Kolovoz 22, 2025, 18:30:03 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Nutrafin co2 problem!  (Posjeta: 1127 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dado12345

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Nutrafin co2 problem!
« u: Studeni 04, 2007, 15:49:00 poslijepodne »
Namon tirao sam sve po uptama i evo proslo je vec 48 h i jos nema mjehurica ,boca je bila ispod akvarija dali to smeta?Di grijesim ,pomozite molim vas!!!!
Dado

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
Nutrafin co2 problem!
« Odgovori #1 u: Studeni 04, 2007, 16:11:00 poslijepodne »
Nemam origigi nutrafin, ali mozda mogu pomoci... Provjeri ako ima datum na vrecicama od reagensa, mozda je star. Temperatura isto igra veliku ulogu, ako je ispod akvarija na podu, tamo je najhladnije, mozda jednostavno ne moze krenuti reakcija...

Ne znam sto pise u uputama, ali da li si stavio mlaku (oko 30C) vodu da bi pokrenuo reakciju?

Ako ne upali, sutra odes u poljoapoteku po Vrelko (vinski kvasac, 6 kn vrecica) i smuckaj vlastitu smjesu secera, kvasca i trunku sode bikarbone), najbolje ti je kvasac posebno pustiti da "proradi" u nekakvoj manjoj posudici sa malo vode i (navodno je optimum 15-20 minuta) kada kvasac "krene" ulijes ga u ostatak komponenti i zatvoris bocu...

Probaj, javi

O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Nutrafin co2 problem!
« Odgovori #2 u: Studeni 04, 2007, 17:17:00 poslijepodne »

Citat: dado12345
Namon tirao sam sve po uptama i evo proslo je vec 48 h i jos nema mjehurica ,boca je bila ispod akvarija dali to smeta?Di grijesim ,pomozite molim vas!!!!

POŠTOVANI DADO12345,

Prièekajte još 12 sati,kao što kaže kolega.Da ne trèite u poljoapoteku, najbliži duæan ima kvasac u prahu (jedna trećina originalnog pakiranja od 5g), žlièica sode bikarbone(èajna)+šeæer do one donje oznake ili ispupèenja ako je posuda originalna+voda do gornje oznake ogranièenja (voda može biti mlaka kao što je kolega naveo).Svakako može biti i da je istekao rok pripadajuæem kompletu,koji ste kupili uz sustav.

Možda niste dobro zatvorili bocu,pritegnite je.Nemojte gledati na Uputstvo, na kojem stoji nakon zatvaranja "otpustiti",to zaboravite!

Lijepi pozdrav!Edited by: kolonelo sipica
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline dado12345

• Punopravni član
  • **
Nutrafin co2 problem!
« Odgovori #3 u: Studeni 04, 2007, 17:33:00 poslijepodne »
Hvala pokusat cu!
Dado

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
Nutrafin co2 problem!
« Odgovori #4 u: Studeni 05, 2007, 09:04:00 prijepodne »
Pripazi samo da ne staviš previše kvasca pa da ti on uđe u akvarij od prevelikog pritiska. Ja stavljam jednu malu čajnu žličicu kvasca (ravnu s rubom) a sve drugo kao što su kolege rekle. Sodu bikarbonu stavi samo malo koliko stane na vršak noža. Ako staviš previše sode reakcija će biti jako spora. Ako ćeš imati presporu reakciju (malo mjehiruća) sljedeći puta možeš malo povećati količinu kvasca. Inače meni prvi mjehurići krenu za cc 2 sata. Kvasac prvo rastopi u maloj šalici u toploj vodi i ostavi oko 15 minuta. Tada sve stavi po receptu u bocu i čekaj.
Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Nutrafin co2 problem!
« Odgovori #5 u: Studeni 05, 2007, 23:44:00 poslijepodne »

Citat: friski
Pripazi samo da ne staviš previše kvasca pa da ti on uđe u akvarij od prevelikog pritiska. Ja stavljam jednu malu èajnu žlièicu kvasca (ravnu s rubom) a sve drugo kao što su kolege rekle. Sodu bikarbonu stavi samo malo koliko stane na vršak noža. Ako staviš previše sode reakcija æe biti jako spora. Ako æeš imati presporu reakciju (malo mjehiruæa) sljedeæi puta možeš malo poveæati kolièinu kvasca. Inaèe meni prvi mjehuriæi krenu za cc 2 sata. Kvasac prvo rastopi u maloj šalici u toploj vodi i ostavi oko 15 minuta. Tada sve stavi po receptu u bocu i èekaj.

