Srpanj 22, 2025, 12:26:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Polunaravna metoda  (Posjeta: 974 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Polunaravna metoda
« u: Studeni 02, 2007, 23:35:00 poslijepodne »

Akvarista ima ,poslije uspelog mresta,na raspolaganju tri metode,koje sve dovode do jednog cilja,a to su mladi ciklidiči.Te metode su:

• veštačka /ikre stavimo u inkubator odmah posle mresta /
  • polunaravna metoda
  • prirodna metoda
  • [/list]

Pošto večina akvarista koristi polunaravno prirodu,a pošto se svake toliko vremena pojavi pitanje na tu temu,ajde da reknemo reč ili dve baš o toj metodi.

Polunaravnametoda zove se zbog toga,jer mi pustimo neko vreme ženki da nosi ikru u ustima,da bih mi to onda prekinuli i sami pomogli ženki,da se oslobodi mladunca.To u biti nije ništa loše .

Dakle krenimo več jednom.

Od naše je volje zavisno očemo li to raditi 14,15 ili 18,19 dan,mislim,da je kasnije bolje,no kako god da je,latimo se posla.

Pre svega želio bih naglasiti,da ja tako radim i ako ima ko komentar,dopunu,neka je slobodno iznese,kako bih ta priča bila jednom zauvijek ispisana kako valja i naravno ima ko neke slike,stavljaj.

Dobro,ženka ima puna usta mladunca a ja još nisam počeo,e sad ču.

• pripremim posudu,koju sam prethodno dobro očistio i u nju sipam vodu iz akvarija
    • uvatim ženku,to jeste možda najteži dio čitave priče,jer ženku VALJA UVATITI ŠTO PRIJE,da ne bih ona u nekom strahu izbacila mladuncad van
    • uhvatili smo ženku i sad je lepo fino držim sa palcem i kažiprstom,te joj glavu i škrge potopim v vodu-u biti pola ribe je u vodi
    • sad uzmem štapič,neka ne bude oštar,dobar je štapić za čišenje uši,ali otkinem mu dio sa vatom
    • otvorim usta ženki tim štapičem i malci počnu izletavati van...super
    • uradili smo to brzinski,ženku vračamo u matični akvarij,no ako vidimo,da je ženka ipak vidljivo iscrpljena te smršavljena,preporuka je ,da se nju stavi u posebni akvarij,obično 30 litara dovoljan je,kako bih se ona tamo na miru lepo oporavila i tek onda nju vraćamo u akvarij.No posle neke pauze vračanja,dekoracija se menja u glavnome akvariju,da ne bih več u štartu stradala.
    • [/list]

Eto prvi dio smo uradili,nego šta čemo sa mladuncima:

• ako nemate ništa,kotilica vam je jedini izbor i u glavni akvarij,preporuka je da se nešto stavi na tla kotilice,kako ne bih staroselci ćupkali mladunce.Obično se stavi,neki pleksi ili neku plastiku ili slično
      • imate neki akvarijčič od 20 litara ili više,super.U takav akvarij ide voda iz akvarija,grijač i sundjer filter i to je sve.Zašto sundjer filter? Zato jer takav filter neče vam oštečiti mladunce.
      • [/list]

I drugi dio smo uradili,nego kako,kad i sa čime hraniti mladunce?

Uh što ima tih pitanja,dobro krenimo.

• ako ste požurili sa vadjenjem i imaju malci još kesu od žumanca tada mladih ne hranite toliko vremena,dok imaju tu kesu.U toj kesi je hrana koju koriste maldunci,dok su u ženkinim ustama.
        • ako toga nema,malce se hrani artemijom,to jeste najbolje,no nemate vremena igrati se sa tim,dobra je i SERA mikropan.Malce hranite više puta dnevno
        • Pošto su malci jako osetljivi na nitrate te nitrate,svakodnevno se mere ta dva i po potrebi,a potreba jeste svakodnevna,menja se dio vode.Ipak mladunci su u najranijoj fazi svog života jako osetljivi na sve promene i povišene vrednosti Nitrata te nitrita utiču na kasnije deformitete,pogotovo kičme,zakržljavosti,ostaju mali i sl.Taj rad važi pre svega za male akvarije,ali i da imamo mladunce u velikom akvariju,isto se mere vrednosti nitrita i nitrata.Naravno dodavanje vitamina jeste jako koristno.
        • Kad su malo veči,male ciklidiče hranite hranom ko i veče ciklide,samo sa tom razlikom,da je fino sitno izmrvite.
        • [/list]

I tako mladunci imaju več 3 ili čak više meseca,treba jih oddat...e to je več druga priča.

Eto ukratko,kako sam napisao u početku,a tu opet ponavljam,sva svoja zapažanja,ili neka pitanja samo iznesite.

Edited by: Bojko

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Polunaravna metoda
« Odgovori #1 u: Studeni 03, 2007, 01:11:00 prijepodne »
svaka cast Bojko, kao uvijek zanimljiv i poucan clanak

nadam se da cu uskoro imati priliku to probati i u praksi a ne znat samo teoriju

Offline maculicauda

• Punopravni član
  • **
Polunaravna metoda
« Odgovori #2 u: Studeni 03, 2007, 08:04:00 prijepodne »

Dodao bih jedino da treba biti jako nježan dok se ženka drži prstima za škrge, jer joj je sluzokoža na tom dijelu jako osjetljiva i pritiskom se može oštetiti, a to kasnije inficirati. To je, osim stresa kojem izlažemo ribu tom metodom, slaba strana poluprirodne metode. Ja je osobno primjenjujem i time izmrijestim najveći broj mladih.

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
Polunaravna metoda
« Odgovori #3 u: Studeni 03, 2007, 09:50:00 prijepodne »
Ja se sam radio slicnu poluprirodnu metodu s tim da bi zenku odvojio u kotilicu nakon 15-ak dana i pustio je jos nekih tjedan dana da sama izbaci mlade i nakon toga nju odmah izvadio u posebnu kotilicu na par dana da se malo oporavi i vracao je u aq. Meni se ovo pokazalo kao ok sistem i funkcionira.