Srpanj 25, 2025, 18:40:41 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Postolje  (Posjeta: 2059 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZGoda

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Postolje
« u: Srpanj 20, 2004, 09:05:00 prijepodne »
Uskoro au raditi postolje za akvarij pa me zanimaju vaša iskustva, mišljenja, prijedlozi... Akvarij još nemam, odnosno imam jedan od 112L, ali planiram preai na veai pa odmah i radim postolje za njega. Razmišljam o cayman-u 110 (230L) dimenzija 110×45×58,5 (dך×v) ili neki po narudžbi približno istih dimenzija.

evo par konkretnih pitanja:
1. Postolje ae imati metalnu konstrukciju. Koji je oblik po vama bolji i da li su dovoljne 3 noge?:

a)ovaj kockasti:

b)ili ovaj s nogama:

2. Kolika bi trebala biti dimenzija ove metalne konstrukcije? Da li mora pratiti dimenzije akvarija ili može biti i manja pa da se dobije onaj izgled originalnih stalaka?

3. Postolje au oblaeiti u drvo (lamperija). Da li za gornju ploeu, na kojoj ae stajati akvarij, mogu koristiti dasku koju bih prelakirao nekim bezbojnim lakom (bolje paše uz lamperiju)? Ako da koje bi debljine trebala biti i gdje se mogu naai u Zagrebu?

Evo toliko za sada. Cijeli proces probat au pratiti slikama (nažalost nemam digitalac), pa aete biti izvještavani o napretku!!!Edited by: ZGoda
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline ZGoda

• Punopravni član
Postolje
« Odgovori #1 u: Srpanj 22, 2004, 08:18:00 prijepodne »
Vidim da i nema baš odgovora, ali probat au s još jednim pitanjem...

Da li bi iverica od 18 mm bila dovoljna za gornju ploeu na postolju za akvarij od cca 250L ili moram stavljat onu od 28 mm? Gledajuai original postolja oni koriste od 18 na svim postoljima...

Ajmo ljudi, pomozite malo...
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline krco

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Postolje
« Odgovori #2 u: Srpanj 22, 2004, 09:24:00 prijepodne »

Evo ja au dati prvi komentar:

1. Što se tiee postolja sa ili bez nogu, a uzimajuai u obzir temeljna naeela fizike po pitanju tlaka gdje kaže da je tlak na površinu proporcionalan sili, a obrnuto proporcionakan površini nije teško zakljueiti što je bolje. Buduai da je tebi sila konstantna - 250 l vode + staklo + šljunak za podlogu ispada za imaš cca 400 kg mase iliti 4 kN silu, koju recimo da rasporediš na šest nogu, dobiješ 666,67 N po nozi, odnosno svaka noga ae ti držati otprilike 66 kg. Za to ti je dovoljna i kvadratna cijev 2X2 cm. Ako imaš podlogu od mekog matreijala (parket, laminat i sl.) bolje ti je da napraviš postolje bez nogu tako da ti stranice okvira nose konstrukciju - površina je ipak veaa pa neae nastati ošteaenja na podu ( ipak bi 66 kila na površini od 4 cm2 ostavila traga na parketu).

2. metalnu konstrukciju napraviš proizvoljno visoku, a šxd da budu minimalno koliko i akavrij. Može se napraviti i manje za dimenziju iverice kojom aeš obložiti konstrukciju kako bi se plohe akvarija poklapale sa plohama postolja.

3. Možeš koristiti dasku za gornju ploeu proizvoljne debljine ( navedenih 18 cm je OK.) ali ne bi bilo zgoreg da gornju plohu postolja dodatno statieki uevrstiš još jednom popreenom cijevi koju aeš zavariti po stedini gornje baze (da ne do?e do progiba dna akvarija i gornje ploee postolja.

Eto, mislim da ae ti ovo pomoai. Inaee ja se spremam ujesen raditi postolje za 700 l akvarij i koristit au cijevi pravokutnog presjeka 2x3 cm, a imat au 6 ili7 nogu na podu od ploeica.

Offline ZGoda

• Punopravni član
Postolje
« Odgovori #3 u: Srpanj 22, 2004, 11:05:00 prijepodne »
Hvala ti na izdašnom odgovoru. Evo da dam na to repliku:

1. Stalak ae biti na zatvorenom balkonu s podom presvueenim nekom smolom, tak da au napraviti ovaj oblik s nogama. Vea sam našao i one plastiene podloške za noge.

