Srpanj 14, 2025, 00:19:42 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bilo kuda alge svuda  (Posjeta: 7890 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vandalka

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
bilo kuda alge svuda
« u: Rujan 27, 2007, 11:00:00 prijepodne »

Pozdrav! Evo mene i mojih problema.

Prije tjedan-dva počele su se množit sitne zelene alge. Sad ih ima doslovnno svuda- na staklu, puževima i bilju. Najgore mi je što se hvataju na bilje, pogotovo što su obrasle Eusteralis Stellata. Jadna biljka je pestala i rast.

Imam 2xAquastar T3818W i 1xGrolux T5 24W, svjetlo gori cca 16h dnevno, temp je 28oC stalno.

ne znam kaj bi još trebala napisat...
Zagreb

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #1 u: Rujan 27, 2007, 11:20:00 prijepodne »
predugo ti gori svjetlo, smanji na 12 sati a temperaturu bi trebala smanjiti na 25-26°C.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #2 u: Rujan 27, 2007, 11:31:00 prijepodne »
Smanji svjetlo barem tjedan dana na 10 sati. Malo će se biljke buniti, no njih malo bolje prihranjuj to vrijeme.... A onda održavaj redovito svjetlo na 12 sati - nemoj dulje!

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #3 u: Rujan 27, 2007, 11:39:00 prijepodne »
stvarno ti predugo radi svjetlo...... a kad si zadnji put mjenjala lampe???

Offline Vandalka

• Punopravni član
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #4 u: Rujan 27, 2007, 12:02:00 poslijepodne »

A kad ja volim gledat te ribe cijeli dan!!

Lampe su nove.
Zagreb

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #5 u: Rujan 27, 2007, 12:18:00 poslijepodne »
e onda lijepo sad imaš još jedan dodatni element u kompletnom umjetničkom dojmu!

Offline Vandalka

• Punopravni član
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #6 u: Rujan 27, 2007, 12:41:00 poslijepodne »

Zna li netko koliko je dobar ionizator?

Za sada biljke jedino gnojim Tetra plantom, trebam još nešto stavljat u vodu? Imam i DIY CO2
Zagreb

Offline Mordechaj

• Punopravni član
  • **
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #7 u: Rujan 27, 2007, 16:49:00 poslijepodne »
ak ih voliš gledat cijeli dan, a akvarij je u pravilu najljepši navecer (jer nema vanjskog osvjetljenja) napravi im "oblacno popodne" - ugasi svjetlo na sat-dva, pa ga opet pali. vrijeme gorenja žarulje ce ostat u okviru 12 sati, ali ce akvarij bit osvjetljen duže u noc.

PAŽNJA: ovo je ideja cisto s tehničke strane, neznam koliko to paše/smeta/nema veze s ribama i biljkama.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #8 u: Rujan 27, 2007, 19:58:00 poslijepodne »

Mislim da je ionizator potrošena lova .... nemam iskustava, al gledam malo okolo i nisam baš primijetio da neko pada u nesvijest od sreće s time... niti ga baš se jako preporuča...

Nije kolegina ideja s oblačnim popodnevom - ako baš tako jako voliš gledati mališane, ali mislim da je prirodnije držati neki ritam - dan - noć----

Mojima ni najmanje ne smeta da divljaju okolo i po mraku, ako im je to gušt...evo, upravo se pužeki kraj mene igraju na zračnim mjehurićima...

Offline Vandalka

• Punopravni član
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #9 u: Rujan 28, 2007, 12:42:00 poslijepodne »

Ak smanjim vrijeme gorenja lampi, će se alge povući sa bilja? Ne znam kako bi očistila bilje...
Zagreb

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #10 u: Rujan 28, 2007, 13:04:00 poslijepodne »

Trebale bi se povući, ali će to beskrajno dugo trajati - to bi morali srediti komunalci tipa ancića ili nekih sličnih ribica.... Probaj s jačih listova nježno prstima skinuti, neke listiće žrtvuj, koji su jače zaraženi...A svjetlo će sigurno s vremenom uništiti nastajanje novih čudesa....

Offline duda

• Punopravni član
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #11 u: Rujan 28, 2007, 13:18:00 poslijepodne »
Počisti šta više možeš mehanički... jače listove probaj očistiti spužvicom ali onom glatkom stranom...ono šta se nikako neda a jako uhvatilo odreži doči če novi listič... i stvarno si pretjerala sa svjetlom kolegice... osim tekučega gnojiva imaš i u tabletama ... za bilje koje se hrani preko korjena... pikneš blizu korjena biljke ali malo dublje pikni jer tabletica zna isplivati van pa napravi smeče po vodi... i malo usisaj dno...

Offline Vandalka

• Punopravni član
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #12 u: Rujan 29, 2007, 00:05:00 prijepodne »

Popikane JBL Ferrotabs, ubačeno Nutrafin Plant Gro (preporučena doza 5ml/35lit- u svoj 112 ubacila 10ml, da ne pretjeram), porezani svi malčice truli listovi i zaraženi listovi (jedino Eusteralis nisam rezuckala), svijetlo je smanjeno na 10h, promjenjena cca 40% vode uz sauganje podloge, promjenjen CO2 DIY (uvijek najbolje ispušta prvih 3 dana), smanjena temp nadam se da će bit na 26,5oC.

Nadam se da će sad se malo te alge smirit. Jedino sam zaboravila isčetkat puževe.

