Srpanj 23, 2025, 20:40:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pitanjce  (Posjeta: 3805 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline BMX_DB

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
    • www.akvarij.net
Pitanjce
« u: Listopad 11, 2007, 23:17:00 poslijepodne »
Zanima me kako mijenjate vodu u velikim akvarijima.Oduvijek sam se divio tomu.A zanima me zato što imam i kornjaču u većem akvariju koji nemogu tako lako prenositi,pošto imam 13 godina.

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Pitanjce
« Odgovori #1 u: Listopad 11, 2007, 23:43:00 poslijepodne »

Citat: BMX_DB
Zanima me kako mijenjate vodu u velikim akvarijima.Oduvijek sam se divio tomu.A zanima me zato što imam i kornjaču u većem akvariju koji nemogu tako lako prenositi,pošto imam 13 godina.

Dvije kante od 75 litara u kupaoni i JBL pumpa koja prepumpava vodu iz njih u akvarij.

Offline BMX_DB

• Punopravni član
  • **
    • www.akvarij.net
Pitanjce
« Odgovori #2 u: Listopad 11, 2007, 23:47:00 poslijepodne »
Može malo detaljnije?Ima kakvih slika te pumpe,i koliko ona košta?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Pitanjce
« Odgovori #3 u: Listopad 12, 2007, 09:19:00 prijepodne »
Dva ampera od 10 l - crijevo (ono kak se vadi vino iz bačvi) i udri---tako pet-šest puta A sve ide na žgance - ne treba pumpa - samo moraš pazit da kad povlačiš vodu van akvarijau amper da se ne napiješ---

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Pitanjce
« Odgovori #4 u: Listopad 12, 2007, 09:32:00 prijepodne »
praznjenje: crijevo 10-15m direkt u vrt, cvijece puno bolje raste na tom dijelu di istankavam vodu

punjenje: isto crijevo samo kontra smjer direkt sa spine (za malawce); za ostale crijevom punim kanistar od 120L i kao AndrejX pumpom (Atman) pretacem u AQ.

ova pumpa sta imam je ista kao na slici i platio sam je bio nesto malo manje od 90kn.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Pitanjce
« Odgovori #5 u: Listopad 12, 2007, 14:26:00 poslijepodne »

Najjednostavniji nacin mijenjanja vode u manjim akvarijima je pomocu crijeva od 1,5-2m i kante. Crijevo u kadi napunis vodom i zacepis krajeve prstima. Jedan kraj crijeva stavis u akvarij a drugi u kantu koja se nalazi ispred postolja od akvarija. Kada odcepis krajeve voda krene iz akvarija u kantu, a za to vrijeme stignes posisati i dno. Koliko litara ima taj akvarij?

Citat: babyboom
Dva ampera od 10 l - crijevo (ono kak se vadi vino iz bačvi) i udri---tako pet-šest puta A sve ide na žgance - ne treba pumpa - samo moraš pazit da kad povlačiš vodu van akvarijau amper da se ne napiješ---

Ovaj nacin povlacenja vode ustimanije bas pametno koristiti kod kornjaca jer ako ti voda zavrsi u ustima postoji mogucnost dapokupis neku zoonozu poput salmonele.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Pitanjce
« Odgovori #6 u: Listopad 12, 2007, 14:29:00 poslijepodne »
A kaj bi bilo kada bi se crijevo odvelo tih 5-6 metara do zahoda i onda istankalo u njega (uz pomoć one ručne pumpice, pošto je zahod u pravilu niži od akvarija- princip spojenih posuda) a za punjenje kada bi se uštekalo crijevo na pipu i onda se samo pusti voda da teče u akvarij direkt iz pipe?
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline Vedran_23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Pitanjce
« Odgovori #7 u: Listopad 12, 2007, 15:17:00 poslijepodne »
Nisam baš neki stručnjak za kornjače, ali da li je dobro direktno sipati vodu u akvarij? bez i malo da je odstajala ili da je tretirana nečim?
Ova tehnika crijevo - wc s pumpicom sigurno funkcionira, iz iskustva
a za punjenje ja ne vidim jednostavniji način od pumpe i crijeva. staviš neku veću posudu bliže akvariju, u manjim posudama na nekoliko puta doneseš vode dok ti ne bude dosta, bučneš pumpu i problem riješen. Nije ni teško ni komplicirano!

Da bi imao ono što nikad nisi imao,
moraš raditi ono što nikad nisi radio!

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Pitanjce
« Odgovori #8 u: Listopad 12, 2007, 15:18:00 poslijepodne »

Citat: napoleon
A kaj bi bilo kada bi se crijevo odvelo tih 5-6 metara do zahoda i onda istankalo u njega (uz pomoć one ručne pumpice, pošto je zahod u pravilu niži od akvarija- princip spojenih posuda) a za punjenje kada bi se uštekalo crijevo na pipu i onda se samo pusti voda da teče u akvarij direkt iz pipe?

Za odvod nema problema, ali direktan dovod iz pipe u akavrij......prije svega zbog temperaturne razlike koja naglo srusi temperaturu vode u akvariju, a i vodu je pozeljno tretirati s nekim preparatom za eliminiranje klora i ostalih prije utakanja.

