meni nekako ne leže zatvoreni diy sistemi filtracije

.
ne leže mi tek, jako skupi vanjski ,kupovni sistemi, tipa kanisteri... mislim da je to æisti konformizam, neinventivnost ili, u najmanju ruku, sve ono što nam tempo života nosi.

sretno u avanturi

sam sam krenuo davno sa prvim akvarijem i unutarnjim kupovnim filterom veliæine cigle za 60 litarni akvarij

.
i bez obzira na dostignuæa tehnike, minimalizacije, bla, bla..., smatram da u veæim zapremninama trebaju sistemom filtracije biti poštovani najstroži kriteriji:
1. odnosa volumena filtera od ukupnog volumena vode (kod mene 1:5, mada mi je žao što nije bar 1:4. smatram da prolazi i 1:8, i manje ako uvjeti akvarija dozvoljavaju)
2. za dovod vode u filter se treba brinuti, lako æemo filtriranu u akvarij

3. nek glava pumpe uvijek bude razred jaæa , nekad i više, ovisi kakve ribe i akvarij imaš. obavezno sa stupnjevanim regulatorom protoka na njoj, a fino štelaš na spray baru.
4. optièka preglednost stanja medija u filteru

5. optièka preglednost temperature vode u filteru, držanje grijaèa, "vrtiæa", pelcera bilja...
6. dostupnost i lakoæa održavanja.
7. moguænost držanja akt. ugljena ili uv lampe, bar to minimum, moguænost lakog daljnjeg unapređivanja filtera, a tek i slaganje refugiuma u njemu

osnovno pravilo filtracije u bilo kojem sistemu (otvorenom ili zatvorenom),
ulazna nefiltrirana voda trebala bi prvo proæi kroz sloj grube sint. vate.
to je gruba mehaniæka filtracija.
nakon toga voda prolazi kroz sloj medija velike površine. (keramiæki ringovi , križiæi za keramiku, rezane pvc cijevi, ženini vikleri

.)
to je kao biološka filtracija

.
nakon te, voda ulazi u finu filtraciju (sint. vata ili spužva), te se vraæa u akvarij.
Edited by: yeljo