punopravni član
  • **
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #2 u: Srpanj 24, 2004, 22:50:00 poslijepodne »
60 x 30 x 30 i nekih 6 cm podloge, mislim da je to nešto ispod 60 litara
Zagreb, Cvjetno naselje

Offline miran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #3 u: Srpanj 25, 2004, 00:30:00 prijepodne »
Da nije to Juwel poklopac?
Zagreb / Hrvatska

Offline Sporting

• Punopravni član
  • **
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #4 u: Srpanj 25, 2004, 06:52:00 prijepodne »
Nije Juwel, to je neki komplet akvarij, sa grijaeem i Eheim filterom...
Zagreb, Cvjetno naselje

Offline miran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #5 u: Srpanj 25, 2004, 10:01:00 prijepodne »
Ma pitam jer ja imam Juwel i zanima me ista stvar...samo kak ugurat još jednu cijev...
Zagreb / Hrvatska

Offline Frano_Zapresic

• Punopravni član
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #6 u: Srpanj 25, 2004, 10:37:00 prijepodne »
ima nas vise zainteresiranih
Zapresic / Hrvatska

Offline Ivek

• Punopravni član
    • http://www.mojklc.com
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #7 u: Srpanj 25, 2004, 12:12:00 poslijepodne »
Ja planiram na svom poklopcu dodat jednu neonku od 10W u pozadini prve neonke jer stvarno nigdje drugdje ne stane, a da stavljam jaeu neonku za to stvarno nema mjesta. Budem poslikao kad to napravim.

Offline Sporting

• Punopravni član
  • **
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #8 u: Srpanj 25, 2004, 13:49:00 poslijepodne »

Budem poslikao to kako sam napravio, kod mene je poklopac izveden tako da mogu kompletno izvaditi plastienu kutiju u kojoj je prigušnica i na kojoj su grla. Iako, da se to ne može izvaditi bio sam spreman odlomiti tu plastiku kako bi smjestio dvije lampe. Sve sam isprobao, staae mi opet sve u poklopac (prigušnica i starteri) i dvije lampe. Sistem uevršaivanja sam isto tako izveo od priruenog materijala.

Zanima me mišljenje o izboru lampi, vjerujem da ae 30 wata na manje od 60 lit. biti OK. Imam i samoljepivu alu foliju u traci, pa ae to privremeno biti reflektor dok ne riješim nešto drugo (ili kupim).
Zagreb, Cvjetno naselje

Offline ZEC

• Punopravni član
    • http://htnet.hr
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #9 u: Srpanj 25, 2004, 17:45:00 poslijepodne »
Pa prosirite kuciste za lampe, tj. prorezite plasticno kuciste i od poliestera napravite za jos jednu lampu, tako je moj frend napravio
Lipik - Pakrac / Hrvatska
Covjek uci dok je ziv i opet umre glup

Offline Sporting

• Punopravni član
  • **
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #10 u: Srpanj 25, 2004, 17:55:00 poslijepodne »

Eh pa eto ja napravio sve...

Evo ovo je poklopac kako je bio u originalu, na prednjoj strani dva otvora, jedan obiean, drugi za automatsku hranilicu. Na zadnjoj strani ima i otvor za filter, a ovo sa hrpom kamenca na sebi je plastiena kutija sa prigušnicom, starterom i na sebi ima grla za cijev. Ima i reflektor ali sam ga skinuo jer sam slikao kad sam vea poeeo raskopavati.

Evo kako to izgleda nakon pranja podmazivanja i kompletnog rastavljanja.

Prva ideja je bila postaviti neke nosaee i na njih grla, a prigušnicu i startere izvuai vani. Ali nakon nekog vremenadobio sam ideju da preskoeim grla i lampe spojim rednim stezaljakama. I tako sam smislio ovo kao nosae grla:

Obujmice za cijevi za el. instalacije fi 25 (komad je oko 1 kn), taman za uglaviti neonku. Na svakoj sam odrezao jedan kraj preko rupe kako bi mogle stajati jedna pored druge u ravnini. Sad je na red došao nosae na koga ae se to prievrstiti. Buduai da sam radio neki filter od pleksija od restlova sam napravio ploeice prema ovoj širini i dužini. Buduai da je pleksi bio 2,5 mm, tri ploeice sam zaljepio jednu na drugu. Trebao je i neki odstojnik i naeina kako to zašarafiti. Tu sam upotrebiometalne tiple za namještaj. Inaee se upotrebljavaju za šarafljenje rueki za ladice i sl. Dužina oko 1,5 cm i klasiean navoj za obiean šaraf.

