Srpanj 28, 2025, 22:23:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: ak uzgoj vs. divlje ribe  (Posjeta: 1152 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
ak uzgoj vs. divlje ribe
« u: Srpanj 23, 2004, 10:45:00 prijepodne »

Evo jedna zanimljiva tema za diskusiju... zanima me od ljudi sa iskustvom koliko su divlje ribe teže za uzgoj od akvarijski uzgojenih riba i da li vide kakve prednosti u uzgoju "divljaka"???

Tako?er me zanima koliko eesto je poželjno "promjeniti krv" da bi uzgojena riba bila kvalitetna??

...mislim da je svima jasno da se krv kod uzgoja mora osvježiti ukoliko želimo dobiti kvalitetnu mladu ribu...

tnx!

Offline chubby

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
ak uzgoj vs. divlje ribe
« Odgovori #1 u: Srpanj 23, 2004, 17:19:00 poslijepodne »

evo kada ti laprdas da i ja malo zagnojim...

sta to znaci "teze za uzgoj"? normalno da je lakse drzati i razmnozavati zivotinje uzgojene u zarobljenistvu. s vremenom u izmjeni generacija u uzgoju dolazi do fizioloskih i morfoloskihpromjena kao rezultat prilagodbe zivotinje novim uvjetima i tako od divlje zivotinje polako dobivamo domacu iliti pitomu. na kakve prednosti mislis?

osvjezavanje krvi ... da potrebno, al normalno da se ne mora. postoji puno akvarijskih riba koje su sve potomci nekoliko divlje ulovljenih primjeraka i tu nema i ne smije biti osvjezavanja krvi, npr. linije killia - oni brojevi i slova iza naziva vrste su oznaka mjesta, pronalazaca i godine i pokusava ih se odrzati u cistoj liniji, ne znam kako je s diskusima, ali svi oni oblici se moraju pariti medjusobno da bi geni ostali konsolidirani, a neki su potekli od samo jednog roditeljskog para.

primjeri iz viseg stupnja evolucije - australija puna kunica ... od samo 12 parova introduciranih prije stotinjak godina, populacija risa u hrvatskoj od samo 3 para, jedan je ubrzo crko tako da su svi potomci samo pet zivotinja .... znaci ne mora se osvjetzavati krv