Srpanj 16, 2025, 01:25:53 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Podloga  (Posjeta: 1888 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vedran_23

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Podloga
« u: Listopad 05, 2007, 11:20:00 prijepodne »
Znam da je bilo dosta govora o ovoj temi, ali vjerovatno ima jos ljudi (nadam se ) koje zanima tocno sta, koliko, kojim redom i u kojem omjeru?

Znaci, trenutno mi je u akvariju kao podloga zemlja i kamenje granulacije od 2-5 mm, zelim tu zemlju zamjeniti kvalitetnom podlogom.... Pretpostavljam da bi isao supstrat, vulkanit... i sta jos?
Molio bih nekoga da napise (ako nije problem ) tocno kojim redom ide sta, u kojoj kolicini (visini u cm) i gdje se sve to moze nabaviti?
Nadam se da nekome nije tesko, ali citao sam dosta po forumu i ima puno razlicitih misljenja, pa bih zato volio da napisete sad sve na jednom mjestu....
Hvala unaprijed....

P.S. Valjda nisam temu stavio na krivo mjesto....

Da bi imao ono što nikad nisi imao,
moraš raditi ono što nikad nisi radio!

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Podloga
« Odgovori #1 u: Listopad 05, 2007, 16:22:00 poslijepodne »
Bilo bi dobro da veliš što je za tebe kvalitetna podloga.
Več sam pisao o tome ali da ponovim. U ovomjesečnom bar repportu Tom je testirao 6 supstrata i u svim parametrima (prirast biljne mase, prirast korijena i ukupni prirast) zemlja za cviječe zauzima drugo mjesto odmah poslje sedimenta iz nekakve njihove lokalne rijeke (u biti isto zemlja za cviječe   ), puno ispred kupovnih podloga čak  i ispred ADA amazon soila (Amanova podloga).
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline speedcats

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Podloga
« Odgovori #2 u: Listopad 05, 2007, 23:22:00 poslijepodne »

Dobro je znati.... Zar se voda ne muti i ne miješa sa kamenčićima prilikom sadnje, presađivanja i sl???

I zar nema u njoj nekih štetnih tvari, npr bakar i sl?

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Podloga
« Odgovori #3 u: Listopad 06, 2007, 00:20:00 prijepodne »

Pa moze se malo zamutit, al kvragu sadis pazljivo a ne s bagerom.

A zemlju stavis u vodu da se namace nekih 3 tjedna. Neki namacu manje dok drugi duze.

Offline sara16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
Podloga
« Odgovori #4 u: Listopad 07, 2007, 12:04:00 poslijepodne »
ja imam zemlju za vodeno cvijeće(kupljenu u baumaxu) i šljunak granulacije 1-2mm i sve živo raste ko ludo, s tim da rasvjeta još nije riješena (trenutno je samo stolna lampica)...
okolica Zaprešića

Offline Vedran_23

• Punopravni član
Podloga
« Odgovori #5 u: Listopad 08, 2007, 17:27:00 poslijepodne »
OK, hvala na odgovorima...

@Tuljan
Pod "kvalitetna" sam mislio bolja nego sada, jer mi uz dobru rasvjetu bilje bas i ne uspijeva najbolje. U pravilu stagnira rastom i polako, ali jako polako propada, pa mislim da je problem u podlozi...
Pretpostavljam da je onda problem u tome sto nisam namakao zemlju prije postavljanja u akvarij...

Samo jos jedno pitanje...
Da li je za namakanje dovoljno zemlju samo staviti u vodu i cekati ili se s njom treba nesto jos napraviti prije postavljanja u akvarij?

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
Podloga
« Odgovori #6 u: Listopad 08, 2007, 17:50:00 poslijepodne »

Citat: Vedran_23

Da li je za namakanje dovoljno zemlju samo staviti u vodu i cekati ili se s
njom treba nesto jos napraviti prije postavljanja u akvarij?

Bok, stavi zemlju da se namače u vodu oko tri tjedna. Najbolje bi bilo promješati je svaki
drugi dan te promijeniti vodu jednom tjedno, da bi izbacio raspadajuće komadiće
i nečistoće. Zatim s time pokrij dno akvarija i preko toga navuci 3-4 cm šljunka.

Hint: ako možeš ne radi to doma ili na balkonu jer miris amonijaka prilikom raspadanja organskih stvari u zemlji može biti.

Neki preporučaju da se zemlja nakon toga ispeče u pećnici, ali smatram da je to bespotrebno...

"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
Podloga
« Odgovori #7 u: Listopad 08, 2007, 23:54:00 poslijepodne »

OK, hvala na odgovorima...

Pod "kvalitetna" sam mislio bolja nego sada, jer mi uz dobru rasvjetu bilje bas i ne uspijeva najbolje. U pravilu stagnira rastom i polako, ali jako polako propada, pa mislim da je problem u podlozi...

