Srpanj 20, 2025, 22:20:06 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Par tehnickih pitanja..  (Posjeta: 3036 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mariorasic

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Par tehnickih pitanja..
« u: Listopad 10, 2007, 21:42:00 poslijepodne »

1.Zasto ne mogu zajedno razlicite vrste ciklida?Da li moze biti neki mix i da to funkcionira?Ja sam mislio staviti neke vrste pa kazu ne idu zajedno-sta to znavi?Sta bi se dogodilo da ih stavim zajedno?Sta je sa pseudotropheusima?

2.Zena mi je u zoo shopu rekla da prokuham 200 litara vode?

3.Zasto ne ciklidi+biljke?

4.Imam jednu uticnicu u sobi.I na velikom produznom su mi komp,linija,cd player,grijalica.Sad kad bih stavio jos jedan produzni i ukljucio filter i grijac te ostale stvari za akvarij da li to stvara mogucnost da preopteretim nesto?

Offline speedcats

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Par tehnickih pitanja..
« Odgovori #1 u: Listopad 10, 2007, 22:05:00 poslijepodne »

1. Mogu zajedno, ali gledaj što. Trebao bi specificirati što i tada bi dobio odgovor. Ja sam imao dugo 2-3 vrste ciklida skupa kao i drugi ljudi na forumu. Ako je akvarij 200 l u njega će ići isključivo patuljasti ili sl ciklidi. Koje ciklide misliš uopće držati? Malawi, južnoameričke, Tanganjika??? To je vrlo važno...

2. Kuhaj vodu ako želiš smanjiti tvrdoću. Ciklidi obično vole tvrdu vodu pa je ne moraš kuhati.

3. Ciklidi i bilje idu skupa. No uglavnom tvrdo lišće. Ono što sigurno ide jest javanska paprat, anubias i sl...

4. Zbroj koliko vati imaju lampe, filter i grijač, te nađi neki kućanski aparat koji ima isto toliko ili približno isto - npr. usisivač i znat ćeš.

Offline mariorasic

• Novi član
  • *
Par tehnickih pitanja..
« Odgovori #2 u: Listopad 11, 2007, 00:56:00 prijepodne »

Pa zanima me zasto ne mogu zajedno malawi,juznoamericki..itd.Ja sma se pretezno odlucio za malawi ali me zanima sta bi bilo kad bi ih pomijesao?

Ako upalim kucanski aparat on nece stalno goriti a ovo ostalo hoce za akvarij.Zato me i zanima na duze vrijeme da li moze.

Jos jedno pitanje:posto u kuci nemam centralno u nekim se prostorijama ne grije preko zime a bas u toj jednoj prostoriji ce biti akvarij.Da li je njima dovoljan taj grijac bez obzira na temperaturu sobe?

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Par tehnickih pitanja..
« Odgovori #3 u: Listopad 11, 2007, 01:35:00 prijepodne »
koliko se sjecam govorio si da ces uzet AQ od 200L, znaci da je aq u normalnim uvjetima bio bi mu dovoljan grijac od 200W, ali ja bi u tvom slucaju uzeo grijac od 300W. bitna je razlika izmedju sobne temp i akvarija za pravilan odabir grijaca.

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Par tehnickih pitanja..
« Odgovori #4 u: Listopad 11, 2007, 01:40:00 prijepodne »

Citat: mariorasic

Pa zanima me zasto ne mogu zajedno malawi,juznoamericki..itd.Ja sma se pretezno odlucio za malawi ali me zanima sta bi bilo kad bi ih pomijesao?

Ako upalim kucanski aparat on nece stalno goriti a ovo ostalo hoce za akvarij.Zato me i zanima na duze vrijeme da li moze.

Jos jedno pitanje:posto u kuci nemam centralno u nekim se prostorijama ne grije preko zime a bas u toj jednoj prostoriji ce biti akvarij.Da li je njima dovoljan taj grijac bez obzira na temperaturu sobe?

1. drukcije prehrambene navike, parametri vode i sl.
2. pitanje je toliko opcenito da je nemoguce dati razuman odgovor - nitko od nas nema kristalnu kuglu pa ne zna sto je sve spojeno na tu granu vodova i sto je sve na jednom osiguracu i koliko je uopce taj osigurac snage i o kakvim se instalacijama radi. Akvarij je osim grijaca relativno malen potrosac i trebalo bi raditi bez problema, ali isto tako se moze dogoditi glupava situacija da se nekim cudom svi potrosaci upale u istom trenutku sto je dovoljno da iskoci slabiji osigurac ili da npr. pregaranje halogene zarulje isto tako izbaci skopku pa akvarij ostane bez grijanja i filtracije.

3. Opet dolazimo do osnova fizike i kristalne kugle koja je na pranju - postoji nekoliko bitnih faktora u cijeloj prici, a to su; litraza samog akvarija, temperatura okolisa i snaga grijaca. Npr 200 litarski akvarij je pozeljan grijac od 200W koji je dovoljan za razliku od max.+10C u odnosu na temperaturu okolisa. Dakle, ako temperatura prostorije ne pada ispod +16C grijac ce uspjeti odrzavati vodu na pozeljnih +26C. Ako je u prostoriji hladnije onda je potreban grijac od 300W koji na toj litrazi pokriva razliku i do +15C.

Offline sabulj

• Novi član
  • *
Par tehnickih pitanja..
« Odgovori #5 u: Listopad 11, 2007, 14:31:00 poslijepodne »
Što se tiče produžnih kablova - osim grijalice nisi nabrojao niti jednog "ozbiljnog" potrošača pa stoga unatoč povećoj količini đinđuva prištekanih u jedan šteker, problema nebi smjelo biti, a ako nešto i preopteretiš samo bi ti trebao ispasti osigurač tj. nebi trebalo biti nikakvih posljedica. Jedini je problem što bi tada trebao smisliti neki drugi izvor napajanja ili koristiti priključene uređaje "štafetnim" sistemom (npr. dok radi rasvjeta u akvariju nemoj palit komp, dok radi komp nemoj paliti grijalicu, dok radi grijalica nemoj slušat muziku...)

Zagreb

Offline mariba

• Punopravni član
  • **
Par tehnickih pitanja..
« Odgovori #6 u: Listopad 11, 2007, 22:55:00 poslijepodne »
Znam koja ti je to zena u shopu rekla da prokuhas vodu (i vjerojatno jos da ostavis prokuhanu vodu da odstoji 2 tjedna).  Bila sam prisutna kad je isti savjet udijelila nekome drugome.  Zena nema pojma o pojmu, a godinama radi u tom shopu.  Bila sam tamo kad je kupcima s maleckim stenetom, jos s plavim okicama i neizraslim mlijecnim zubima, prodala suhu hranu i rekla da stene treba hraniti dvaput na dan   Uglavnom, ne slusaj ama bas nista sto ti ta zenska kaze.