Srpanj 21, 2025, 14:53:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Savjet za uređenje akvarija  (Posjeta: 3071 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline speedcats

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Savjet za uređenje akvarija
« u: Rujan 22, 2007, 14:46:00 poslijepodne »

Ovo je moj prvi post s ovim nikom, ali nisam baš početnik u akvaristici, no imam jedan upit. Svoj Juwel rekord 60 uskoro ću zamijeniti sa riom 125. Biotop Azija. Dakle u njemu će biti 10-ak vrsta biljaka i to sve iz Azije osim kuge, koja ionako ne znam hoće li se uspjeti razviti ili ne. naime dobio sam jedan komadić s ribom i izgleda da raste neki mali izdanak pa ćemo vidjeti...:-)

Od bilja će tu biti:

Hygrophila difformis

Hygrophila polysperma

Nymphaea lotus

Vallisneria nana (spiralis)

Cryptocoryne "green gecko"

Cryptocoryne wendtii

Cryptocoryne (nepoznata 2 vrste)

vodena kuga

Vallisneria (obična)

Od riba bi u akvariju bile:

Puntius tetrazona (8)

Puntius tyteja (7)

Barbus schuberti(6)

Uz to još jedan mopani panj i jedan mangrove panj, CO2 extra...

Kao podlogu mislim staviti neki supstrat, zatim šljunak i na kraju u 1/3 površine pokriti svjetlim žućkastim sitnim pjeskom, jer barbusi vole "žvakati" pjesak.

Zanima da li je dobar omjer riba i biljaka za tu veličinu akvarija (125 l), i da li je standardna rasvjeta dovoljna za ovo bilje koje imam.

Naime sve ovo već imam u Rekordu osim barbusa schuberti koje mislim kupiti.

Nažalost čisteće ne mogu naći za akvarij, jer nema baš nekih azijskih algara osim sijamca koji naraste prevelik i nije za ovu veličinu akvarija pa sam počeo razmišljati o nekom pužu. Eventualno bi stavio garnele ali ne amano garnele jer se teško razmnožavaju....

Eto-hvala na savjetu i svaki je dobrodošao...

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Rujan 22, 2007, 15:36:00 poslijepodne »

E da zaboravio sam reći, kako bi smanjio nitrate i nitrite u akvarij sam stavio i Epipremnum sp. (2 stabljike).

To je ova biljka:

A evo kako izgleda akvarij, no star je tek 3 tjedna tak da bilje još nije ni počelo rasti, a za par dana ide u novi akvarij:-)

Btw. zna li neko gdje mogu kupiti onu smolu za izradu pozadine koja se stavlja na stiropor i po kojoj se posipa pijesak?

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 22, 2007, 15:37:00 poslijepodne »

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #3 u: Rujan 22, 2007, 16:36:00 poslijepodne »
Mislim da možeš staviti sijamske algare, kupiš neke male, pa kad ti previše narastu netko će ih sigurno udomiti, mada mislim da je preporučena veličina akvarija za njih 100 l, ali to ti nisam siguran........... ja imam 3 u 120 l............ ali iduće godine mislim uzimati veći akvarij, jer sam u ovaj stavio trichogastere, pa je samo pitanje vremena kad će im to postati premaleno...........

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #4 u: Rujan 22, 2007, 17:17:00 poslijepodne »
Ja bi na tvom mjestu svakako ubacio i neku crvenu biljku, pa ovaj afrički lotus koji si naveo ne znam je li tipična vrsta ili onaj crveni kultivar (Nymphaea lotus 'Red')??????

možeš staviti i Rotalu rotundifoliu (što se tiče svjetla srednje je zahtijevna i brzorastuća je vrsta), a ima lijepe roskastocrvenkaste sitne listiće, a mislim da bi se super uklopila u ovu tvoju kombinaciju biljaka, radila bi dobar kontrast s malo crvenkaste boje, a sa sitnim listićima bi prividno povećala prostor.......

Imam jedno pitanje za tebe; kako ti uspjevaju zajedno kripte i valisnerie????

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 22, 2007, 20:23:00 poslijepodne »

A tako. O.k. pokušati ću i s tom biljkom. Iskreno sera preporučuje sadnju cryptocoryna i valissnerie nane. ja imam 4 vrste cryptocoryne i 2 vrste vallisnerie. Kako će vallisneria spiralis podnositi zajednički suživot vidjeti ću, jer su skupa tek 10-ak dana i za sada vidim napretke i na jednim i na drugima. rekli su mi da to ne ide, ali kako sera savjetuje u biotopu azija u svojim prospektima ovu kombinaciju mislio sam da ne mogu fulati.

E sad ova obična vallisneria iliti spiralis nije preporučena, a ako primjetim da joj baš ne ide suživot onda ću cryptocorine ostaviti u jednom a vallisnerie u drugom akvariju.

Još sam u fazi testiranja koja traje 10-ak dana i do sada nisam primjetio problem

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 22, 2007, 20:25:00 poslijepodne »

Citat: Boby
Mislim da možeš staviti sijamske algare, kupiš neke male, pa kad ti previše narastu netko će ih sigurno udomiti, mada mislim da je preporučena veličina akvarija za njih 100 l, ali to ti nisam siguran........... ja imam 3 u 120 l............ ali iduće godine mislim uzimati veći akvarij, jer sam u ovaj stavio trichogastere, pa je samo pitanje vremena kad će im to postati premaleno...........