Sad sam siguran 99% da ti nije problem u podlozi, ako imas dobru rasvjetu i sve ostalo kaj je s gnojenjem?

Mikroelementi, makroelementi, CO2??? Ajd malo dopuni informacije, da ne kupujes drugu zemlju

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
Podloga
« Odgovori #8 u: Listopad 09, 2007, 00:43:00 prijepodne »
Pretpostavljam da je onda problem u tome sto nisam namakao zemlju prije postavljanja u akvarij...

Znači već imaš u zemlju u akvariju?! To mi je pomaknulo... Svejedno je ako si je stavio odmah, bez prethodnog namkanja, vjerovano si morao češće mijenjati vodu iz početka, ali joj to ne umanjuje dobre osobine... ALI! Kako sam ranije rekao prilikom prethodnog namakanja dolazi do raspadanja organskih stvari u zemlji, dolazi do gomilanja amonijaka, nitrata i nitrita u vodi, te zato mijenjamo vodu dok se zemlja namače.
Moguće je da su te supstance otišle nebu pod oblake ako nisi redovito mijenjao vodu u akvariju te to radi probleme... ako je to ok, jedino problem može biti u ovome što je Malky zamijetio... Što je s gnojenjem?
I još nešto... Ako se pokaže da nije problem u podlozi, pored gnojenja ostaje još jedna stvar. Što je točno to što nazivaš "dobrom rasvijetom"? Kako je akvarij osvjetljen i koliko dugo? Ovo naravno povlači pitanje koliko je ustvari velik taj akvarij?

naći ćemo problem, samo poslušaj Malkya i daj još informacija...
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Vedran_23

• Punopravni član
Podloga
« Odgovori #9 u: Listopad 09, 2007, 20:59:00 poslijepodne »
Ajd da prvo odgovorim na pitanja...

Hvala za opis postupka pripreme zemlje. Ovo za pečenje stvarno nisam još čuo i također ne vidim svrhu u tom, al dobro...
U početku je bilo malo češće mjenjanje vode, ali nije bilo ništa strašno... zemlja se lijepo i brzo slegla (ono što sam zamutio prilikom sadnje), grube dijelova filtera sam nakon toga oprao i od tada je super čista i meni uz redovito mjenjanje, voda izgleda super...
Nisam sad neko vrijeme radio testiranje vode, ali nakon stavljanja zemlje u akvarij idućih mjesec dana svi parametri su bili OK, tako da sumljam da su sad nakon 2 mjeseca podivljali, ali probat ću napraviti testove ponovo, moram samo naći vremena (volje ) za otići po testove... Bez obzira na to, biljke se stalno jednako ponašaju...
Akvarij je 75 litara, peterokut, dubina vode je nekih 40cm, osvjetljen je s nekim kineskim neonkama skupa imaju 60W, na njima piše da su (ako se dobro sječam pakiranja) whiteaqua
Što se tiče gnojenja... dodajem CO2 u DIY izradi, te dodajem tablete za prihranu (plant tabs) prema uputi svaka dva tjedna...
Nadam se da sam odgovorima pokrio pitanja.. ajme jesam se raspisao...

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
Podloga
« Odgovori #10 u: Listopad 10, 2007, 11:39:00 prijepodne »
jedino mi jos padaju na pamet makroelementi

Offline Vedran_23

• Punopravni član
Podloga
« Odgovori #11 u: Listopad 10, 2007, 12:00:00 poslijepodne »
E s njima nisam ništa radio, tako da ni neznam, šta, kako, gdje, koliko, kada...

Offline tvrancic

• Novi član
  • *
Podloga
« Odgovori #12 u: Listopad 10, 2007, 12:19:00 poslijepodne »
Što mislite pod "zemlja za cvijeće"? Bilo koja ili za neku posebnu vrstu (balkonsku, cvjetnice ili sl.)??
vrana

Offline Vedran_23

• Punopravni član
Podloga
« Odgovori #13 u: Listopad 10, 2007, 12:33:00 poslijepodne »
Ja sam stavio onu običnu za cvijeće (u žutim vrećama, ima pakiranje od 10, 25, 50kg), mama kupila vreću od 50kg, pa ja ukrao koliko mi je trebalo...
Onda sam morao ići po drugu jer je njoj falilo...

Offline Martin

• Novi član
  • *
Podloga
« Odgovori #14 u: Listopad 11, 2007, 01:12:00 prijepodne »

Citat: tvrancic
Što mislite pod "zemlja za cvijeæe"? Bilo koja ili za neku posebnu vrstu (balkonsku, cvjetnice ili sl.)??
Mislim da nema veze kakva je citaj na kesicu!
mislim da u nijednu nema bakar i olovo to nije dobro za ribama
From Makedonija