Jesam li sad pretjerala u svemu ili bi još nešto mogla napraviti?
Zagreb

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #13 u: Rujan 29, 2007, 00:29:00 prijepodne »
nisi iscetkala puzeve? ajde stignes to jos danas
salim se, sve 5 si napravila

Offline Mordechaj

• Punopravni član
  • **
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #14 u: Rujan 29, 2007, 01:59:00 prijepodne »
a i onaj trik s vrbinim granjem u vodi radi - ja isprobao sa spriralnom vrbom, neka 2 tjedna ili malo više je kompletno maknula alge iz akvarija. nisam vidio nikakve druge posljedice na akvarij, osim što je i voda bila bistrija.

prije mjesec dana sam izvadio vrbe koje su u vodi stajale preko mjesec dana i već pustile korijenje polako, jer mi se ucinilo da su krajevi poceli trunut, pa evo već mi se opet hvataju algice pomalo...

Offline Boby

• Punopravni član
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #15 u: Rujan 29, 2007, 13:24:00 poslijepodne »
Ta spiralna vrba ti se zove Salix matsudana 'Tortuosa', to je jedan kultivar....

Offline Vandalka

• Punopravni član
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #16 u: Rujan 29, 2007, 15:22:00 poslijepodne »
A koja je to vrba, kak izgleda? Da ju znam negdje nAačupat ak mi se alge ne povuku.
Zagreb

Offline Boby

• Punopravni član
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #17 u: Rujan 30, 2007, 14:23:00 poslijepodne »
Nisam nigdje još pročitao da to mora biti baš ta vrba.......... ali ako baš hoćeš tu možeš otići u botanički vrt pogledati kako izgleda, raste ti kod onog jezerca............ a imaš jedan drvored te vrbe na Lašćini ispred neke osnovne škole (ne znam kako se zove škola, ali znam da su nedavno tamo izgradili neku sportsku dvoranu)............... ta vrba ti ima vijugave grane i izbojke, a i listovi su nekako uvijeni, jednostavno ju je za prepoznati............ ako ne budeš znala stavit ću fotografiju............. a možeš pogledati i na googleu, već sam ti napisao kako se zove...........

Offline Vandalka

• Punopravni član
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #18 u: Rujan 30, 2007, 18:01:00 poslijepodne »
Trebam li granu prokuhat, počupat lišće ili kako? Znam da je pisano o tome, ali meni malo komp u zadnjih mjesec dana šteka pa mi teško tražit.
Zagreb

Offline aquavu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • 095 518 79 17
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #19 u: Rujan 30, 2007, 19:56:00 poslijepodne »
Možeš probati i sa vrbom.Ako i to ne upali uzmi Algumin od Tetre, mene je nakon dva mjeseca agonije sa algama spasio.Nakon tri dana vidi se napredak,a nakon 7-10 dana od algi ni traga.

Offline Vandalka

• Punopravni član
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #20 u: Rujan 30, 2007, 22:23:00 poslijepodne »

Dal Algumin utječe na neke druge biljke? Ne bi htjela da mi nešto krepa.

Al da se pohvalim, danas mi se konačno bilje počelo perlat!
Zagreb

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #21 u: Rujan 30, 2007, 22:28:00 poslijepodne »

Joj, nemoj algumin ! On je dobar za odršavanje stanja u akvaču, ali nije za očistiti- samo usmrdi vodu i niš ne napravi. Probaj stvarno počupat grane vrbe debele negdje 1 cm, očisti s njih lišće dobro operi u blagoj otopini hipermangana i buć u akvarij - mogu ti viriti kroz otvor za hranjenje, pa će istjerat listiće i korjenčiće...tad su dale svoje, pa mijenjaj.... A vrbe imaš uz zagrebačke potoke prilično...

Iz kojeg si dijela zagreba? Javi na pp, ak ti je neugodno, pa ćemo nešto skemijati - i ja trebam bućnut koju granu u mali akvarijić...

Offline Boby

• Punopravni član
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #22 u: Rujan 30, 2007, 22:48:00 poslijepodne »
Odeš do save i tamo imaš dosta različitih vrba, pa si nešto izabereš.............. sada ti već lišće otpada tako da možeš odrezati izbojke samo s pupovima............ onda ne moraš trgati lišće.............. što se tiče potencijalnih zaraza vezano za te izbojke mislim da ne bi trebala imati problema............ možeš izbojke uroniti cijele ili ti mogu viriti van sigurno će ti potjerati korjenčiće, vrlo se jednostavno vegetativno razmnožavaju............ ako želiš mogu ti staviti nekoliko fotki vrba da znaš prepoznati...............

Offline Vandalka

• Punopravni član
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #23 u: Rujan 30, 2007, 23:54:00 poslijepodne »

Već sam pogledala na internetu kak ta vrba zgleda.

Bum za vikend otišla do Lašćine, valjda ću znat prepoznat vrbu... nadajmo se.

Ja sam kod Botaničkog vrta. Ajde Babyboom, nađemo se u ponoć i skaćemo prek ograde u botanički čerupat tu vrbu!

Zagreb

Offline Mordechaj

• Punopravni član
  • **
bilo kuda alge svuda
« Odgovori #24 u: Listopad 01, 2007, 00:21:00 prijepodne »
nije bitno da bude baš ta vrba - ja sam ju uzeo jer mi raste u dvorištu :)

uzmeš grane 0.5-1 cm debljine, željene dužine, makneš lišće i opereš ih u hipermanganu. ispereš dobro poslije vodom, povežeš koncem u bunt da se ne razbježe, i hitneš u akvarij.

možeš ostavit da vire van iz akvarija, ja sam svoje položio skroz na dno da se koridorasi imaju oko cega igrat, dok džungla nije bila toliko razrasla.