Srpanj 18, 2025, 17:40:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Dezinfekcija terarijuma i opreme  (Posjeta: 1841 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mikica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
    • BH akvaristika online
Dezinfekcija terarijuma i opreme
« u: Studeni 07, 2007, 15:00:00 poslijepodne »
U Zajac katalogu sam vidjela neka sredstva koja sluze za dezinfikovanje terarijuma.
Nisam jos nigdje nasla da se terarijum mora dezinfikovati pa me interesuje da li vi to radite ,kako i sa kojim sredstvima i koliko cesto?
Drugo pitanje se odnosi na pripremu drveta ,kamena ,pijeska i ostalog .
Imam spremno kamenje izvadjeno iz mora (stijene sa obale) i komade loze iz neprskanog vinograda .Mogu li koristiti takvo kamenje za uredjenje terarija za bradatu agamu i da li te komade loze trebam nesto posebno tretirati?Da li trebam obratiti paznju na ostre ivice tog kamena? Moze li se guster ozlijediti ?
Pijesak treba da kupim za par dana .Kakav predlazete ,koje granulacije i koje boje su najprirodnije ? Pozz i hvala !

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
« Odgovori #1 u: Studeni 07, 2007, 15:38:00 poslijepodne »
Pa ovako, terarij bi trebala oprat vručom vodom iznutra, to je dovoljno.
Šta se tiće ovih stvari šta stavljaš u terarij, obavezno ih moraš dezimficirat da ne uneseš neku šaju-baju unutra. Drva možeš prokuhat, ispeč u pečici a neki ih i poliju domestosom (al onda ih treba dobro oprat). Šta se tiče kamena treba ga prokuhat.
A pjesak ti je najbolje uzet onaj pustinjski (imaš ga po pet shopovima, pakiraje od 5kg), ili imaš za kupit pijesak za dječije pješčanike.

Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline rocky_

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Studeni 14, 2007, 17:27:00 poslijepodne »
puno ti je jeftiniji u građevinskim poduzećima (pijesak) uzmes ga u vreci i samo ga prosusiš kasnije

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #3 u: Studeni 14, 2007, 19:34:00 poslijepodne »

Citat: rocky_
puno ti je jeftiniji u građevinskim poduzećima (pijesak) uzmes ga u vreci i samo ga prosusiš kasnije

Jeftiniji jest, ali sadrži vrlo visok udio sitnih, prašinastih čestica. Jednom kada se potpuno osuši čitav se terarij iznutra zapraši što ne samoda ružno izgleda, već nije dobro ni za guštere (može izazvati probleme s dišnim putevima). Ukoliko želite koristiti građevinski pijesak, treba ga temeljito isprati prije korištenja u terariju što je, pogotovo ako se radi o većim količinama, vrlo zahtjevan i zamoran zadatak. Uvrećeni pijesak koji se prodaje po vrlo povoljnim cijenama u tržnim centrima pod deklaracijom "Pijesak za dječje pješčanike" je sterilan i bez sitnih čestica,tako da po mom mišljenju predstavlja best buy kombinaciju.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #4 u: Studeni 15, 2007, 08:28:00 prijepodne »
.... i taj isti pjesak košta 25kn 25 kg.....
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
« Odgovori #5 u: Studeni 16, 2007, 13:20:00 poslijepodne »
Pa sad sam stavila kvarcni pijesak (0.5-2 mm)koji koristim u akvariju. Valjda nije presitno .Plus sto ga nisam kuvala ,jer gdje da osushim 30 kila pijeska? Ispekla sam ga u rerni na 250 C petnaestak minuta . Pa et sta bude. Ostalo sam kuvala i odustala od morskog kamenja jer je preostro i ima rupe iz kojih je nemoguce istjerati svu prljavstinu.Hvala

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #6 u: Studeni 16, 2007, 18:02:00 poslijepodne »
Taj pijesak će odlično poslužiti. A posušiti 30 ili 50kg pijeska nije problem jednom kada napraviš dovoljno veliki terarij. Naprosto mokri pijesak istreseš u terarij, rasprostreš ga i upališ svjetla i grijače koji su namjenjeni održavanju mikroklime, a terarij ostaviš otvoren (ili još bolje ukloniš prednje staklene panele). U ovakvim uvjetima čak i velika količina pijeska osušit će se za 3-4 dana. Tako ja redovno radim.

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
« Odgovori #7 u: Studeni 16, 2007, 22:29:00 poslijepodne »
Nino G moja je agama stigla u terarij prije pijeska ,ne vjerujem da joj mogu staviti mokar pijesak i da ona bude u tom mokrom nekoliko dana .Ako je ovo u redu,a ne vidim razlog da nije ,ja se drzim moje metode 250 Celzijusa i udri!