Poštovani kolega Friski,

Bez ljutnje ali "navući ćete" kolegu Dado12345, da mu se stvarno sadržaj boce istovari u tank.

Originalna Nutrafinova boca je cca 7 dcl, i ako u nju stavite kvasca za jednu žlićicu (pa makar i onu manju čajnu), BUUUM, pa makar stavili iza toga i pet žlica sode bikarbone.

Stoga smo mu napomenuli da stavi 1/3 originalnog pakiranja suhog kvasca.Ne sumnjamo u vašu dobru volju, ali ovo što ste i sami naveli vrijedi za DIY sustav baziran na boci barem 1,5 litara, sa zaštitnom malom bocom.Moramo novog kolegu razumjeti, pa sjetite se samo vaših početaka, ni naši nisu bili bolji!!!!

Lijepi pozdrav!
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
Nutrafin co2 problem!
« Odgovori #6 u: Studeni 06, 2007, 09:19:00 prijepodne »
Spomenuti recept upotrebljavam već godinu dana i nemam nikakvih problema, naravno da ne bih preporučio nešto što niti sam ne radim. Više mi se čini ovo 1/3 kao prevelika količina pošto jednu vrečicu kvasca upotrebljavam više od 3 puta (ne znam kakve male žličice imate). Bilo je dosta govora o tome i dosta ljudi radi kao i ja, pogledajte prijašnje teme oko CO2 za nutrafinov paket.. Sve u svemu Dado12345 mora sam odlučiti u konačnici što napraviti. Naravno ja sam u dobroj volji želio pomoći jer sam i sam tapkao u mraku za najboljom smjesom. Uglavnom bolje da krene sa manjom količinom i postupno povećava količinu kvasca dok ne dobije zadovoljavajuću koncentraciju CO2. Mislim da se s time svi možemo složiti.

Vidi:  https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=23753&P N=4
i  https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=27149&P N=1

Eto sve u najboljoj namjeri.

Pozdrav svima.
Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline Vedran_23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Nutrafin co2 problem!
« Odgovori #7 u: Studeni 06, 2007, 10:00:00 prijepodne »
Sve to ovisi o veličini boce. Veličina boce je ključni čimbenik za određivanje količine smjese.
Ako će pomoći... Ja radim smjesu sa cca. 4dcl šećera, jedna čajna žlićka kvasca (trenutno Digo kvasac) i malo manje od pola žlićke sode bikarbone. Radi se o flaši od 1,5l. Prvo u flašu stavim šećer i dosipam pola flaše mlake vode, te sve to dobro izmučkam. Tada stavim kvasac i sodu bikarbonu te dopunim bocu da ukupno bude 2/3 vode. CO2 kreće u akvarij za cca. 2 sata i traje oko 2 tjedna... Izlazi oko 30 mjehurića u minuti, što je meni sasvim dosta...
Dok mi je boca bila pod akvarijem DIY sustav nije radio (vjerovatno zbog nedostatka pritiska), no kad sam stavio bocu iznad akvarija sve šljaka kao podmazano...

Da bi imao ono što nikad nisi imao,
moraš raditi ono što nikad nisi radio!

Offline spestana

• Punopravni član
  • **
Nutrafin co2 problem!
« Odgovori #8 u: Studeni 07, 2007, 22:19:00 poslijepodne »

ja se u potpunosti slazem sa friskijem 1žlica ce biti puno u oreg.boci. i ja jedan digo korisim za 2,5-3 puta i to je to.a imam i jos jednu bocu (karlovacko pivo 1lit)i tu tovarim malo vise posto je i boca malo veca -1digo za dva puta.obje boce mi stoje ispod aq i to nije problem .istina kod mene je to zatvoren prostor i tu mi je i fluval pa nije prehladno.

u svakom slucaju uzmes sve ove mjere sto kazu kolege pa se malo igras dok ne nadođeš.kvasa,secer i soda ti bar nisu skupi.ctako smo i mi dobili svoj "domaci recept.ps.kad sam ja kupio prvi komplet bio sam toliki tenkre i kupovao ona njihova punjenja za 50 KUNA.jos me boli i nikako si nemoj to raditi.u diy varijanti te to kosta cijele 3kn.

pozdrav iz osijeka