Rupa u pleksiju je 5 mm i pošto tiple imaju rascjepak na kraju (narezani kraj) eekiaem se nabijaju i zaglavljuju u rupu.
Montirano to izgleda ovako:

Iako se baš najbolje ne vidi na slici postoji razmak izme?u ploeica, a cijevi su stabilne u nosaeu. (Na gornjoj slici se vidi jedna tipla zabijena u ploeicu, ona je zabijena do kraja i dalje ne ide).

Trenutno sam problem reflektora riješi sa aluminijskom samoljepivom trakom koju sam kupio u pevecu (10 m košta 24 kn, 50 m 23 kn !!!). Trebaae i za druge akvarije da pojaea svjetlo.

Kad sam zalijepio trakusjetio sam se da sam mogao i cijelu unutrašnjost obljepiti, ali šta je tu je...

Nosaei lampi imaju dosta veliku površinu i njih sam silikonom uvalio na plastiku.

Nakon sušenja došao je red na postavljanje startera i prigušnice i spajanje žica. Startere i prigušnicu sam zašarafio na stražnju ploeu poklopca.

I to je to, di je struja ?... Radiiii

Svi spojevi su zaliveni silikonom kako nebi oksidirali. Napominjem da ako neko krene mojim stopama,korištena prigušnica nije iz originalnog poklopca nego jaea (1x40W ili 2x20W), a ni starteri nisu obieni nego za serijsko spajanje. Ali to je više tehnieka stvar, ako nekoga zanima mogu i to objasniti i dati shemu, ovo je ovdje samo kao ideja.
Možda sam trebao poslati ovo u uradi sam ali kako sam vea zapoeeo ovu temu ovdje, evo prikaz i kako sam je završio. Uh, al sam se raspisao.

Lampe su sada aqua-glo i osram fluora. Idem sad složiti svoje napaaene biljke da se suneaju i nadati se da ae ovo sada raditi.
Zagreb, Cvjetno naselje

Offline For_life

• Punopravni član
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #11 u: Srpanj 26, 2004, 10:41:00 prijepodne »

Grad od milijardu bendova-Grad na na Rječini

Offline humanhambone

• Novi član
  • *
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #12 u: Svibanj 22, 2006, 21:49:00 poslijepodne »

Citat: Sporting

Eh pa eto ja napravio sve...

Evo ovo je poklopac kako je bio u originalu, na prednjoj strani dva otvora, jedan obiean, drugi za automatsku hranilicu. Na zadnjoj strani ima i otvor za filter, a ovo sa hrpom kamenca na sebi je plastiena kutija sa prigušnicom, starterom i na sebi ima grla za cijev. Ima i reflektor ali sam ga skinuo jer sam slikao kad sam vea poeeo raskopavati.

Evo kako to izgleda nakon pranja podmazivanja i kompletnog rastavljanja.

Prva ideja je bila postaviti neke nosaee i na njih grla, a prigušnicu i startere izvuai vani. Ali nakon nekog vremenadobio sam ideju da preskoeim grla i lampe spojim rednim stezaljakama. I tako sam smislio ovo kao nosae grla:

Obujmice za cijevi za el. instalacije fi 25 (komad je oko 1 kn), taman za uglaviti neonku. Na svakoj sam odrezao jedan kraj preko rupe kako bi mogle stajati jedna pored druge u ravnini. Sad je na red došao nosae na koga ae se to prievrstiti. Buduai da sam radio neki filter od pleksija od restlova sam napravio ploeice prema ovoj širini i dužini. Buduai da je pleksi bio 2,5 mm, tri ploeice sam zaljepio jednu na drugu. Trebao je i neki odstojnik i naeina kako to zašarafiti. Tu sam upotrebiometalne tiple za namještaj. Inaee se upotrebljavaju za šarafljenje rueki za ladice i sl. Dužina oko 1,5 cm i klasiean navoj za obiean šaraf.

Rupa u pleksiju je 5 mm i pošto tiple imaju rascjepak na kraju (narezani kraj) eekiaem se nabijaju i zaglavljuju u rupu.
Montirano to izgleda ovako:

Iako se baš najbolje ne vidi na slici postoji razmak izme?u ploeica, a cijevi su stabilne u nosaeu. (Na gornjoj slici se vidi jedna tipla zabijena u ploeicu, ona je zabijena do kraja i dalje ne ide).

Trenutno sam problem reflektora riješi sa aluminijskom samoljepivom trakom koju sam kupio u pevecu (10 m košta 24 kn, 50 m 23 kn !!!). Trebaae i za druge akvarije da pojaea svjetlo.

Kad sam zalijepio trakusjetio sam se da sam mogao i cijelu unutrašnjost obljepiti, ali šta je tu je...

Nosaei lampi imaju dosta veliku površinu i njih sam silikonom uvalio na plastiku.

Nakon sušenja došao je red na postavljanje startera i prigušnice i spajanje žica. Startere i prigušnicu sam zašarafio na stražnju ploeu poklopca.

