Srpanj 22, 2025, 01:29:36 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: filter  (Posjeta: 1585 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cukibuki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Dob: 40
filter
« u: Studeni 11, 2007, 18:18:00 poslijepodne »

pozdrav svima na forumu...trenutno imam aq sa guppyma bez svjetla 50L, i odlucila sam nabaviti novi al da bude bas kako treba, a ovog cu pokloniti...namjeravam takodjer drzati i biljke-do sada su bez svjetla ugibale...zracnu pumpu imam ali bi uzela novu jer je ova stvarno preglasna...

pitanja su:

1.)koji filter da kupim za akvarij od 70L? i da li se filter okrece da izbacuje vodu prema manjoj plohi ili u duzinu prema vecoj??

-da li je bolje unutarnji filter ili vanjski????

2.) koja je dobra pumpa za zrak naravno sto besumnija?

3.) i koju podlogu da stavim za biljke???

hvala puno
Zadar - Novi Sad

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
filter
« Odgovori #1 u: Studeni 11, 2007, 23:32:00 poslijepodne »

Dobro nam dosla na sajt, mnogo naucila i dugo nam tu ostala...

1. Na tvom mjestu bih gledala kakav vanjski, jer mislim da bi unutarnju oduzeo mjesto u i tako ne prevelikom akvariju. Iako nisam sigurna da ima vanjskih za ovu litrazu... Dakle, cekaj nekog pametnijeg...

Sto se izlaza filtera tice to je do tebe. Ja ne znam za neko pravilo. Uglavnom trebas osigurati sto bolju cirkulaciju kroz aq. Pa onda probaj da vidis kako ne bi ostalo dijelova aq gdje voda miruje... A i kako negdje ne bi bio prevelik protok, pa onda se bilje savija ili ribice ne zele plivati tu, jer im je "prebrzo"...

2. Ja imam Tetrinu (i to najjacu koju imaju) i stvarno je za razliku od Atmana (najmanjeg kojeg imaju) besumna...

3. Imam takodjer tetrin substrat i mislim da je OK. Druge nisam koristila, pa ne mogu ni komentirati... Iako sam citala mnogo da je (pravilno) pripremljena zemlja najbolji depo kojekakvih stvarcica, koje su bilju potrebne...
Edited by: Ninina mama
Tuzlanka u Sarajevu

Offline duda

• Punopravni član
filter
« Odgovori #2 u: Studeni 12, 2007, 10:24:00 prijepodne »

cukibuki dobro došla!

Ima, ima vanjskih na tu litražu evo ja imam 55 lit i vanjski fluval 104 i prezadovoljna sam. Ja osobno nevolim unutarnje filtere iz toga razloga šta zauzimaju poprilično mjesta a rađe ču na tom mjesto ako je aq biljni zasadit koju biljku više a i ribice če imat više prostora.. I opčenito mi ga je ružno estetski vidjeti... I vanjski ima poprilično tih komora di možeš stavit dosta tog filter materijala. No ti odluči šta tebi najviše odgovara. Ako češ imati biljn aq a čini m ise da očeš kad pitaš za substrat onda ti i netreba zračna pumpa... Ako je gusto zasađen (biljem) znamo da bilje proizvodi kisik neeč ribicama manjkati kisika... No moram ti priznati ja sam uzela zračnu pumpu još na samom početku akvaristke jer tad nisam znala ništa i u trgovin isu m urekli bez obzira na bilje itd da zračna pumpa mora bit... Filter ti također mreška površinu vode ti samo reguliraš protok vode očeš jako, slabo, srednje...

No ti možeš uzet pumpu zračnu pumpu ako baš očeš za svaki slučaj da se osiguraš ( ako iz nekoga razloga zatreba)ja imam Elite 802 i ništa je nečujem...

Šta se tiče podloge u tom od 55 lit sam stavila tetra complete substrate.. ali sam na dno stavila drobljene lave i onda tetra substrat koji sam još pomiješala sa tetra initial sticks ( aktivator podloge) i na to gore šljunak...

Offline domfra

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
filter
« Odgovori #3 u: Studeni 12, 2007, 11:23:00 prijepodne »
Nisam siguran da se za tako mali akvarij isplati kupovati vanjski filter i zračnu pumpu...postoje dosta jeftiniji unutrašlni filteri koji su vrlo malih dimenzija i ujedno ubacuju zrak u akvarij. Ovo pod pretpostavkom da se ne "zaraziš" akvaristikom kao i mi svi, te poželiš nabaviti veći akvarij....u tom su slučaju veći vanjski filteri zakon...