Ipak ih neću stavljati u akvarij s barbusima jer mi jednostavno ne odgovara činjenica da će živjeti u premalom akvariju, ali svejedno hvala na savjetu.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Rujan 24, 2007, 06:51:00 prijepodne »
Citat: speedcats

E da zaboravio sam reći, kako bi smanjio nitrate i nitrite u akvarij sam stavio i Epipremnum sp. (2 stabljike).

To je ova biljka:

Vadi to odmah van,potrovat ćeš ribe!Gdje si vidio da se to stavlja u akvarij?

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #8 u: Rujan 24, 2007, 08:10:00 prijepodne »

Citat: sarita

Vadi to odmah van,potrovat æeš ribe!Gdje si vidio da se to stavlja u akvarij?

Otkud ti to? Neće potrovati ribe, dapače, poboljšati će kvalitet vode ... a vidio je možda u ZOO vrtu U Zagrebu .
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 24, 2007, 08:24:00 prijepodne »
Zar to nije puzavac što raste u lončanicama?Ja sam uvjerena da sam time potrovala ribe,doduše bila sam još dijete kad sam to napravila...

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #10 u: Rujan 24, 2007, 11:25:00 prijepodne »
Je, to je puzavac kojeg nalazimo skoro u svakom kućanstvu i koji raste i u maltene octu (Epipremnum Aureum) i neotrovan je za kavarije. Istine, to nije akvarijska biljka no svejedno u Bambus imah ga ja jedno vrijeme u jednom malom akvariju sa živorotkama i zgodno izgleda njegovo korijenje u vodi kada naraste.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 24, 2007, 11:36:00 prijepodne »

Možda griješim,ali evo pogledaj,doduše spominje se pas,a ne riba...

http://www.zena.hr/clanak.aspx?id=6&clanak=157

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 25, 2007, 12:52:00 poslijepodne »

To je puzavac koji se stavlja u akvarij ali samo odprilike nekih 5 cm kako bi pustio korijen. Lišće se nalazi izvan vode. Kada se biljka nakon nekih 2 tjedna ukorijeni pretvara se u pravi biološki filter jer crpi nitrate i nitrite i može ih svesti na 0. Ima puno primjera na internetu. Slično reagira i filadensron, ali kod njega se stavlja zračno korijenje u vodu i sporije raste.

Biljka ne treba puno svjetlosti. Ja sam stavio dva pelcera u cjevćicu od kemijske olovke (svaki u jednu cjevćicu), a oko nje stavio držač (ona plastika koja drži termometar i sl za staklo). Tako su pelceri dobro fiksirani i kada se zakorijene djeluju dekorativno, ponajbolji su biološki filteri, a pružaju utočište malim ribicama.

Pa ko voli nek izvoli. Dakle pronađite neki pelcer, stavite donji dio u akvarij kroz neku perforaciju i čekajte nekih 2 tjedna da pusti korijen. Bitno je samo da se bar jedan zglob nalazi u vodi.

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 25, 2007, 13:13:00 poslijepodne »

Ne kužim onda zašto pišu da je otrovna biljka,ali dobro....Mene sad zanima jedna stvar:ako lišće nije u vodi kak to funkcionira s poklopcem akvarija?

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 25, 2007, 14:59:00 poslijepodne »

Juwel ima 2 rupe na poklopcu (rekord 60) i to za filter i grijač i druga (co2) koja nema neku namjenu definiranu od strane proizvođača.

U nju sam pored cjevćice za co2 stavio i ta dva pelcera. Dakle vrlo jednostavno-lišće je izvan poklopca a 5-6 cm je u akvariju i crpi vodu i nitrate/nitrite.

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 25, 2007, 15:01:00 poslijepodne »
Btw ona slika je slika s neta i stavio sam je tu da skužite o kojoj se biljci radi. moja nije u saksiji, već su samo 2 pelcera u akvariju i još se nisu baš zakorijenili jer nije prošlo još 2 tjedna...

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 25, 2007, 15:08:00 poslijepodne »

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 27, 2007, 14:59:00 poslijepodne »
Btw odlučio sam se za otocincluse affinis. Kupio sam 5 kom i ako budu dobri čistaći kao što se piše riješio sam stvar, a jedan ancitrus je napravio samo za jednu noć jako dosta posla. Btw. navodno ancitrus čisti zelene a otocinclus smeđe alge....

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #18 u: Rujan 28, 2007, 14:09:00 poslijepodne »

Lijepo kolega!

A za smeđe ti je jedino pouzdan sijamski algar! Definitivno! Ja imam 5 veseljaka u 120 l i uživaju ko pajceki - veseli, sjajni čistači, uglavnom, preslatke ribice...preporučam, ako želiš veselje u akvariju! I to, ili jednog, ili tri - ak su dva bu frke!

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 28, 2007, 17:50:00 poslijepodne »
O.k. Budem te poslušao. Ali kad prođe cikliranje novog (rio 180) akvarija. Btw. kupio sam 3 otocinulusa, ne 5, al sve jedno dobro se osječaju i već su se udomačili:-)