Pozdrav!
Jest, bilo je i mene strah mjenjati previse vode u pocetku pa sam kao rezultat dobila pomor svih riba. 2 puta. 2 puta i glupome dosta i evo, 3. mrijest je ispao ko bog, nemogu biti savrseniji, zdraviji i razvijeniji: a to je rezultat ovog recepta:
1).svaka 2-3 dana mjenjanje 30 % vode. Ako zaboravis koji dan (meni se desilo i po 5 da prodje) obavezna izmjena od 50 % (nije dobro nikada vise). Vodu ne nadoljevas naglo iz karnistra (bar u prvim danima - tjednima) vec poooolako na infizija-stistem: kap po kap. Na taj nacin nema bojazni da ce bebe dozivjeti shok. Osobito je bitna temperaturna stabilnost vode - ja sam imala u jednom danu kiksove zbog loseg grijaca... od tog trenutka na dalje muzjacima su se iskrivile peraje. A krivljenje peraja je najmanje sto im se moze desiti, sretna sam sto su zivi.
Sto su stariji to izmjene vode mogu postati rijedje, tako da sa mjesec dana im vodu mozes mjenjati vec svaka 4-5 dana. Pod uvjetom da imas dobar filter.
Velika je zabluda da ove ribe prezivljavaju svakave uvjete. Zapravo, nije da ne prezivljavaju, ali kako ce izgledati i koje ce im biti zdravlje.. to je pitanje. Betta voli jako cistu vodu. Samo u takvoj vodi ce narast zdrava i bez krivljenja peraja, bez upala. Upravo kod betta su upale strasno ceste. Zasto? Ne zato jer su to ribe podloznije od drugih, vec zato sto ljudi misle da njima treba manje njege, drze ih u bocama i teglama rijetko mjenjajuci vodu... I ja sama imam dosta problema sa odvojenima - jer ih treba cistiti svaka 2 dana minimalno da bi voda bila cista - pa to bez filtracije nikada nije to. I opet imam cesta oboljenja. Za razliku od onih u akvarijima s filterima - potpuno druga slika.
2). Prehrana - obavezna ziva hrana u prehrani. Artemia po mogucnosti jer je najjlaksa za pripremiti i najdostupnija. Vidjet ces kako su moji izgledali dok su se artemiom hranili: ko da imaju 2 tjedna vise nego su imali. Druga prednost takve hrane je sto prlja mnogo manje, a i ziva hrana tjera mladj da se vise krece po samoj vodi loveci artemiju, a manje po dnu - sto, u dodiru sa prljavstionom uzrokuje upale, pa cak i stopiran razvoj ventralnih peraja.
To su jedine 2 tocke koje ce ti odrzati malce velikima i zdravima bez sumnje.
E, sto se fotografiranja tice...
Pogledala sam sto ti aparat nudi, i nije niposto los. Medjutim, nemas mogucnost manualnog upravljanja s njim pa je postavke tesko ili nemoguce sam namjestiti. Takodjer macro je uzasno los (12 cm) tako da bilo sto htjela uslikati na blizu, moras biti 12 cm udaljena od objekta da bi bio ostar (na ukljucen macro)
Drugo, imas dobru visinu ISO-a, do 1000, no savjetujem da ne koristis vise od 400 jer ce ti slika inace biti previse ... brasnasta

Namjesti na program "Beach" ili "Snow", no obavezno postavi neko svijetlo sto jace iznad akvarija (stolnu lampu od minimalno 60 W) i isprobavaj. Probaj sa jos raznih programa i vidi kako ti uspjevaju slike. Ako ispadaju premracne probaj povecavati ISO, ako mozes.
Ako slikas sa flashom nemoj slikati ravno prema staklu nego ukosi aparat u odnosu na povrsinu stakla da ti se flash ne odbija od stakla. Najbolje je prisloniti aparat skroz uz staklo pa odbljeska uopce nece biti. Problem ti onda moze biti samo udaljenost ribice - mora biti na min. 12 cm.
Valjda si me skuzila sto

Znam kako to sve zbunjujuce zvuci pa se nadam da sam bar malo pomogla...
Poz!