Offline duda

• Punopravni član
filter
« Odgovori #4 u: Studeni 12, 2007, 12:13:00 poslijepodne »
Ja sam promjenila 2 unutarnja i nisam nikako bila zadovoljna njihovim radom.. voda mi je bila konstantno mutna.. poslje sam to zamjenila preljevnim koji je bio tako tako... filter materijala stane koliko stane jaaako malo i svak toliko ga treba čisiti i protrestjer stane sa radom i rotor zna jako zezat kod takvih filtera i još bi se dalo tu pisat..( moj je bio aquaclear) sad je namjenjen za karantenu... tako da po meni definitivno se isplati vanjski i na manje aq... A ti filteri nisu bili slabašni..osim ovog jednog AQuael ili kako večkoje sam imala. No bilo kako bilo svak iz svoga iskustva. kolegice tvoja je zadnja ti odluči... Edited by: duda

Offline cukibuki

• Punopravni član
  • **
filter
« Odgovori #5 u: Studeni 12, 2007, 18:44:00 poslijepodne »

pozdrav svima i hvala na dosadasnjim odgovorima....

sto mislite o unutarnjem filteru Fluval 3 plus do 130L protok 700/h...ima li ko kakva iskustva s ovim? hvala

inace moj je akvarij 72L
Zadar - Novi Sad

Offline domfra

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
filter
« Odgovori #6 u: Studeni 12, 2007, 19:27:00 poslijepodne »
Mislim da je to ipak prejak filter za takav akvarij. Ipak za 72 litra protok od 700l/h je ogromno. Morati ćeš protok ograničiti na maksimalno 1/3 do 1/2 protoka jer ćeš inače u akvariju imati takvo kolanje vode da će jadne ribice plivati turbo da opstanu. Opet ....ako misliš nabaviti veći akvarij,kupi ga,trebati će takav,ako ne,preporučam manjeg...

Offline cukibuki

• Punopravni član
  • **
filter
« Odgovori #7 u: Studeni 14, 2007, 13:11:00 poslijepodne »

evo ja opet pilam onda bi bilo mozda bolje da uzmen fluval 2plus... Protok vode je 400 l/h te je predviđen je za akvarije do 90 litara.

oce taj biti ok?

hvala svima, evo mi bas dodo poklopac iz zg pa ide susjed ljepiti akvarij
Zadar - Novi Sad

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
filter
« Odgovori #8 u: Studeni 14, 2007, 13:23:00 poslijepodne »
Ja imam fluval 2 plus i meni je super (istina na 54 litre, ali s minimalno bilja).
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline cukibuki

• Punopravni član
  • **
filter
« Odgovori #9 u: Studeni 14, 2007, 13:47:00 poslijepodne »
ja ga namjeravam koristiti na 72L sa puuno bilja, unutra ce ziviti tetrice 2vrste, molly,platy,1betta i cistaci
Zadar - Novi Sad

Offline cukibuki

• Punopravni član
  • **
filter
« Odgovori #10 u: Prosinac 02, 2007, 01:56:00 prijepodne »

ajd brzo u roku par dana da neko odgovori...idem u njemacku pa cu tamo vjerovatno uzet filter...dakle za 72L akvarij,dodamo pozadinu, pijesak, znaci nesto se smanji litraza, dal da uzmem fluval 2 plus unutarnji filter kaze da je do 90L ili fluval 105 ili fluval 104-kanistri (do 100L) i koja je razlika izmedju 105 i 104 filtera??

fl 2plus ima protok 400L/h, a fl 105 ima480L/h........ajd brzo neko sa vise iskustva da mogu sto prije kupiti....hvala svima, i oprostite na pilanju,al necu da se odma u startu zeznem
Zadar - Novi Sad

Offline Branko

• Punopravni član
  • Dob: 57 Lokacija: Zagreb
    • http://još.nemam
filter
« Odgovori #11 u: Prosinac 02, 2007, 11:15:00 prijepodne »
Ako već ideš u Njemačku onda tamo uzmi neki Eheim. Eheimi su "Mercedesi" u akvaristici, a u njemačkoj su i bitno jeftiniji nego kod nas.
Nonsense ist der Sieg des Geistes über die Vernunft!

Offline veljo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rab
filter
« Odgovori #12 u: Prosinac 02, 2007, 13:25:00 poslijepodne »
105 i 104 su ti u biti isti filter samo je 105 noviji model ali nema neke bitne razlike u fiteru tako da radije uzmi 104 ako je razlika u cijeni velika. Ja sam imao 104 na 75 litara super je radio svoj posao, sad sam ga premjestio na 112 litara i isto super obavlja posao, čistim ga svako 3-4 mjeseca ali mislim da bi radio bez problema i da ga čistim jednom godišnje. Moj glas za fluval 104 ili105

Offline valentina_vz

• Punopravni član
  • **
filter
« Odgovori #13 u: Prosinac 05, 2007, 10:37:00 prijepodne »
molim kritiku i savjet, da li kupiti vanjski filter tetratec ex1200? bio bi namjenjen za akvač od 435L