I to je to, di je struja ?... Radiiii

Svi spojevi su zaliveni silikonom kako nebi oksidirali. Napominjem da ako neko krene mojim stopama,korištena prigušnica nije iz originalnog poklopca nego jaea (1x40W ili 2x20W), a ni starteri nisu obieni nego za serijsko spajanje. Ali to je više tehnieka stvar, ako nekoga zanima mogu i to objasniti i dati shemu, ovo je ovdje samo kao ideja.
Možda sam trebao poslati ovo u uradi sam ali kako sam vea zapoeeo ovu temu ovdje, evo prikaz i kako sam je završio. Uh, al sam se raspisao.

Lampe su sada aqua-glo i osram fluora. Idem sad složiti svoje napaaene biljke da se suneaju i nadati se da ae ovo sada raditi.

Offline humanhambone

• Novi član
  • *
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #13 u: Svibanj 22, 2006, 21:50:00 poslijepodne »
zanima me ako možeš stavit sliku kako si točno spojio u strujni krug lampu starter i prigušnicu.
Imam visokotlačnu lampu od 400w
hvala unaprijed

Offline demba

• Punopravni član
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #14 u: Svibanj 22, 2006, 22:04:00 poslijepodne »

please, shema strujnog kruga... meni bi tako što isto trebalo.

i, kako si uspio spojiti lampe bez grla? jeli to siguran spoj?
Zagreb

Offline astronaut

• Punopravni član
    • http://www.durancroatia.com
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #15 u: Svibanj 24, 2006, 20:24:00 poslijepodne »

ok.odlicno

ja imam dva pitanja.

1.koliko pospjesuje refleksiju ta samoljepljiva folija.jeli to nuzno...

2.dali bi bilo ok da se pozadi na kvarij iza stakla stavi recimo po sredini jos jedna halogenka,jer imam taj problem da mi biljke super uspijevajju pri vrhu a od sredine akvarija prema dolje mi gola stabljika i izgleda uzasno...sta da radim sta

Edited by: astronaut

Offline matta

• Punopravni član
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #16 u: Lipanj 19, 2006, 19:39:00 poslijepodne »

Admini ovo bi trebalo staviti u "uradi sam"!

Izvrstan How To? vodić.
Zabok, Veliko Trgovišće

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #17 u: Lipanj 19, 2006, 22:24:00 poslijepodne »
Odlican uradak, ajd malo pls pojasni ove startere za serijsko spajanje, pretpostavljam da imaju neku foru da ako jedan/jedna lampa crkne, druga ce i dalje radit?
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline Sporting

• Punopravni član
  • **
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #18 u: Siječanj 03, 2007, 15:06:00 poslijepodne »
Shema je preuzeta sa akvaristika.org

Zagreb, Cvjetno naselje

Offline duda

• Punopravni član
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #19 u: Siječanj 03, 2007, 22:36:00 poslijepodne »
ja imam juwel poklopac i ja bih još jednu lampu ugurala. Ali kako?

Offline Sporting

• Punopravni član
  • **
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #20 u: Siječanj 05, 2007, 08:48:00 prijepodne »
Ne znam točno kako Juwelov izgleda iznutra, ali se sigurno da riješiti ovako slično, bitno da ima mjesta za dvije lampe. Ako se stave i prigušnice iz šparne lampe može se izbaciti stara elektromagnetska tako da se dobije još prostora. To ću ja sljedeće probati izvesti, da izbjegnem grijanje ispod poklopca.
Zagreb, Cvjetno naselje

Offline duda

• Punopravni član
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #21 u: Siječanj 05, 2007, 09:54:00 prijepodne »
E, u tom i je cjeli problem. Ja nigdje ne vidim di mogu stavit još jednu lampu. Inače bih ja imala 2 a ne 1. Zato juwel poklopci

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #22 u: Siječanj 08, 2007, 09:45:00 prijepodne »
Moze u juwel rekord bez problema i dvije lampe...za jos jednu evo vam link.

A druga moze uz tvornicku lampu...Samo malo pregledajte stare postove u vezi toga.

Offline duda

• Punopravni član
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #23 u: Siječanj 08, 2007, 17:27:00 poslijepodne »
Ma ja sam švrljala koliko puta pa nemogu nači. Samo da te pitam LP 25 jesi uspio stavit tamo lampu di je označeno sa onom crvenom strelicom?si to razbio ili...?mislim tu plastiku

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Nadogradnja rasvjete
« Odgovori #24 u: Siječanj 09, 2007, 08:15:00 prijepodne »
Nisam stavljao iza lampu, nisam htio razbijat cijeli poklopac.

Drugu lampu sam stavio pored one tvornicke, one u sredini...A prvu kao na slikama.