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
Pitanjce
« Odgovori #9 u: Listopad 12, 2007, 15:25:00 poslijepodne »

Citat: napoleon

funkcioniralo bi, zahod ili posuda, svejedno je. Ako misliš bili funkcioniralo zbog ručne pumpice, naravno da bi.
Jedino ne bih vodu direkt iz pipe, prvenstvenojer u vodu treba dodati Aquasafe ili neko slično sredstvo za pripremu vodu, a i zbog vrlo vjerovatnog temperaturnog šoka za ribice jer možeš debelo promašiti temperaturu vode koju puštaš iz pipe (zbog ovog razloga ne preporučam ni stavljanje zaleđenih boca u akvarij kako bi ga se u ljetnim mjesecim ohadilo, jer oko boce je temperatura vode 3-4 stupnja i mislim da ribici nije baš veselo kada na to naleti )
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
Pitanjce
« Odgovori #10 u: Listopad 12, 2007, 15:32:00 poslijepodne »

eto , AndrejX me pretekao s odgovorom dok sam tipkao, ali sada imaš dva neovisna mišljenja da nije pametno direkt iz pipe u akvarij sipati vodu...
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Pitanjce
« Odgovori #11 u: Listopad 12, 2007, 16:53:00 poslijepodne »

Citat: Vedran_23
Nisam baš neki stručnjak za kornjače, ali da li je dobro direktno sipati vodu u akvarij? bez i malo da je odstajala ili da je tretirana nečim?

Kada se cisti akvarij od kornjaca najbolje ih je staviti u neku posudu da ne smetajudok cistis. One povezuju ljudsku ruku sa hranjenjem pa ce se stalno motati oko ruke i gristi ju. U akvarij se mozenadoliti direktno voda iz pipe i nakon toga dozirati sredstvo za pripremu vode. Bilo bi dobro da je voda odstajala ali kornjace nisu toliko osjetljive na to. Nakon sto se sve slozi i temperatura vode stabilizira kornjace se mogu vratiti unutra. Na taj nacinne moras paziti na kornjace za vrijeme ciscenja nitipostoji opasnost od temperaturnog soka.Ciscenje akvarija u kojemu zive samo kornjace je puno jednostavnije od ciscenja akvarija sa ribama.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline BMX_DB

• Punopravni član
  • **
    • www.akvarij.net
Pitanjce
« Odgovori #12 u: Listopad 12, 2007, 20:15:00 poslijepodne »
ima ko možda za prodat ručnu pumpicu i crijevo?

Offline emokrizantemo

• Punopravni član
  • **
Pitanjce
« Odgovori #13 u: Listopad 13, 2007, 00:00:00 prijepodne »
Kako sam imao kalifornijsku crvenouhu kornjaču, pamtim ju kao prljavu životinju kojoj klor ne šteti. Tako sam joj u 5 godina bez ikakvih problema mijenjao vodu direkt iz pipe. Kako je narasla (18 cm)otišla je kao poklon . Savjet je dezinficirati ruke nakon svakog kontakta sa kornićem ili unutrašnjosti akvarija.
Izvještaj iz najvećeg akvarija na svijetu.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Pitanjce
« Odgovori #14 u: Listopad 13, 2007, 00:23:00 prijepodne »

Svaka zivotinja postane prljava ako je ne cistis i ne drzis pravilno. Kornjace mogu imati problema sa ocima ako se voda ne pripremi.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline emokrizantemo

• Punopravni član
  • **
Pitanjce
« Odgovori #15 u: Listopad 13, 2007, 01:38:00 prijepodne »
Davno sam se prestao baviti kornjačama, no 5 godina žive i zdrave kornjače bistrog oka i sokolovog pogleda, uz skoro svakodnevnu higijenu i tjednu izmjenu vode ( iz slavine, bez pripreme), možda je samo moje iskustvo. Tada, ako se dobro sjećam gradsku sam vodu dodavao provjerivši činjenicu na nekoliko strana (forumi, stranice isl.).
Ono što mi je postalo teško je taj vrlo česti ritual održavanja pa sam ju poklonio živu i zdravu i uvečanu za cca 10x.
Izvještaj iz najvećeg akvarija na svijetu.

Offline Vedran_23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Pitanjce
« Odgovori #16 u: Listopad 13, 2007, 12:14:00 poslijepodne »

Citat: Kori

Citat: Vedran_23
Nisam baš neki struènjak za kornjaèe, ali da li je dobro direktno sipati vodu u akvarij? bez i malo da je odstajala ili da je tretirana neèim?

Kada se cisti akvarij od kornjaca najbolje ih je staviti u neku posudu da ne smetajudok cistis. One povezuju ljudsku ruku sa hranjenjem pa ce se stalno motati oko ruke i gristi ju. U akvarij se mozenadoliti direktno voda iz pipe i nakon toga dozirati sredstvo za pripremu vode. Bilo bi dobro da je voda odstajala ali kornjace nisu toliko osjetljive na to. Nakon sto se sve slozi i temperatura vode stabilizira kornjace se mogu vratiti unutra. Na taj nacinne moras paziti na kornjace za vrijeme ciscenja nitipostoji opasnost od temperaturnog soka.Ciscenje akvarija u kojemu zive samo kornjace je puno jednostavnije od ciscenja akvarija sa ribama.

Možda nije bilo dovoljno jasno, ali s tom rečenicom sam ja u biti htio reći da to nije pametno, jer je pitanje bilo postavljeno da li se smije... et tek toliko da se zna..
Da bi imao ono što nikad nisi imao,
moraš raditi ono što nikad nisi radio!

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Pitanjce
« Odgovori #17 u: Listopad 13, 2007, 13:30:00 poslijepodne »

Citat: BMX_DB
ima ko možda za prodat ruènu pumpicu i crijevo?

Ma to ti zajedno dodje 50ak kuna...

Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."