Evo ja au dati prvi komentar:
1. Što se tiee postolja sa ili bez nogu, a uzimajuai u obzir temeljna naeela fizike po pitanju tlaka gdje kaže da je tlak na površinu proporcionalan sili, a obrnuto proporcionakan površini nije teško zakljueiti što je bolje. Buduai da je tebi sila konstantna - 250 l vode + staklo + šljunak za podlogu ispada za imaš cca 400 kg mase iliti 4 kN silu, koju recimo da rasporediš na šest nogu, dobiješ 666,67 N po nozi, odnosno svaka noga ae ti držati otprilike 66 kg. Za to ti je dovoljna i kvadratna cijev 2X2 cm. Ako imaš podlogu od mekog matreijala (parket, laminat i sl.) bolje ti je da napraviš postolje bez nogu tako da ti stranice okvira nose konstrukciju - površina je ipak veaa pa neae nastati ošteaenja na podu ( ipak bi 66 kila na površini od 4 cm2 ostavila traga na parketu).
2. metalnu konstrukciju napraviš proizvoljno visoku, a šxd da budu minimalno koliko i akavrij. Može se napraviti i manje za dimenziju iverice kojom aeš obložiti konstrukciju kako bi se plohe akvarija poklapale sa plohama postolja.
3. Možeš koristiti dasku za gornju ploeu proizvoljne debljine ( navedenih 18 cm je OK.) ali ne bi bilo zgoreg da gornju plohu postolja dodatno statieki uevrstiš još jednom popreenom cijevi koju aeš zavariti po stedini gornje baze (da ne do?e do progiba dna akvarija i gornje ploee postolja.
Eto, mislim da ae ti ovo pomoai. Inaee ja se spremam ujesen raditi postolje za 700 l akvarij i koristit au cijevi pravokutnog presjeka 2x3 cm, a imat au 6 ili7 nogu na podu od ploeica.