Kolovoz 14, 2025, 19:34:05 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Gnojivo kao problem?  (Posjeta: 964 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mariba

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Gnojivo kao problem?
« u: Rujan 28, 2007, 10:15:00 prijepodne »
Jeste li ikada primijetili nekakve neobicne reakcije riba nakon stavljanja tekuceg gnojiva za biljke u akvarij?  Cesanje i slicno?

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Gnojivo kao problem?
« Odgovori #1 u: Rujan 28, 2007, 10:17:00 prijepodne »
Nikad. a koje gnojivo je stavljeno?

Offline mariba

• Punopravni član
  • **
Gnojivo kao problem?
« Odgovori #2 u: Rujan 28, 2007, 10:35:00 prijepodne »
Sera Florena.  Po uputama.  Nakon toga pocelo cesanje.  Ne puno, ali ipak cesanje.  Dvije zebrice cesto, druge ribe povremeno.  Jedan cory paleatus mi je poceo visiti pod povrsinom.  Nikakve druge promjene na ribama nisam primijetila, sve izgledaju OK, apetit normalan.  Akvarij star 5 mjeseci.  Odradjen tretman Costapurom jer sam pomislila da su paraziti - nikakav rezultat.  Svi testovi koje imam daju OK rezultate.  Sad idem unatrag po biljeskama o tom akvariju da vidim sto bi sve moglo biti uzrok, pa mi je upalo u oci to gnojivo...  thx na odgovoru, voljela bih cuti i druge.

A bi li mozda visoki nitrati mogli biti uzrok cesanju?  Nazalost, nemam nacina provjeriti nitrate.  (Jedini test koji mogu nabaviti je Serin, a koliko citam to je bacanje para.)

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
Gnojivo kao problem?
« Odgovori #3 u: Rujan 28, 2007, 12:36:00 poslijepodne »
Ja koristim Sera Florena, no nemam nikakve simptome češanja riba. Ja bih ipak provjerio kakvoću vode. Koristim tekuća gnojiva 8 mjeseci u sadašnjem akvariju. Kod promjene vode stavljam gnojivo u novu vodu, a između (promjena vode svaka 2 tjedna) u akvarij na mjesto gdje je izlaz iz filtera. Gnojivo ulijevam kap po kap.
Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Gnojivo kao problem?
« Odgovori #4 u: Rujan 28, 2007, 19:11:00 poslijepodne »

Citat: mariba
A bi li mozda visoki nitrati mogli biti uzrok cesanju?  Nazalost, nemam nacina provjeriti nitrate.  (Jedini test koji mogu nabaviti je Serin, a koliko citam to je bacanje para.)

Prilicno sam siguran da su za sve navedeno krivi nitriti ( NO2 ), a dodavanjem lijeka je samo stanje dodatno pogorsano. Klasicna terapija - cesca izmjena dijelova vode, prekinuti hranjenje na pra dana i evenutalno dodavanje preparata s korisnim bakterijama.

Offline mariba

• Punopravni član
  • **
Gnojivo kao problem?
« Odgovori #5 u: Rujan 28, 2007, 20:43:00 poslijepodne »
Testirala na nitrite prije terapije, upravo testirala opet - negativno.  (Sera NO2 test, koji mozda nije najprecizniji ali mi je lijepo pokazivao prisutnost nitrita tijekom cikliranja.)  Promijenila sam danas dio vode, vidjet cemo sto ce biti dalje...