Srpanj 23, 2025, 11:39:07 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Umjetna stijena?  (Posjeta: 4810 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline mariorasic

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Umjetna stijena?
« u: Listopad 04, 2007, 19:28:00 poslijepodne »
Od cega napraviti umjetnu stijenu tj pozadinu?Sta je sve potrebno:koji materijal,nacin izrade,sta se smije a sta ne smijei par fotki da vidim kako bi to trebalo izgledati.

Offline mariorasic

• Novi član
  • *
Umjetna stijena?
« Odgovori #1 u: Listopad 04, 2007, 19:41:00 poslijepodne »

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Umjetna stijena?
« Odgovori #2 u: Listopad 04, 2007, 19:56:00 poslijepodne »
Dobrodosao na forum. Imas dosta pod rubrikom uradi sam pa si malo pogledaj

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Umjetna stijena?
« Odgovori #3 u: Listopad 05, 2007, 12:09:00 poslijepodne »
Evo, imas tu, u dijelu Izrada pozadine, pa da ne pisem dvaput.

Smije ici sve sto nije otrovno, znaci: koristis slobodno akvarijski silikon, ljepilo za plocice, fug mase, siropor, epoksidne smole i kvarcni sljunak. Mislim da ima i na naslovnici clanak o izradi pozadine...

DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline majadl

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Šibenik
Umjetna stijena?
« Odgovori #4 u: Listopad 14, 2007, 12:06:00 poslijepodne »
obo ti govorim jer sam imao problema s ljepljenjem koristi ceresit silikon kad budeš lipija pozadinu za staklo

Offline mariorasic

• Novi član
  • *
Umjetna stijena?
« Odgovori #5 u: Listopad 16, 2007, 17:42:00 poslijepodne »
E ovako:ja sam danas krenuo da izdradim umjetnu stijenu s epoxy smolom.Medutim kad sam bio u gradu po epoxy smolu i pitao po svim mogucim trgovinama gdje bi toga moglo biti kad sam pitao odgovori bi bili:"epoxy..sta? ili "cega"?E pa sam odustao od toga.Koje su mi druge varijante ako moze neke slicice i nacin izrade?Cuo sam da moze s onim za plocice ali sam cuo i da puca i tako svasta.e,da jos nesto.Vidio sam da ljudi upotrebljavaju onu masu za kad se zeli oko prozora popuniti rupe..ona masa sto se napuse..ne znam kako se to zove.Da li se to moze i da li je otrovno?

Offline Vedran_23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Umjetna stijena?
« Odgovori #6 u: Listopad 16, 2007, 20:27:00 poslijepodne »
To za popunjavanje rupa oko prozora se zove Pur pjena, i služi za učvršivanje prozora, ne samo za popunjavanje rupa. Tijekom nanošenja ona je u tekućem (manje-više) stanju, te prilikom sušenja bubri i znatno povečava svoj volumen. Tako da nakon nekog vremena kad se osuši dobije se pjenasta, rupičasta smjesa s kojom se lako barata, po mom mišljenju čak i lakše nego sa stiroporom...
E sad dosta pametovanja....
Po mom mišljenju (neka me netko ispravi ako nije tako) ona nije pogodna za direktno stavljanje u akvarij, što znaći da od nje možeš napraviti pozadinu, ali je onda dobro premazati (čitaj "utopiti") u nečemu tipa epoksi smole. pošto si rekao da ko tebe ne znaju šta je epoksi smola (ništa čudno), neznam šta bi ti savjetovao, jer će sve tipa fug mase, ljepila za pločice ili slično barem malo propustiti vodu pa bi moglo biti zanimljivo kada pur pjena dođe u kontakt s vodom....
a jesam s raspisao...
Sad, ako netko misli drugačije ili ima bolje iskustvo neka me slobodno ispravi...

Da bi imao ono što nikad nisi imao,
moraš raditi ono što nikad nisi radio!

Offline MARIO 1975

• Punopravni član
Umjetna stijena?
« Odgovori #7 u: Listopad 16, 2007, 22:43:00 poslijepodne »

Evo ti par slika kako sam ja to izmajmunisao!

Na podlogu sam polijepio "neravnine"

Još malo "grba"

Sve to sam par puta premazao fugir masom za pločice i dobio ovo!

Naravno, "OVO" je daleko od prave majstorske pozadine, i ako malo prošvrljaš po stranicama, naći ćeš puno, puno, puno ljepših pozadina!Ovo je bila moja prva pa sam jako ponosan na nju!BIO!!

Ma i sad sam!
Maki

Offline mariorasic

• Novi član
  • *
Umjetna stijena?
« Odgovori #8 u: Listopad 17, 2007, 08:01:00 prijepodne »
Ma nije meni problem napraviti stijenu,nego jedino da znam da necu s preparatima napraviti neku stetu u akvariju.Mario jesi ti to na stiropor stavio samo fugir masu ili je jos nesto preko toga?Zanima me kako se ta pozadina drzi u akvariju.Cuo sam da fugir cesto puca i onda to ruzno izgleda?Da li ta epoxy smola inace sluzi za krpanje camaca ili tako nesto?Jer mozda ljudi i imaju a ne znaju?Vjerujem ako im kazem da treba premaz za krpanje camaca ce prije imati nego da kazem epoxy?

Offline MARIO 1975

• Punopravni član
Umjetna stijena?
« Odgovori #9 u: Listopad 18, 2007, 20:43:00 poslijepodne »
Da, to je stiropor poljepljen sa akvarijskim silikonom i premazan jednostavno sa običnom fugir masom za pločice! Za pozadinu akvarija sam ju (koja budala ) zalijepio istim tim silikonom! Sada imam fiksnu pozadinu!Ne mogu ju zamijeniti bez da ju pokidam! Ali da budem iskren, niti ju ne želim vaditi i mijenjati tako skoro, jer, drži se ko da je sastavni dio pozadine akvarija a i one zelene algice su prekrile pojedina mjesta tako da sad to izgleda, pa mogu reći, zgodno! Bar meni!A što se tiče štetnosti za ribe, tu nemaš beda, akvarijski silikon nije štetan a niti fugir masa neće naškoditi ribama! Što se tiče pucanja, meni nije puklo ni na jednom mjestu! kuc kuc kuc (da kucnem u drvo)
Maki

Offline spestana

• Punopravni član
  • **
Umjetna stijena?
« Odgovori #10 u: Listopad 18, 2007, 22:45:00 poslijepodne »

ma samo uzmes komadinu stiropora i masti na volju.ja sam radio bas stijenu posto mi je aq vidljiv sa obje strane

Offline Karasrad

• Punopravni član
  • **
Umjetna stijena?
« Odgovori #11 u: Listopad 20, 2007, 19:04:00 poslijepodne »

Epoksilna smola se koristi za ljepljenje i zaštitu drvenih čamacai teško ju je naći možda u Cromosovim dučanima.Smatram da pur pjena nije otrovna kad se dobro osuši (oprez to je moje mišljenje) a snjom se daju dobit zanimljivi oblici.što se tiče fugir mase postoji dodatak za vodonepropusnost u svakom boljem dučanu iako ne pretjerate u debljini premza nebi smijela pucat.

Offline Karasrad

• Punopravni član
  • **
Umjetna stijena?
« Odgovori #12 u: Listopad 20, 2007, 19:11:00 poslijepodne »

Zaboravio sam napisat za izradu plastičnih čamaca,kada krpanja auta koristi se poliester smola ali ona NIPOŠTO nesmije na stiropor jel sve na bazi nitra i acetona jako nagriza stiropor