2. Kod ovog oblaeenja imam mali problem što bih gornju plohu htio napraviti 111×46 kao na originalnim postoljima za akvarij 110×45, a otprilike na sredini visine postolja mi je dozvoljena širina 110cm. Ne znam da li sam dovoljno jasan, najbolje da to nacrtam.

3. Gornja baza imat ae i popreenu štangu na sredini u ravnini sa srednjom nogom, dakle izgledat ae ovako:

Ako ima kakvih još prijedloga, slušam dok još nisam poeeo variti!!!
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline maratonac

• Punopravni član
    • http://www.maraton.hr
Postolje
« Odgovori #4 u: Srpanj 22, 2004, 11:33:00 prijepodne »

Eini mi se da tebi prostor diktira dimenziju donjeg dijela postolja. Mislim da veaa dimenzija gornje ploee u odnosu na postolje nije problem. Radi se o samo 2,5 cm sa svake strane (vizualno i manje zbog presvlaeenja lamperijom).

Uhvati se posla i foto aparata!

Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline krco

• Punopravni član
Postolje
« Odgovori #5 u: Srpanj 22, 2004, 11:54:00 prijepodne »
Nisam shvatio u eemu je problem sa mjerom 110 koju imaš kao ogranieavajuai faktor. Ona skica mi je nejasna. Da li ti je to tlocrt balkona ili ? gdje ti tu do?e akvarij. Daj malo poprati tekstom ovu skicu.

Offline ZGoda

• Punopravni član
Postolje
« Odgovori #6 u: Srpanj 22, 2004, 12:06:00 poslijepodne »
To je bokocrt balkona, ono što vidim kada gledam prema mjestu gdje ae biti akvarij. U to trebam ugurati stalak. Maratonac je skužio.
Mislim da se slažemo da nije problem ako je metalna konstrukcija malo manja od dimenzija akvarija, a ploea da viri preko nje, samo je pitanje koliko smije viriti ta ploea?
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline krco

• Punopravni član
Postolje
« Odgovori #7 u: Srpanj 22, 2004, 14:29:00 poslijepodne »

Mislim da par centimetara ne igra ulogu. No tebe ništa ne košta da gornju plohu napraviš dimenzija koje ti trebaju, a da ostatak postolja bude uže- ako se ne varam za 6 cm. Tih 6 cm koliko ae ti viriti akvarij u odnosu na položaj prvih nogu ne predstavlja nikakvu opasnost po nosivost postolja, hoau reai da eeliena kvadratna cijev (ustvari dvije ako baš hoaemo biti precizni)2x2cm bez problema može izdržati silu savijanja na kontinuirano optereaenom kraju( u duljini 6 cm)koju proizvodi otprilike 30 kg gotovog akvarija. Ako hoaeš, možeš, estetike radi, napraviti istu fintu i sa druge strane.

Znaei širina postolja sa nogicama neka bude npr. 105 cm, a sa lijeve i desne strane gornji okvir neka viri po3 cm.

Offline krco

• Punopravni član
Postolje
« Odgovori #8 u: Srpanj 22, 2004, 14:35:00 poslijepodne »

Malo sam detaljnije pogledao ovu tvoju skicu i palo mi je nešto na pamet. A zašto ne napraviš akvarij koji bi ti bio širok kao cijeli zid - tu mjeru nisi naveo na skici. U tom slueaju uopae ti ne treba postolje kakvog si sada zamislio vea je dovoljno fiksirati samo jedan okvir za tri strane zida sa vijcima i tiplama npr. 8 mm. Naravno to dolazi u obzir jedino ako se radi o balkonu sa zidanom ogradom....

Akvarij bi ti bio veai i upotpunio bi cijelu površinu zida, a ispod njega mogao bi napraviti ormaria po želji, odnosno prilagoditi ga gabaritima prostora.

Offline ZGoda

• Punopravni član
Postolje
« Odgovori #9 u: Srpanj 22, 2004, 15:36:00 poslijepodne »
Ova izboeina sa lijeve strane je zidia dugaeak 20 cm i visok 6,5 cm, ali je ispod i iznad njega prozor, pa nisam siguran da li bi držao tu težinu... A i cura hoae na njemu držat cvijeae. Evo popravit au malo crtež:

Ovo plavo su prozori!
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline ZGoda

• Punopravni član
Postolje
« Odgovori #10 u: Srpanj 22, 2004, 15:37:00 poslijepodne »
Ma kad do?em danas doma au to slikat!!!!
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline krco

• Punopravni član
Postolje
« Odgovori #11 u: Srpanj 23, 2004, 09:30:00 prijepodne »
OK. eekamo sliku !!!