Srpanj 19, 2025, 15:01:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Izmjena filtracijskog materijala  (Posjeta: 911 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sabulj

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Izmjena filtracijskog materijala
« u: Listopad 11, 2007, 14:03:00 poslijepodne »
Imam akvarij od 120l i Tetrin vanjski filter za akvarije do 250l koji radi na pola protoka vode. Filtracijski materijali trenutno u upotrebi su keramičke cjevčice (Siporax), bio kugle, Peat granular (koliko sam shvatio neki vrag koji bi trebao pospješiti rast i zdravlje biljčica) i, naravno, više slojeva spužve i vate.
Zanima me koliko često (cca) bi trebalo mijenjati bio kugle i siporax.
U akvariju se inače nalaze 6 betta, 2 pleca (bebači), 2 ancistrusa (opet bebači), 4 mollya, 4 tetre, 5 neonki, 2 coolia, 2 žabice i 2 sijamska sharka (bez brige, znam da je gužva, već naručih veći akvarij od kojih 400l) und naturlich poprilična količina biljki.

Zagreb

Offline sabulj

• Novi član
  • *
« Odgovori #1 u: Listopad 11, 2007, 14:05:00 poslijepodne »
sori, ovo je greškom završilo u krivoj kategoriji.

Kak se ovo briše???

Zagreb

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Listopad 11, 2007, 14:08:00 poslijepodne »

Spužvu i vatu mijenjaš kad veæ nema šanse da je ispereš kako spada (u akvarijskoj vodi, naravno) i kad se poène raspadati....a kuglice, cjevèice, i ostalo, uglavnom vrloooooooooooo rijetko, odnosno, ako uopæe i mijenjaš, onda uvijek ostaviš barem treæinu toga staroga - radi pozitivnih bakterija!

Naravno, ako (ne-daj-Bože) bude bolesti, dobro je promijeniti (moje iskustvo, kolege ) vatu i spužvice kad se stvar riješi!

Da, a kad mijenjaš, moja ti je preporuka da sve (spužvu i ostalo) držiš barem preko noæi, a bolje i malo dulje, u cikliranoj vodi iz akvarija!

A premještanje rade "šefovi" Edited by: babyboom

Offline aquavu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • 095 518 79 17
« Odgovori #3 u: Listopad 12, 2007, 20:59:00 poslijepodne »

Tetru ex 1200 (malo veći od tvoga,ali filter materijal je isti) imam nešto više od 2 godine i do sada sam mijenjao samo vatu,otprilike jednom mjesečno ili u dva mjeseca.Ostalo valjčiće,bio kugle i spužvu samo isperem i po svemu sudeći trajat će još dugo dugo.

Kada budeš mijenjao vatu kupi serinu,nije orginal ali košta oko 18-19 kn i od jednog komada možeš napraviti 10-ak (tri puta jeftinije od orginala)