Kolovoz 03, 2025, 00:12:06 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kako spustiti GH i PH?  (Posjeta: 2116 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline speedcats

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Kako spustiti GH i PH?
« u: Listopad 14, 2007, 12:31:00 poslijepodne »

Pozdrav!

Htio bih spustiti GH (ukupnu tvrdoču) i PH. GH mi je 20, a PH 7,2. Htio bih GH spustiti na nekih <10, a PH na 6,5-7.

Stavio sam treset u filter, 3 lista hrasta, plodove johe (5 kom). Akvarij je 54 l. Razmišljam da još dodam destiliranu vodu, jer sam sada jednom tjedno počeo dodavati 20% prokuhane vode jer sam čitao da to spušta tvrdoču. Također imam i co2 dyi, ali mislim kupiti nutrafinov co2 sistem.

Offline Lefty

• Punopravni član
Kako spustiti GH i PH?
« Odgovori #1 u: Listopad 14, 2007, 18:29:00 poslijepodne »
Tvrdocu mozes smanjiti koliko ja znam samo dodavanjem "mekse" vode - znaci destilirana ili r/o...
najbolje kod izmjena vode stavljati 50% destilirane 50% pipovace...

rjesenje za pH je co2 - vise co2 = manji pH

jedino ako ides "omeksavati" vodu treba biti malo oprezniji s co2 jer je meksu vodu lakse "zakiseliti" od tvrde...

sto se tice co2 sistema, nije da je diy los, jedino mozes nabavit nutrafinove ljestve (nadje se posebno za kupit) a ako imas reaktor netrebas kupovat nutrafin-ov

kad sam zadnji put gledao cijeli nutrafinov komplet je oko 150 kn a samo ljestve oko 60-70kn..

nadam se da je pomoglo ;)

Pozdrav!

Offline speedcats

• Punopravni član
Kako spustiti GH i PH?
« Odgovori #2 u: Studeni 03, 2007, 01:42:00 prijepodne »
Hvala, pomoglo je. Izmjenio sam 30% vode i dodao čistu vodu iz RO umkehrosmose uređaja i mislim da je GH i KH sada o.k. CO2 dodajem, imam i nutrafin reaktor i DIY flašu jer je akvarij 180 l, pa se bojim da sam nutrafin ne bi bio dovoljan za biljke koje držim (rotala m., lotus nymphea itd...).

Kozice u svom 54 L akvariju imaju PH 6,5, GH oko 10 i KH oko 8. Uz to sam dodao sera morenu, stavio treset u filter i dodao lišće i johine plodove, i već 14 dana ni jedna nije krepucnula iako su na početku imale velikih problema s presvlačenjem i 10-ak ih je od toga krepalo. Ja sam mislio da je bakar u pitanju, ali na kraju sam shvatio da je tvrdoča, nakon što je sve dobro krenulo nakon dodavanja 5 L destilirane i zatim 10-ak L kišnice. Sad je sve o.k., nema ni algi, voda je tamno žuta ali jako bistra, a i par puževa koje sam izvadio imaju tako krhke kućice da pucaju kad ih dodirnem. Sad u njemu uživa 15 kozica, a nadam se uskoro i podmladku Edited by: speedcats

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Kako spustiti GH i PH?
« Odgovori #3 u: Studeni 03, 2007, 02:36:00 prijepodne »
Nisam sigurna da je OK prmijeniti tako mnogo vode odjednom. Mislim da to smanjivanje i tvrdoce i ph mora ici postupno... Mozda je to uzrok ugibanja...

I jos jedan savjet. Nemoj MISLITI da je tvrdoca OK, nego PROVJERI...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline speedcats

• Punopravni član
Kako spustiti GH i PH?
« Odgovori #4 u: Studeni 03, 2007, 13:17:00 poslijepodne »
Kao što sam napisao siguran uzrok ugibanja mi je poznat i nakon postupnog dodavanja prvo 5 l destilirane, pa 10 L kišnice te na kraju 10L vode iz RO osmoseumkehr uređaja sve je više nego dobro. Testere imam, najprije sam koristio JBL 5in1 a sad koristim neke lošije koji mjere samo PH GH i KH. Svejedno hvala na savjetima, kojih se pridržavam

Offline brabus

• Punopravni član
  • **
Kako spustiti GH i PH?
« Odgovori #5 u: Studeni 03, 2007, 15:44:00 poslijepodne »

Smanjivanje tvrdoće:

1. Najsigurnije mješati destiliranu vodu sa pipovačom( destilirana može i deionizirana voda ima tvrdoću manju od 1, pipipača kao gdje, većinom od 15 pa i do 28 Gh) Dakle Pipovača 50 l pipivače sa GH 20 i 50 l destilirane dobivaš 100 l vode sa tvrdoćom GH 10).

Offline brabus

• Punopravni član
  • **
Kako spustiti GH i PH?
« Odgovori #6 u: Studeni 03, 2007, 15:53:00 poslijepodne »

2. Kišnica (ako si negdje van urbane zone...

3. Kupnjom uređaja za deionizaciju vode (uklanjenje aniona i kationa koji tvore karbonatnu i tvrdoću koju čine otopljene magnezijeve soli) uređaj je skup, radi na principu ionskog izmjenjivača dakle idelana stvar ali ima kapacitet, kad se ionsak smola zasiti treba kupiti novi set smole... (ne znam da li ovi nabavni uređaju imaju mogućnost regeneracije smola ionskog izmjenjivača).. dakle opet malo komplicirano ako se želi proći jeftinije...

3 Kuhanje smanjuje tvrdoću no u relativno malom postotku, pomaže ali ni blizu kao mješanje sa destiliranom vodom...

Offline speedcats

• Punopravni član
Kako spustiti GH i PH?
« Odgovori #7 u: Studeni 03, 2007, 22:11:00 poslijepodne »
O.k. kupio sam RO500 Umkehrosmose uređaj u Švicarskoj, radi sve 5, tak da izlazi voda GH 2, pa ću je ubuduče mješati u omjeru 66%-33% u korist vode iz RO uređaja, jer tvrdoča kod mene prelazi i 20 GH (Centar Zagreba), a imam Aziju (ribe uglavnom mekih i kiselijih voda)(Azija uz dodatak 2 ancitrusa i 5 Otocinclusa), te Akvarij s kozicama koje su imale velikih problema s tvrdočom tj. presvlačenjem, no sad su, vidi se po njima sretne i presvlače se bez problema.